Okul çağı; süratli büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu yüzden de sıhhatli beslenmenin büyük ehemmiyet taşımış olduğu bir dönem. Bu yaş grubu çocuklarda sıhhatli beslenme ile; bedensel, duygusal, toplumsal gelişim ve okul başarısı pozitif yönde yönde etkileniyor. Bununla beraber yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanıyor.
– Çoçuğunuzun beslenme çantasında neler olacağına beraber karar vermeli, onu sıhhatli besinlere yönlendirmelisiniz. Çocuğunuzla beraber alışverişe çıkın, beslenme çantası hazırlığını beraber yapın.
– Beslenme çantasında önceliği suya verin, su içiyor olmasına dikkat edin. Su içmesini teşvik etmek için onun istediği su matarasını alın.
– Beraber sandviç hazırlayın. Çeşitli peynirler ve sevilmiş olduğu ekmek çeşitleri ile renklendirebilirsiniz. Bu şekilde sıhhatli ve doyurucu bir öğün hazırlamış olursanız.
– Elma, armut, kırmızı erik, muz şeklinde meyveler taşıması kolay, yemesi kolay, gıda kıymeti yüksek meyvelerdir. Sadece bu meyveleri iyi sudan geçirin, kesip parçalamadan tüm halinde koyun. Evvel kesip, kabuğunu soyarsanız çocuğunuzun okulda yiyeceği süre gelene kadar gıda değerinde ciddi kayıplar olmuş olur. Elma ve armudu ısırarak yemesi bununla beraber diş sağlığı açısından da büyük yarar sağlar.
– Fındık, badem ve ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı yüksek vitamin ve lif içeren yiyeceklerdir. Bu kuruyemişleri çocuğunuzun beslenme çantasına belli aralıklarla koymayı ihmal etmeyin.
– Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Bu gıdalar evlatların gelişimine katkı sağlamamakla beraber içerlerinde olan katkı maddeleri yüzünden evlatların gelişim dönemlerinde bilhassa kaçınılmalıdır.
Okul çağı evlatları için beslenme önerileri
– Öğün atlamamalarına dikkat edin ve güne kesinlikle kahvaltı ile başlamalarını sağlayın.
– Sıhhatli kemik gelişimi için günlük 1 kibrit kutusu peynir, 2-3 su bardağı süt yada yoğurt tüketmeliler.
– Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden varlıklı sebze ve meyveyi her öğünde lüzumlu.
– Gelişme ve gelişme için lüzumlu proteinden varlıklı et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir şeklinde besinlere günlük beslenme sıralamasında yer verilmeli.
– Zihinsel gelişimi pozitif yönde etkileyen omega-3 zengini balıklar haftada 2-3 kez yenilmeli.
– Ara öğünlerde ceviz, fındık, badem, kuru kayısı, incir şeklinde sıhhatli atıştırmalıkları tercih edilmeli.
– Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisi çocuklar için oldukça mühim.
– Gazlı içecekler yerine süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suyu şeklinde besleyici kıymeti yüksek içecekleri tercih etmeliler.
– Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalılar.