Son yıllarda aronya fidanı ile ilgili meydana getirilen aramalar çoğalıyor. Pek oldukça şahıs bu meyve hakkında data sahibi olmak istiyor. Şundan dolayı çiftçiler bu üründen maddi gelir elde edebileceğini düşünüyor.

Aronya Nedir

Aronya, güller sınıfında sayılıyor. Bu meyve başka ülkelerde güç meyvesi olarak biliniyor. Ana vatanı Şimal ABD olmasına rağmen son yıllarda Şimal Avrupa’da da dikiliyor. Bilhassa Kızılderelilerin senelerce aronyadan yararlandığı biliniyor. Kızılderililerin meyvelerini yiyip yapraklarını da çay olarak içtiği söyleniyor.

Aronyanın yapraklarından birçok çay çeşidi yapılabiliyor. İçilen çayların vücuda birçok yararı bulunuyor. Sadece bu çayların fazla içilmesi önerilmiyor. Aronyanın fidanına web üstünden ulaşılabiliyor.

Aronyanın Yararları

Aronyanın yararları saymakla bitmiyor. Aronya meyvesi kuru yada yaş olarak tüketiliyor. Tüketilme yöntemine gore yararları da değişiyor. Kuru meyve olarak tüketilmesi durumunda vücuttaki toksinlerin atılmasına destek oluyor.

Aronyanın faydalarını bilenler çoğunlukla bu meyveyi tüketiyor. Aronya meyvesinin bazı yararları:

  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Aronya meyvesi gerçek vitamin verir.
  • Vücudun kirli organizmalardan arınmasına destek sağlar.

Aronyanın kansere iyi geldiği biliniyor. Bundan dolayı pek oldukça hekim, aronya tüketimini onaylıyor.

Aronya Yetiştiriciliğinde Kamu Desteği

Vatanımızda Ziraat Bakanlığı aronya bahçesi kurulmasını destekliyor. Aronya meyvesini yetiştirmek isteyen kişilere faizsiz kredi verilebiliyor. Faizsiz kredi verilmesi için çiftçinin lüzumlu şartları taşıması gerekiyor. Aronya için devlet desteği almak isteyenler Ziraat Bakanlığı ile iletişime geçebiliyor.

Aronya, dikildiği andan itibaren meyve vermiyor. Meyve verebilmesi için aradan minimum 3 senenin geçmesi gerekiyor. Bundan dolayı çiftçilerin sabırlı olması gerekiyor. Ziraat Bakanlığı, aronya dikimine destek vermek için fidanın yüzde seksen beşlik ücretini karşılıyor.

Vatanımızda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği

Vatanımızda aronya yetiştiriciliği meşhur hale geliyor. Aronya meyvesini tanıtma emek harcamaları tüm hızıyla devam ediyor. 2012 senesinde başlamış olan emek harcamalar günümüzde hala devam ediyor. 2014 senesinde minik bahçelerin kurulması aronya yetiştiriciliğini başlatıyor.

Tecrübe etme ekimlerinin bitmesiyle beraber ülkemizin birçok yerinde dikiliyor. Sadece bu nebat sıcak havayı sevmiyor. Sıcak bölgede yaşayan çiftçiler aronya fidanını dikemiyor. Buralarda dikilen aronya fidanları meyve vermiyor.

(Toplam: 2, Bugün: 1 )