Görünüşe gore değişik bir suni zekâ türü CES 2024’e damga vurmuş durumda: YZ yoldaşlığı! Üretken ve tahmine dayalı suni zekâyı biliyorduk sadece bu bizi bir çıkmaza soktu. Hakkaten bu kadar yalnız mıyız? İnsanlarla dolu bir dünyada bizlere temelde insan olmayan dostlar pazarlamaya emek harcaması oldukca acayip değil mi? Aslına bakarsak gördüğümüz tek garip eğilim bu değil elbet. İşte Las Vegas’taki dünyaca meşhur teknoloji vitrini CES’te gördüklerimiz.
1. Suni zekâ yoldaşlığı
Başlangıçta da ifade ettiğimiz benzer biçimde CES 2024’te gördüğümüz en popüler trend, öteki tüm teknolojilerden daha oldukca öne çıkan YZ ortaklığı (ya da yoldaşlığı) oldu.
Mesela Samsung, son kullanıcı için tasarladığı yeni yuvarlanan sarı topu Ballie’yi tanıttı. Sıhhat alanında, yalnız hastalar için tasarlanan Mirokai adındaki robot da epey ilgi çekti. Ve son olarak ChatGPT’ye bir yüz (Evet bir sima) veren üç boyutlu “şey” WeHead karşımıza çıktı.
Kısaca Lenovo’nun CES portfolyosunda bile dizüstü bilgisayarın kapağına monte edilebilen bir “robot dost” yer almaktaydı.
İnsan merak etmeden duramıyor… Teknoloji dünyası hakikaten bizim bir çeşit dost boşluğuna düştüğümüzü mü düşünüyorlar ve bu boşluğu doldurmaya çalışıyor acaba?!
2. Akıllı yüzükler
CES 2024’te görücüye çıkan Oura yüzüğü, kompakt giyilebilir alanda yükselen bir yıldız. Sadece bu yıl, bir grup satıcı Oura’nın tahtı için yarışıyor benzer biçimde görünüyor.
“Vücudunuzu anladığını ve sağlığınızı en üst düzeye çıkardığını” iddia eden RinConn’un Smart Ring’inden, seçtiğiniz bir performans saatiyle eşleştirilebilen spor odaklı giyilebilir Amazfit Heli Ring’e kadar, yüzükler bu yıl CES’e damgalarını vurdu ve Garmin benzer biçimde akıllı saat devlerinin yeniliklerini geride bıraktı.
3. Jestlerle denetim
Mashable US’ten Cecily Mauran, basına yönelik bir CES 2024 ön gösterisi olan Unveiled’de akıllı bir aynayı inceledi. Dikkatini çeken detay, aynanın yalnızca sıhhat açısından yararları değil, bununla birlikte etkileşimli işlevleri oldu.
Bu mükemmel akıllı aynadaki kullanıcı arayüzünde gezinmek için bazı el hareketleri yapmanız kafi oluyor. Akıllı bilezik Mudra da CES 2024’te gördüğümüz bir öteki çarpıcı teknoloji ürünüydü. Söz mevzusu ürün, bir tek jestlerle tüm Apple cihazlarınız içinde gezinmenize olanak tanıyordu.
4. Uyku teknolojileri
Birçok erişkin uyku problemi yaşıyor. İyi bir gece uykusu çekmek için kişinin zihnini susturması kulağa geldiğinden oldukca daha zor. Bundan dolayı, bazı girişimler bu problemi teknolojiyle çözmeye çalışmakta. Bunlardan biri, CES 2024’ten birkaç ay ilkin Mashable US tarafınca incelenen Frenz Brainband.
Alnın çevresine takılması amaçlanan bu lastiksi taç, en uygun, kişiselleştirilmiş uyku için hangi seslerin kullanılacağını belirlerken suni zekâyı kullanıyor.
Ek olarak sizin için kişiselleştirilmiş, uykuya yol açan ses dalgalarını geri beslemek için kullanmadan ilkin delta dalgalarınızı okuyabilen bir aygıt olan myWaves de oldukça dikkat çekici.
5. Akıllı gözlüklerle canlı altyazı
Dünyanın en hafifçe tam renkli AR gözlükleri olarak duyuru edilen TCL RayNeo X2 Lite gözlükleri, gerçek dünya ortamının üstüne etkileşimli, dijital katmanlar uygulayarak gerçek AR’ı kullanıyor. Sesinizle YZ destekli bir avatarla etkileşime geçebilir, sanal bir menüyle etkileşim oluşturmak için dokunma hareketlerini kullanabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Sadece RayNeo X2 Lite’dan başlayarak fark ettiğimiz bir trend, canlı altyazı özelliği. Bu garip gözlükler bununla birlikte çeviri yapabilir ve ana dilinizde size söylenen her şeye canlı altyazı ekleyebilir. (Mesela, RayNeo X2 Lite ile yaptığımız demoda temsilci Korece konuşuyordu ve kelimelerin -gözümüzün önünde- İngilizceye çevrildiğini görebiliyorduk.)
Fakat RayNeo X2 Lite gözlükleri bunu yapabilen tek gözlük değil. CES 2024’te ek olarak XanderGlasses da boy gösterdi. X2 Lite’ın aksine XanderGlasses erişilebilirlik pazarını hedefliyor. İşitme güçlüğü çeken kullanıcılar için üretildi. XanderGlasses, kullanıcılara kayan kelimelerden oluşan satırlar sunarak, kendileriyle konuşan öteki kişileri idrak etmek için görsel duyularına (şu demek oluyor ki okuma) güvenmelerine olanak tanıyor.
Kimberly Gedeon, Mashable’da editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi