CES 2024’te tanıtılan Asus Zenbook Duo, açıkçası görenlerin nefesini kesiyor. İki dev tablet birleştirilmiş şeklinde bir görüntüsü var.

Sadece aslolan soluk kesecek özelliği fiyatı. Zenbook Duo’nun çift ekranlı tasarımı, öyleki o kadar da yeni bir teknoloji değil. Lenovo’nun Yoga Book 9i’si de ona benzer, sadece 2000 dolar’lık bir fiyat etiketi var. Bu fiyat oldukca mu geldi? Peki ya HP’nin 5000 dolar’lık Spectre Fold’una ne demeli?

Her ne kadar Spectre Fold, çift ekranlı olmasa da, katlanan bölümde uygulamaları değişik taraflara yerleştirmek mümkün oluyor.

Sadece Asus’un bu yeni çıkan ürünü, 1400 dolar fiyat etiketlye Lenovo ve HP’yi zorda bırakacağa benziyor.

Asus Zenbook Duo CES 2024’ün yıldızı

Zenbook Duo’nun yalnız dizüstü bilgisayar kategorisinde değil, tüm CES 2024’te ilgi çeken bir ürün bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Ürünün önceki nesli de bir nevi “çift ekranlı”ydı. Sadece ikinci ekran, klavyenin olduğu kısmın yalnız yarısını kaplıyordu.

Asus Zenbook Duo’nun önceki versiyonu artık geçmişte kaldı.
Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Bu sefer Asus deli bir güncellemeyle o ikinci ekranı, aslolan ekranla aynı boyutta ikinci bir panelle sunmuş.

İki deli ekran

Zenbook Duo, iki tam boyda 14 inç’lik 3K çözünürlükte OLED ekranla geliyor. Denediğimizde ise her ikisiyle de oldukça üretken bir tecrübe yaşadığımızı söyleyebiliriz.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Mesela üst ekranda YouTube’u açmışken, alt tarafta Google Dokümanlar üstünden not almak oldukça kolaydı.

Sadece belirtmeden geçmemeliyiz: Zenbook Duo’nun pil ömrü için endişelerimiz var. Sırf iki ekranı var diye değil; her iki ekran da 120Hz tazeleme oranı ve 500 nit parlaklığa haiz. Bunlar da pilin hızlıca bitmesine büyük tesir edecek özellikler. Pilde 2 saat dayanabilirse Zenbook Duo’yu kutlama etmek gerek.

Yenilikçi klavye

Gelelim klavyeye:

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

İlk olarak ikinci ekranı, devasa bir sanal klavye olarak kullanabiliyorsunuz. İlk başta birazcık şüpheli yaklaşsak da, deneyimimiz oldukça rahattı.

Bundan dolayı tuşları “hissetmemiz” icap ettiğini düşünüyorduk. Sadece görünüşe nazaran ellerinizi doğru konumlandırdıktan sonrasında, bakmadan da kolayca yazabiliyorsunuz. Klavye düzeni de alışkın olduğumuz tipte.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Eğer sanal klavye fikri sizi baştan soğutuyorsa, Zenbook Duo’nun fizyolojik ve çıkarılabilir bir klavyeye de haiz bulunduğunu açıklayalım. Klavyeyi, geleneksel bir dizüstü şeklinde kullanmak istiyorsanız, ikinci ekranın üzerine yerleştirebiliyorsunuz. Her iki ekrandan da yararlanacaksanız, klavyeyi masanın üzerine koyup, iki ekrandan ayrı da kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Bizi daha da memnun eden kısmı ise, bu çıkarılabilir klavyenin üstünde bir touchpad bulunuyor olması. Normalde çıkarılabilir klavyelerde touchpad’e yer verilmiyor. Bu şekilde durumlarda da ekrana dokunarak hareket etmeniz gerekiyor. Her neyse ki Zenbook Duo’da bu şekilde bir mesele yok.

Ekrana yazı da yazabiliyorsunuz

Zenbook Duo ek olarak bir kalem desteği de sunuyor. Asus Pen 2 adında olan kalemle, her iki ekranda da akıcı şekilde yazı yazabiliyor, çizim yapabiliyorsunuz.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Ne yazık ki kalem, Zenbook Duo’ya dahil olarak gelmiyor. Ek olarak almanız gerekiyor.

Fotoğraf: Joe Maldonado / Mashable

Değişik modlara dönüşebiliyor

Zenbook Duo’nun kendi kendine bu şekilde iyi mi dik durabildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Laptopun arkasında, cihaza bütünleşik bir stand yer ediniyor. Böylece size en uygun açıda yerleştirmeniz mümkün oluyor.

Fotoğraf: Kimberly Gedeon / Mashable

Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz suretiyle, laptop “kitap” modunda durabiliyor. Böylece iki uygulamayı yan yana görüntüleyebiliyorsunuz. Fotoğrafın en sağında görebileceğiniz şekilde yüzeye düz bir halde de yerleştirebiliyorsunuz. Asus buna “paylaşım modu” adını vermiş.

Düşüncelerimiz:

Asus CES 2024’te büyük bir iş başardı. Bundan dolayı bu “çift ekran” yaşamına girmek oldukca pahalı ve neredeyse olanaksız. Sadece 1400 dolar fiyat etiketiyle Zenbook Duo, bu anlayışı değiştireceğe benziyor.

Yeni Intel Core Ultra işlemcilere haiz olan laptop, 32GB’a kadar hafıza ve 2TB’a kadar depolama kapasitesi sunuyor. Hem de iki tane Thunderbolt 4 yuvası, ses çıkışı, bir tane HDMI 2.1 çıkışı ve USB 3.2 Gen 1 Tip-A yuvası bulunuyor.

Pil ömründen dolayı endişelenmiştik. Sadece Asus Zenbook Duo’nun Intel Evo sertifikası bulunuyor. Bu da kabul edilebilir bir pil ömrü olduğu anlamına geliyor. Sadece gene de kontrol etmeden yorum yapmak mümkün değil.


Kimberly Gedeon’un makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 3, Bugün: 1 )