Bazen hayatta ‘hiçbir şeyin eskisi şeklinde olmayacağı’ hissini veren gelişimleri yaşarız. Kimi zaman bunu geriye dönük baktığımızda fark ederiz. Fakat bazıları o denli barizdir ki hemen hemen içindeyken ‘Vay be’ dedirtir.
Geçen yıl ChatGPT’nin yapabileceklerini göstermeye başladığı dönem de bu ikinci kategoriye girmekte. Dünyanın değişeceğini biliyorduk ve üstünden ortalama 1 yıl geçmişken suni zekânın hayatlarımızdaki tesirinin devamlı arttığını da görüyoruz.
Düz yolda kimin daha yetenekli yada esnek bulunduğunu idrak etmek zor. Bu şekilde keskin virajlar ise kimin daha süratli ‘yeni normallere’ adapte olabildiğini gösteriyor. Bu önerme hem kişi hem de kurumlar için geçerli.
Bu haftaki yazıda birazcık kurumsal oyunculara bakacağız.
Vatanımızda hakemleri atayan suni zekâ yardımıyla robotların dünyayı ele geçireceğini, işimizi elimizden alacağını düşünen kimse kalmadı. Fakat dünyada hâlâ YZ’nin potansiyeline büyük yatırımlar yapılıyor. Bu mevzuda geride kalanlar ise yönetim kurulu toplantılarına utangaç giriyor.
Google: CEO Pichai tartışılıyor!
Suni zekâ ile ilgili en büyük kaygılardan biri, yaratması muhtemel işsizlikti. Bazı işlerin YZ ile otonom hale gelmesi ve kimi pozisyonların ofsaytta kalması bekleniyordu. Sadece suni zekâ YZ’ye yeterince eğilmeyen yöneticileri de iş kaybı korkusuna itebilir.
Söz mevzusu rekabetin peşinde kalan şirketlerden biri de Google. YZ ürünlerine her hafta başka bir isim verdiği için kendi çalışanları tarafınca da komiklik mevzusu meydana getirilen şirket, ciddi bir baskı altında. Yeni bir isim konulana kadar adına Gemini denilen YZ aracı, bazı büyük ‘kazaların’ peşinden görsel üretme hususi durumunu durdurmak mecburiyetinde bırakıldı.
Business Insider’a nazaran birçok analist, YZ yarışında geri kalındığı için Google’ın bir yönetim değişikliğine gerekseme duyduğunu düşünüyor. İşin fena tarafı; büyüdükçe hantallaşan Google, acil etmeye yada süratli refleks vermeye çalıştığında bu dışarıdan telaş ve ürkü şeklinde görülebiliyor.
Apple: Yatırımcılar sabırsız
Apple’ın teknoloji dünyasındaki seçimi birazcık NBA yıldızı Luka Doncic’e benziyor. Luka, ABD’ye vardığında oyunun süratli temposu altında ezilmek yerine tamamen kendi hızında oynayarak NBA’e kendi süper yıldızlığını kabul ettirdi. Apple da dış etkenlerden bağımsız şekilde kendi gündemi ve hızı içinde hareket eden bir şirket. YZ mevzusu da bundan bağımsız bir noktada değil. Geçen yıl yer yerinden oynarken Vision Pro’yu tanıttılar ve YZ mevzusundan özenle uzak durdular.
Fakat dünya süratli dönüyor ve Tim Cook’u gören her gazeteci aynı suali soruyor: Apple üretken YZ mevzusunda ne yapıyor? Cook, buna ‘Bizi izlemeye devam edin’ diye cevap veriyor. Sadece yatırımcılar beklemek istemiyor.
O şekilde ki Apple’ın YZ’ye ağırlık vermek için elektrikli otomobil projesini iptal etmesi şirket hisslerinin yükselmesine niçin oldu. Yer yüzünün en inovatif şirketi, senelerdir merakla beklenen bir projesini iptal ediyor ve yatırımcılar bunu kutluyor. YZ’nin yarattığı heyecanı anlatmak için daha iyi bir örnek bulmak zor.
Cook, senelerdir YZ’ye yatırım yaptıklarını söylüyor ve Haziran ayında Apple’ın açıklaması beklenen üretken YZ özellikleri tehlikeli sonuç ehemmiyet taşıyor. Uzun senelerdir yatırımcıların sevgilisi olan Apple, geçtiğimiz yıl rakipleri içinde en zayıf performansı veren hisse oldu. WSJ’ye nazaran bunda iPhone satışlarındaki yavaşlama kadar YZ ürünlerinin noksanlığı da mühim bir unsur. Luka Doncic özgüveni Apple’ı ve Tim Cook’u gene bu baskıdan kurtaracak mı? Kısa sürede göreceğiz.
OpenAI: Fazla süratli mı gidiyor?
YZ dünyasında yavaş gittiği için ‘sıcak koltukta’ oturan CEO’ların yanısıra, yüksek süratten dolayı radara takılanlar da var. OpenAI CEO’luğunu birkaç günlüğüne kaybedip geri dönen Sam Altman da ayağını gaz pedalına fazla basmış olduğu için fırtınalar yaşayan bir isim. Hatta Altman’ın bu ‘hamleyi’ savuşturması davranışlarında ölçülü YZ’ciler için yenilgi olarak da yorumlanabilir.
OpenAI’ın kuruluşundaki adlardan Elon Musk’ın geçtiğimiz günlerdeki hamlesini de birazcık bu şekilde okuyabiliriz. Altman’a dava açan Musk, OpenAI CEO’sunu kârlılığı insanlığın faydasının önüne koymakla suçluyor, Altman’ın OpenAI’ın müessese sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor. Peki insanlık Musk’ın umrunda mıdır?
Hayır.
YZ önüne geçmenin olanaksız olduğu bir tsunami. Şirketlerin bu alandaki rekabeti, söz mevzusu dalgadan almak istedikleri paylar, CEO’ların yaşadıkları baskılar, geçen haftaki yazıda altını çizdiğim gri risklerin bir parçası. Mevzu YZ olduğunda iyiler ve kötüler saflarını gösterecek fakat sonucu griler belirleyecek.