Ortokeratoloji tedavisinde lenslerin kornea merkezini düzleştirmesi, ışığın göze girerken kırılma şeklini değiştirmesi ve retina tabakasına yetişmesi hedefleniyor. Tedavinin başarı göstermiş bir halde sürdürülebilmesi için lenslerin tertipli olarak kullanılması icap ettiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bir çok ortokeratoloji lensi korneayı düzleştirmek için gece süresince takılır, arkasından gün içinde çıkarılır. Bu gece lensleri, korneayı tekrardan şekillendirmeye kafi gelecek kadar sağlam olmasıyla beraber gözün sıhhatli kalması için oksijenin geçmesine müsaade eden sert, gaz geçirgen lenslerdir. Gece lens takma bırakılırsa, gözler belli bir vakit sonrasında eski şekline döner ve görme kusuru geri dönebilir. Kati bir onarım için lensler tertipli olarak kullanılmalı” hatırlatmasında bulunmuş oldu.
LENS KULLANIMINDA HİJYEN ÖNEMLİ
Maksimum görme onarımının 2 hafta yada daha uzun sürebileceğini söyleyen Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, şöyleki konuştu:
“Bazı insanoğlu ilk günlerde bile mühim görme iyileşmesi yaşayabilir. Bu lenslere alışana kadar gözde hissedilebilir. Sadece kullanıma devam edildikçe bu his artık ortadan kalkar. Bu lenslerin kullanımındaki riskler öteki kontak lens kullanımlarıyla benzer sadece miyopiyi durdurmak amacıyla bu lensleri kullananlar çoğu zaman çocuk oldukları için hijyen mevzusunda erişkinler kadar dikkatli olmayabilir. Dolayısıyla bu durumda ailelerin dikkati oldukça daha çok ehemmiyet kazanıyor.”
AKTİF SPOR YAPAN VE GENÇ MİYOPİ HASTALARI İYİ SONUÇ ALIYOR
Lenslerin gün boyu görme keskinliği sağladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Lenslerin uygulama kolaylığı, güvenliği, ağrısız olması, cerrahi bir yöntem olmaması şeklinde avantajları var. Sadece bu lenslerin tertipli kullanılmaları oldukça mühim” dedi. Ortokeratolojinin tertipli astigmatı olan bireyler, gözlüğün engellediği sporla uğraşanlar ve genç miyop hastaları için önerildiğini vurgulayan Yılmaz, “Miyopi– 0.75 dpt’den ortalama –5,00 dpt, astigmat –1,50 dpt’ye kadar olan hastalar için bu tedavi şekli uygulanabilir. Hafifçe miyopi olan ve yumuşak kontak lenslerle ilgili komplikasyon yaşayanlar da Ortokeratoloji tedavisinden iyi bir netice alabilir” ifadelerini kullandı.
Bununla beraber bazı göz yapılarının ortokeratoloji tedavisi için uygun olmadığını söyleyen Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Kurala aykırı astigmat, kalıcı astigmat, geniş pupil (göz bebeği), düşük kapak, oldukça düz kornea, patolojik kuru göz sendromu yaşayan bireyler için bu tedavi yöntemi ne yazık ki uygun bulunmuyor” şeklinde konuştu.