Kaliforniya’daki bir federal mahkemede oluşturulan davanın sonrasında Google, Chrome’un Gizli saklı gibi olmaktan alınan milyarlarca tarayıcı aktivitesi kaydını silmeyi kabul etti.

2023 Aralık ayında teknoloji devi, Google’ın Chrome tarayıcısındaki gizli saklı gibi olmaktan kullanıcı verisi topladığına dair iddialarla oluşturulan davada antak kalma yoluna gitmişti. 2020 senesinde Google hesabı sahiplerinin açmış olduğu davada davacılar, şirketi kullanıcı verilerini “gizlice izlemekle” suçlayan Google hesap sahipleri, Google’ı “bireylerin mahremiyetini, güvenliğini yada özgürlüğünü baltalamak isteyen herhangi bir devlet, {özel sektör} yada kabahat aktörü için kolayca satın alınabilecek veri sahibi olmak”la suçluyor. Dava metninde ise şöyleki deniyor:

Google, tüketicilerin veri gizliliğini korumak için hangi önlemleri alırsa alsın, tüketicilerin tarama geçmişini ve öteki web etkinliği verilerini izlemekte ve toplamaktadır. Hakikaten de, Google kullanıcıları “gizli saklı tarayıcı modu” etkinleştirilmiş bir web tarayıcısı açtıklarında bile (Google’ın web’de gizli saklı olarak gezinmek isteyen kullanıcılara önerilmiş olduğu şeklinde), Google gene de kullananların tarama verilerini ve öteki tanımlayıcı bilgilerini izlemektedir.

Anlaşmaya varılan davada Google, milyarlarca veriyi sileceğini ve toplamış olduğu veriler mevzusunda daha çok şeffaflık sağlayarak, “gizli saklı mod” açıldığında kullanıcılara hangi verilerin toplandığını net bir halde belirteceğine yemin etti. Bu değişimler halihazırda tarayıcıya eklenmiş durumda. Ek olarak önümüzdeki beş yıl süresince da Google, üçüncü parti çerezleri bu modda engelliyor olacak.

Görsel: Google Chrome’dan alınan bir ekran görüntüsü

Davacılar zararlarının giderilmesi için 5 milyar dolar istemişti, sadece anlaşmada Google herhangi bir para ödemeyi reddetmiş bulunuyor. Kullanıcılar ABD eyalet mahkemelerinde şikayette bulunarak kendi zararlarının karşılanmasını gene de isteyebiliyorlar. Şimdiye kadar 50 kadar şahıs de bunu yapmış durumda.

Google’ın sözcülerinden José Castañeda yapmış olduğu açıklamada şöyleki söylemiş oldu: “Devamlı haksız olduğuna inandığımız bu davayı çözüme kavuşturmaktan sevinç duyuyoruz. Gizli saklı modu kullandıklarında kullanıcılarla verileri asla ilişkilendirmiyoruz. Hiçbir süre bir bireyle ilişkilendirilmemiş ve hiçbir şekilde kişiselleştirme için kullanılmamış eski teknik verileri silmekten mutluluk duyuyoruz.”

Tüketicileri temsil eden avukat David Boies ise bu sonucu “dev teknoloji şirketlerinden dürüstlük ve hesap verebilirlik talep eden zamanı bir adım” olarak vasıflandırıyor.


Meera Navlakha’nın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )