Çinlilerin gözleri niçin çekiktir

Bir tek Çinlilerin değil Japonların, Orta ve Güneydoğu Asya’da yaşayanların hatta Eskimoların bile gözleri çekiktir. Aslen ‘çekik gözlü’ olmak tanımı kesinlikle yanlıştır. Göz yapısı dünyada tüm insanlarda aynıdır.
Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye vasıflandırılan ırklarda gözün üstündeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üzerine doğru daha çok inmiştir ve bu durum gözün sanki daha darmış şeklinde görünmesine sebep olur.
Peki bu, niçin böyledir? Bir teoriye bakılırsa göz kapağının üstünde kattan oluşan olarak duran bu ikinci kıvrımı, bu insanların gözlerini yoğun olan kar tabakasının, göz kamaştıran ışığından korumak için, bir nevi kar gözlüğü şeklinde gelişmiştir.
Her ne kadar yukarıda belirtilen bölgelerin bazılarında kar asla yağmıyorsa bile bilim adamları bugün çekik gözlü diye nitelendirdiğimiz insanların atalarının son buzul çağlarında Sibirya’dan, şu demek oluyor ki Asya’nın kar ve buzla kaplı en soğuk bölgesinden güneye, bugün yaşadıkları bölgelere göç ettiklerine inanıyorlar.
Bu kadar soğuk iklimde yaşayanların vücutlarının iklime uyum sağlamaktan başka çareleri yoktu. Bir tek gözler değil, burun da rüzgara minimum maruz duracak şekilde küçülmüş, burun delikleri, solunan hava ciğerlere gidene kadar ısınsın diye daralmıştır. Ciltleri de bu yüzden yağlıdır.
Göz kapakları da daha yağlı olduğundan, daha sarkık durur ve bu oluşum gözü ve iç tabakalarını kara ve buza karşı korur. Şu demek oluyor ki ‘çekik gözlü’ değil ‘düşük göz kapaklı’ tanımını kullanmak daha doğrudur.

(Toplam: 30, Bugün: 1 )