Bir çocuğun ilk aşkı kuşkusuz anne ya da babasıdır. Gelişimsel açıdan bakılmış olduğu süre, her çocuk için anası tanrıça, babası tanrıdır. Bir çocuğun anne ya da babaya gösterdiği ilgiyi aşk sanması ve hemcinsi olan ebeveyne tepki göstermesi kaçınılmazdır.
Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, oidipal dönemde aileleri uyarıyor: “Oidipal dönemde anneye karşı yoğun bir kızgınlık duyan kız çocuğunun bu düşmanlık duyguları geçmezse, anne kız ilişkisi erişkinlik döneminde oldukca kolay zedelenebilir.”
İnsan hayatında, kişilik temellerinin atılmış olduğu 3-6 yaş arası oidipal dönem olarak adlandırılır. Kişinin tüm yaşamı süresince kavgacı yada anlayışlı, mutlu yada mutsuz, atılgan yada pısırık, başarı göstermiş yada zavallı, ilkel yada olgun olacağını bu zamanda şekillenir.
Yaşanmış olan duygular çocuğun kişilik yapısına, gelişimine, anne ve baba ile olan ilişkisine gore farklılık gösterir. Bu zamanda kız evlatlarının davranışlarında değişimler gözlemlenir. Anneden uzaklaşan çocuk, babaya kur yaparak yakınlaşır. Çocuk, annesine oldukca çirkin bulunduğunu ve onu sevmediğini söyleyebilir. Annesine karşı acımasız ve kırıcı eleştirilerde bulunabilir. Bu zamanda kız evlatları babalarını dudaktan öpmek isterler. Bu durumda babanın “Anne ve babalar dudaktan öpüşür, biz seninle yanaktan öpüşmeliyiz.” şeklinde açıklamalar yapması doğrudur. 3- 6 yaş arasındaki kız evladı, kendi bedeni ile annesinin bedenini ve hatta babasının bedenini karşılaştırır. Annesine karşı yoğun bir kızgınlık duymaya başlamış olan kız çocuğunun bu düşmanlık duyguları geçmezse, anne kız ilişkisi erişkinlik döneminde oldukca kolay zedelenebilir.
Adam evladı, bu zamanda annesini bir sevgi objesi olarak benimser ve ona sevgili şeklinde davranmaya adım atar. Çocuk annesini babasından imrenir. Sadece öteki taraftan, en büyük rakibi olan babasının bu biçim fena duyguları sebebiyle onu cezalandıracağından korkar. Bu korku, annesine duyduğu ilgiden baskın geldiği süre, babasına olan sevgisi artmaya adım atar ve adam çocuk baba modeli ile özdeşleşir.
Bu zamanda adam evlatları, babalarını bir tehdit ve rakip olarak görmeye başlayabilir ve bu yüzden anneye aşırı düşkünlük izah edebilir. Adam çocuklar baba eve vardığında pek fazla yüz vermeyebilir, hatta bazı adam evlatları babalarına “Niçin geldin?” şeklinde tepkiler de izah edebilir. Çocuk babayla zıtlaşır, babanın söylediği hiçbir şeyi yapmaz ve aynı kızlarda olduğu şeklinde, o da baba ve anne arasına girmeye çalışır.
Anne ve babanın hoşgörüsü ile bu periyodu sıhhatli bir şekilde atlatabilmek için çocuğa sevgi ve ilgi göstermek gerekir. Kıskançlık, oldukca benimsediğimiz birinin, ilgi ve sevgisinin bir tek kendimizde odaklanmasını istediğimizde ortaya çıkan bir duygudur. İnsanlar, hiçbir aktivitenin ya da asla kimsenin sevilmiş olduğu ve ilgisini beklediği şahıs ile arasına girmesini istemez. O şahıs bir tek kendine odaklanmalı ve tüm zamanını ona ayırmalıdır. Anne ve babanın birlikte yattığını ve kendisinin ise tek başına yattığını fark eden çocuk, bu durumu adaletsiz olarak değerlendirebilir, ev içinde ebeveynin yan yana oturmalarına hatta birbirleri ile söyleşi etmelerine bile aşırı tepki gösterebilirler.
Kıskançlık, aile yaşamını tehdit etmediği sürece düzgüsel olarak değerlendirilmeli. Bazı ebeveynler, evlatları kıskanmasın diye birbirlerine karşı uzak bir tutum sergiler, evlatların yanında el ele tutuşmaz, birbirlerini öpmez ya da sevgi sözleri söylemez. Bu doğru bir davranış değildir. Anne ve babalar evlatlarının yanında birbirlerine sevgi gösterilmeli, birbirlerini övmekten çekinmemelidir. Ufak çocuklar ağlamış olduğı ya da hırçınlaştığı süre, “Ben anneni ya da babanı oldukca seviyorum. O benim eşim. Sen de benim kızımsın ya da oğlumsun. Seni de oldukca seviyorum.” şeklinde açıklamalar yapmak gerekir.
Mesela adam çocuk anneleri eşini kucak kucak övmeli, onu oldukca sevdiğini söylemeli. Baba da oğlundan uzaklaşmak yerine onunla daha oldukca süre geçirmeye itina göstermeli. Adam çocuklar bir süre sonrasında babaları ile özdeşleşecek ve artık babaları şeklinde olmaya emek vererek, babayı kendisine model alarak bu periyodu bitirecektir. Babası şeklinde bacak bacak üzerine atmaya çalışıyor ya da baba tıraş olurken banyoda yanında durup izliyor ve “ben de tıraş olacağım” diyorsa, artık adam çocuklar babalarını örnek almaya başlamış ve babası ile çekişmesi bitiyor anlama gelir. Kız evlatları kendilerini de rahatsız eden ve sıkıntıya sokan bu ruhsal dönemden anneleriyle özdeşleşerek çıkar. Kız evlatları babasının annesini oldukca sevdiğini gözlemlediklerinde, babasının sevgisini kazanmak için anası şeklinde olmaya çalışır.
Evlatların öğrenmeleri ihtiyaç duyulan şey, aile içindeki her insanın değişik bir yerinin olduğu ve her insanın bu değişik yerinden dolayı değişik sevgi ve ilgi alacağıdır. Cinsel kimliğin geliştiği ve çocuğun kendi cinsinden olan ebeveynini kıskanıp daha sonrasında onu örnek almış olduğu periyodu her çocuk değişik atlatabilir. Anne ve babayı model olarak almaya başladığı süre bu dönem sona erecektir. Bunu bilerek çocuğa tutarlı ilgi, hoşgörü ve sevgi göstermek yapılacak en doğru davranıştır.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…