Categories: GENEL BİLGİLER

ChatGPT artık sizinle ilgili bilgileri hatırlayacak! (Bu iyi mi kötü mü?)

OpenAI, dün yapmış olduğu açıklamada yeni bir özelliğin kısıtlı sayıda ChatGPT kullanıcısına sunulduğunu belirtti. Yeni özellik yardımıyla kullananların kendileriyle ilgili detayları ChatGPT’nin “hatırlamasına” izin verebilecekler. Doğal ki bazıları için bu durum teknoloji firmalarının kişisel detayları toplaması olarak da yorumlanacağı kati.

Ek olarak bu “anımsama” özelliği, ChatGPT tarafınca varsayılan olarak açık gelecek. “Hafıza hususi durumunu istediğiniz süre kapatabilirsiniz” açıklaması meydana getirilen bu özellik, birçok kullanıcının oldukca işine yarayacağa benziyor.

Hafıza hususi durumunu açık bırakan kullananların, bu özelliği yönetmek için de ChatGPT’yle olan sohbetlerini kullanmaları umut ediliyor. Doğrusu gidip herhangi bir tuşa basmak yerine, ChatGPT’ye konuşma esnasında “unutmasını” söylemelisiniz. Doğrusu bir nevi “Bunu belleğinde tutma fakat…” şeklinde bir istemle belleğinde tutmak istemediklerinizi yazabiliyorsunuz.

Suni zekanın “belleği” derken ne anlama geldiği mevzusunda net bir izahat yok. Sadece birazcık deşmek gerekirse “Kızım, Nova, unicorn’ları sever” benzer biçimde bilgiler vererek, daha kişisel sonuçlar almanız mümkün olabilecek. Doğrusu bir nevi bir polisin tanığı sorgularken almış olduğu notların benzeri notlar aldığını söyleyebiliriz.

Sadece bu tür detayları saklayan özelliğin birazcık kaygı verici bulunduğunu da söylemek gerek. Bu sebeple ister istemez iş yeriniz, aileniz ve tıbbi durumunuzla ilgili mühim detayları ChatGPT’ye verebilirsiniz. Bu tarz şeyleri asla unutmayacak bir makineye vermeniz de sıkıntılı durumlar oluşturabilir. Halihazırda OpenAI’ın da sızıntılarla anılan bir geçmişi bulunduğunu da unutmamak lazım.

Bu endişeleri yok etme amacında olan OpenAI, hafıza hususi durumunun devreye girmeyeceği “geçici söyleşi” seçeneğiyle konuşma yapabileceğinizi söylüyor. Bu seçenek bir nevi web taracıyıcılardaki “Gizli saklı mod” hususi durumunu çağrıştırıyor. Doğal bunun haricinde duyarlı verilerinizi de proaktif olarak korumaya da çalışacak ChatGPT. Sözgelişi ailenizdeki kanser geçmişinden bahsediyorsanız, ChatGPT size dönerek “görünüşe gore duyarlı bilgiler paylaşıyorsunuz. Bunu hatırlamalı mıyım?” diye sormuş olacaktır.

Şimdilik “hafıza” özelliği kontrol aşamasında ve bu hafta içinde minik bir kısım ChatGPT’nin parasız ve Plus kullanıcılarına sunulması umut ediliyor.


Mike Pearl’ün haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

2 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

2 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

2 gün ago

Günlük Adım Sayısı Arttıkça Depresyon Olasılığı Düşüyor

Yeni bir araştırma, günlük adım sayısını, mütevazı seviyelerde bile artırmanın, depresif semptomlarda bir azalma ile…

2 gün ago

Yeni Bir Yıla Girerken…

      , , ,Her kış ilkbaharı, sonra heyecanla yazı bekleriz. Beklediğimiz güneş, deniz, kum keyfi ile…

2 gün ago

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?

Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir?,Rüyada Güneş Işığı Vurması Ne Anlama Gelir? Ne Demek,…

2 gün ago