Categories: GENEL BİLGİLER

Çıkan kısmın özeti: Sinemada telefon ışığı, araştırarak bilgisiz kalma, haftanın ürünleri…

Mashable Türkiye’de teknoloji, eğlence, bilim, yaşam dörtgeninde neler bulunduğunu her gün okurlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Sadece doğal ki yaşam süratli akıyor ve Türkiye’de herhangi bir gündemi eksiksiz kovuşturmak imkansıza yakın.

Bundan önceki ‘Çıkan Kısmın Özeti’nin üstünden ortalama 1 ay geçti, peki son dönemde hangi haberler benim için öne çıktı? Buyrun yazıya.

Beyaz perde salonlarına olan ilgi bundan 20-30 yıl öncesine bakılırsa oldukça azca. Bunun sebeplerinin başlangıcında doğal ki torrent kültürü, video akış platformları ve dizilerin önlenemez yükselişi var. Sadece bana bakılırsa söz mevzusu durumu kurnazca etkileyen bir başka olgu daha olabilir: 2024 senesinde bir insanı karanlık bir odaya oturtup, dijital yaşamı sessize almaya ikna etmek kolay değil. WhatsApp’ta bir mesajı görmediğimizde eş dost başımıza bir iş geldiğini düşünüyor, Twitter’a 2 saat bakmadığımızda ülkenin gündem 3 kez değişiyor, 7/24 bir e-postayı yanıtlamadığımızda işte bir kriz patlayabiliyor, Instagram’ı dikkatsizlik ettiğimizde arkadaşımızın yaşamının ne kadar muhteşem olduğu aklımızdan çıkabiliyor.

Mevzu bir tek beyazperde ile sınırı olan değil, bizi parlak cihazlarımızdan alıkoyan tiyatro için de benzer bir durum var.

Alın size bir örnek:

Guardian’ın oldukca zekice “to bbc or not to bbc” girişiyle duyurduğu habere göre, Sherlock’ta kötü karakter James Moriarty olarak Londra halkını üzen, Fleabag’de ‘Hot Priest’ karakteri ile şehre kendini affettiren meşhur oyuncu Andrew Scott, sahnede yaşamış olduğu bir vakası aktardı. Scott, Hamlet’in ‘Olmak ya da olmamak’ tiradının tam ortasındayken bir izleyici oyuncunun gözünü aldı.

“Insanın biri dizüstü bilgisayarını çıkardı. Bakın telefonunu değil dizüstü bilgisayarını… Sahne ekibi ‘Devam edin’ söylediğinde durdum ve ‘İmkânı yok’ dedim. Ve uzun süre öylece bekledim. Yanında oturan bir bayan onu uyarma etti ve sonunda durdu. Bir e-posta gönderiyor gibiydi ve asla tereddüdü yoktu.”

Sahnede olmasam da Andrew Scott’ı oldukca iyi anlıyorum. Beyazperdeye gitmeyi hâlâ seven biri olarak salonda bir izleyici telefonun ışığını açtığında şu ikilemi yaşıyorum:

Açanı uyarsam çıkacak tartışmadan mı daha oldukca keyfim kaçar, yoksa bu gözümü alan ışık mı daha oldukca canımı sıkıyor?

Ve genel anlamda, (ışığın açık kalma süresine bağlı olarak) sessiz kalmayı seçiyorum. Telefonlara alışık bulunduğunu tahmin ettiğim Scott’ın sabrının kırıldığı nokta ise ‘dev gibi bilgisayarın’ açılması olabilir. Bu ‘yürekli’ izleyici davranışını ayıplarken şunu dimağımızda tutmakta yarar var: Bir zamanlar, yol ortasında tek başımıza ekrana gülüp kafamızı sağa sola atarak selfie çekmek de ‘yürekli’ sayılıyordu.

Ayıp demişken, biz çocukken tekerleme olarak yeniden edilen bir söz vardı: “Bilmemek değil öğrenmemek ayıp”. Bugünlerde o söz toplumsal medyada ‘araştırmamak ayıp’ şeklinde güncellenmiş durumda. Tartışmalar data sahibi olmayan sayısız insanoğlunun birbirine ‘araştırmayı’ önermesiyle nihayete eriyor. Araştırmak ile kast edilen ise Google’da kendi görüşünü destekleyen herhangi bir enformasyon kırıntısı bulmak.

Bilim insanlarına göre ise ‘Kendi kendine araştırmak’ kişiyi yanlış bilgiye ve komplolara inanmaya daha yatkın hale getirmekte. Nature’da gösterilen bir araştırma, komplo teorilerini incelemek için arama motorlarını kullanmanın aslen insanoğlunun söz mevzusu teorilere inanma ihtimalini artırabileceğini ortaya koydu. Bunun sebebi de ‘veri boşlukları’ terimi ile açıklanıyor. Yanıltıcı manşetlere yada komplo teorilerine karşı koyacak oldukca sayıda yüksek kaliteli data bulunmadığında, önyargıları doğrulayan makaleler arama neticelerini domine ediyor.

Oysa ki biz, sınırsız enformasyon elde eden dijital bir çağda doğru bilgiye ulaşmak daha kolay olur sanmıştık. Gerçek bilim insanı ile ‘tacir’i birbirinden ayır, doğru kaynakla sahtenin farkını kavra, komplo teorisyenlerine karşı bir duvar oluştur. Dijital okur yazarlık, analog kardeşinden daha zor.

Mashable Türkiye’de haftanın ürünleri


Huawei Freeclip: Bu bildiğiniz kulaklıklardan değil!

İYİ

  • Etkisi altına alan ve şık tasarım
  • Ergonomik yapı
  • Sorunsuz çift kullanım özelliği
  • Benzer ürünlerden farklılaşması
  • Batarya ömrü

KÖTÜ

  • Gürültü engelleme yok
  • Mikrofon kalitesi kafi değil

SON SÖZ

Huawei FreeClip bilhassa tasarım anlamında oldukca başarıya ulaşmış ve değişik bir model arayanlara hitap ediyor. Burada şıklık ve performans ayrımını iyi yapmak gerek. Bu mevzuda iyi bir çözüm sunuyor fakat öteki TWS kulaklıklar ile kıyaslamak oldukca doğru değil.


Samsung Galaxy Watch 6: Android’ciler için daha iyisi yok

İYİ

  • Büyük, kullanışlı, daima açık ekran
  • Kolay arayüz
  • Birçok fitness ve sıhhat özelliği
  • Kaliteli uyku takip edeni

KÖTÜ

  • Bazı özellikler bir tek Samsung telefonlara hususi
  • Pil ömrü iyi, fakat sıradışı değil

SON SÖZ

Galaxy Watch 6, başarıya ulaşmış ekranı, kullanım kolaylığı ve ayırt edici özellikleri ile Android’li akıllı saat dağının zirvesinde içeriyor.

Samsung Galaxy Watch 6 is the Android smartwatch to get this Black Friday

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 2: Şık, güçlü ve etkileyici

İYİ

  • Kuvvetli İşlemci
  • Süratli GPU
  • Başarı göstermiş ekran
  • Kuvvetli ve yüksek sesli hoparlör
  • Dayanıklı kasa

KÖTÜ

  • Pil ömrü daha iyi olabilirdi
  • Klavye orta seviyede

SON SÖZ

Pil ömrü sizin için çok da fazla mühim değilse, kuvvetli AMD işlemci ve grafik kartıyla ThinkPad Z16 Gen 2, oldukça kullanışlı bir Windows tabanlı laptop. Bir oyun makinesi olmasa bile rahat oyunları rahatça oynatabiliyor.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago