Global partneri JLL ile olan ortaklığının Türkiye’de büyümüş olduğu, ortağı JLL’nin Türkiye fokusunun da arttığı bir yıl geçiren Value Solution Partners; Ankara Kentpark, MarkAntalya, Isparta Meydan, Biz Cevahir Haliç ve İst Marina benzer biçimde daha birçok avmsinin de aralarında yer almış olduğu 305 tane yeni kiralama sözleşmesine imza attı. Value Solution Partners Kurucu Ortakları Dora Şahintürk ve Tarkan Ander, yeni kiralama sözleşmelerinin yanı sıra 30 bin metrekarelik alanda da sözleşme yenilemeleri gerçekleştirildiklerini konu alıyor. Ek olarak hem yönettikleri hem de kiraladıkları AVM ve piyasa lideri oldukları ana para piyasaları ve ofis piyasasında yetiştikleri bir yıl geçirdiklerini vurguluyorlar.
2024 yılını; bütçelerin dikkatli yönetilmesi ihtiyaç duyulan bir dönem olarak yorumlayan Value Solution Partners Kurucu Ortakları Dora Şahintürk ve Tarkan Ander ile artan ve artacak rekabet ortamında perakende sektörünü ve AVM’leri konuştuk.
-Geçtiğimiz yıl perakende sektöründe neler yaşandı ve şirketiniz için iyi mi bir yıl geçirdiniz?
Geçen senenin perakende açısından genel olarak iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Perakendede cirolarını yönettiğimiz ve kiraladığımız birçok avmsinde ve perakendeci özelinde enflasyonun üstünde arttığı bir yıl geçirdik. Perakendede turizmin tesiri pozitif. Elektronik, besin, tekstil sektörlerinde enflasyonun üstünde gelişme oldu. Birçok perakendecinin metrekare ve mağaza bazında genişlediği bir yıl oldu. Hem yönettiğimiz hem de kiraladığımız avmleri ve piyasa lideri olduğumuz ana para piyasaları ve ofis piyasasında büyüdüğümüz bir yıl geçirdik. Ankara Kentpark, MarkAntalya, Isparta Meydan, Biz Cevahir Haliç ve İst Marina benzer biçimde daha birçok avmsinin de aralarında yer almış olduğu 305 tane yeni kiralama sözleşmesine imza attık. Yeni kiralama sözleşmelerinin yanı sıra 30 bin metrekarelik alanda da sözleşme yenilemeleri gerçekleştirildi. 2023 senesinde toplam yeni kiralama, yer değişikliği ve sözleşme yenileme dahil olmak suretiyle 402 tane 131 bin metrekarelik alanın kiralaması yapılmış oldu. Global partnerimiz JLL ile olan ortaklığımızın Türkiye’de büyümüş olduğu, ortağımız JLL’nin Türkiye fokusunun da arttığı bir yıl geçirdik.
-2024’e dair beklentileriniz nedir, sektördeki gelişimleri iyi mi değerlendiriyorsunuz?
2024 ile ilgili negatif spesifik bir beklentimiz olmamakla beraber dikkatle hareket edilmesi icap ettiğini düşünüyoruz. Alınacak faiz kararları ve bilinmezlikler yüzünden şirketlerin, bütçelerini dikkatli yönetmesi ihtiyaç duyulan bir dönem olacak. Türkiye’nin ekonomik olarak bilhassa enflasyonla mücadeleyi ön planda tutacağı bir yıl bizleri bekliyor. Perakende ve gayrimenkul sektöründe enflasyonist ortamın yaratacağı zorluklara sektör hazır olmalı. Negatif değil, sadece dikkatli olunması ihtiyaç duyulan bir yıl bekliyoruz.
-Davranışlarında ölçülü bir yaklaşımın perakende sektörü için niçin mühim bulunduğunu düşünüyorsunuz ve bu davranışlarında ölçülü yaklaşım iyi mi bir strateji gerektiriyor?
Son iki senedir perakendenin enflasyonun üstünde dolar ve euro bazında büyümüş olduğu bir seneyi geride bıraktık. Bunun organik sebepleri olmakla beraber bir kısmının da enflasyonist ortamın getirmiş olduğu geçici bir talep olduğu gerçeğini de unutmamız gerekir. Iktisat yönetimindeki enflasyonla mücadelenin önceleneceği tutumsal yaklaşım, talep tarafında yavaşlamayı bununla beraber getirebilir. Gezim payının yükseldiği bu iki senenin sonunda ülkenin gezim performansı perakende cirolarını direkt etkileyecektir. Perakende sektörünün kendi kabiliyetinin haricinde alınacak kararlar ve yaratılacak ortam, bu sektörün dışındaki bilinmezliklerle ilgili negatif olmayı değil, davranışlarında ölçülü yaklaşımın bir gereklilik bulunduğunu gösteriyor.
Avmleri iyi mi farklılaşacak?
Value Solution Partners Kurucu Ortakları Dora Şahintürk ve Tarkan Ander’e gore AVM’ler, artan ve artacak rekabet ortamında ayakları yere basan bir halde farklılaşmalı. Şahintürk ve Ander, AVM’lerin geleceğini şekillendirme planlarını ve bilhassa gastromi alanında atılması ihtiyaç duyulan adımları ise şöyleki aktarıyorlar:
-Kendi hitap etmiş olduğu ziyaretçilerini iyi tanımlayıp onlara eksiksiz hizmet verebilecek mağaza karmasını yaratıp onun üstüne farklılaşma alanlarını inşa etmeli.
-Hepimiz de yönetimini ve kiralamasını yürüttüğümüz alışveriş merkezlerinin bulunmuş olduğu bölge, ölçeği ve hitap etmiş olduğu ve etmesi ihtiyaç duyulan profile uygun mağaza karması yönetimi ve görüntü ve vizyon yönetimini öncelediğimiz esaslarla çalışıyoruz.
-Gastronomi alanında da benzer esaslara uygun bu alanların sayısını arttırdığımız, seçenekleri genişlettiğimiz, bölgeye ve profile uygun farklılaşmaya gittiğimiz daima dilimini kapsayabilen, her hızda ihtiyacı giderebilen, hitap etmiş olduğu profilin değişik iktisat gerçeklerini de dikkat eden bir gastronomi marka karması genel politikamız haline geldi.
-Sadece gastronomide adetleri artırırken AVM’lerde geçirilen sürenin de artması icap ettiğini, benzer mutfaklar yerine farklılaşan mutfakların ve ambiyansın, eğlence alanları ile beraber yer alması gerektiğine; mahalli tatlara da organize perakende içinde almaya olanak verirken ulusal ve internasyonal markalarında da mağaza karmasında yer verilmesi gerekiyor.
-Açık ve kapalı alan dengesinin de iyi kurgulanması gerekiyor. Gastronomi alanlarını avmsinden ayrıştırmadan, bu alanların AVM ile beraber maksimum sinerjiyi yaratmasını hedefliyoruz.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…