Daha ilkin Everest’e değişik rotalardan çıkan ilk Türk olan ve dünyada yalnız 49 kişinin tamamlayabildiği, “14×8000” projesini başarıyla bitiren ulusal dağcı Tunç Fındık, tekrardan Everest’e tırmanıyor. Tunç Fındık bu kez iklim krizine yönelik farkındalık yaratmak için dünyanın gerçek manada zirvesine çıkmayı hedefliyor. Biz de Mashable Türkiye olarak ulusal dağcının tırmanışından bilgileri anlık olarak bu canlı blog üstünden sizlerle paylaşacağız.
Ulusal dağcının tırmanışında “oksijen” en mühim detaylardan biri. Tunç Fındık, Everest’e oksijen desteği kullanmadan tırmanmayı hedefliyor. Dağcılıktaki en mühim başarıyı “eve sağ salim dönmek” olarak tanımlayan Tunç Fındık’ın da altını çizdiği bu hedefi sıradışı kılan ise Everest’in kendisi.
“Death Zone” (Ölüm Bölgesi) olarak adlandırılan 8 bin metrenin üstündeki bölgede averaj iki günden fazla kalmak mümkün değil. Zira vücut her dakika ölmeye başlıyor. Bu yükseklikten sonrasında dağcıların beyinleri ve akciğerleri oksijensiz kalırken kalp krizi ve nüzul riski artıyor, muhakeme kabiliyetleri hızla bozuluyor. Dağcı ve film yapımcısı David Breashears, 8 bin metreden sonrasında tırmanışı, “ek hava tanklarıyla bile, koşu bandında koşarken pipetle nefes almak şeklinde” şeklinde tanımlıyor.
“Dağlar oldukça adil bölgeler; tüm kararlarınıza saygı duyuyorlar” diyen Tunç Fındık, 1 Nisan’da İstanbul’dan Nepal’e geçti. 4-20 Nisan tarihleri içinde da yükseğe uyum önprogramı dahilinde 6189 metrelik bir dağa çıkış meydana getirecek olan ulusal dağcı, 20 Nisan’da Everest tırmanışına başlamayı ve 23-29 Mayıs’ta ise zirveye ulaşmayı hedefliyor.
5 bin 350 metredeki Everest Ana Kampı’ndan zirve yolculuğuna başlamış olacak olan Tunç Fındık, sonuncusu 8 bin metredeki South Col’da (Cenup Geçidi) olmak suretiyle 4 kamp daha kuracak.
‘Himalaya’nın kalbinde…’
» 8 Nisan Pazartesi | 09:50
Sıkıntılı ve zamanı tırmanış öncesi “aklimatizasyon” doğrusu “yüksek irtifaya uyum” süreci devam eden Tunç Fındık, Khumbu bölgesindeki Gokyo Boğazı’na ulaştığını aktardığı paylaşımında 4 bin 400 metre seviyesini geçtiklerini beyan etti. Fındık “aklimatizasyonun” öneminden bahsetmiş olduğu paylaşımında şunları aktarıyor:
“Khumbu bölgesi, Gokyo boğazında, Himalayanın kalbindeyiz ve 4400 metreleri geçtik. Yükseklikte yapılacak herhangi bir aktivitenin temel şartı yükseğe uyumdur (aklimatizasyon) ve burada 5000 metrelerde yapacağımız trek ve kolay tırmanışlar, devamındaki daha yüksek zirveler ve sonunda oksijensiz Everest çıkışı için iyi bir taban sağlayacak. Toplamda iki ay sürecek bir yükseklik macerası…”
Ilkin irtifaya uyum sağlayacak
» 5 Nisan Cuma | 07:40
Belli aralıklarla Instagram üstünden takipçilerini son durum bilgilendiren Fındık “Everest tırmanışım şimdiden başladı” mesajını paylaştı. Dağcı ilkin Khumbu ve Gokyo’da bir yürüyüş meydana getirecek. Arkasından Island Peak (6.189m) ve Amadablam (6.856m) tırmanışlarıyla irtifaya uyum sağlayacak. Ve sonrasında Everest’e oksijen kullanmadan çıkma denemesi gerçekleştirecek.
‘En iyi bildiğim bir şey yapmak için yola çıkıyorum’
» 2 Nisan Salı | 08:41
Tunç Fındık tırmanış izinlerini almak ve tamamlanmamış donanımı tamamlamak şeklinde son hazırlıklarını yapmak suretiyle Nisan ayının ilk günü Nepal’in başkenti Katmandu’ya vardı. Ulusal dağcı ertesi gün Instagram hesabı üstünden yapmış olduğu açıklamada, “Bugün Everest dağına oksijen kullanmadan çıkış amaçlı seferim başlıyor ve toplam iki ay sürecek. Oldukça sevdiğim ve iyi bildiğim bir yere, iyi bildiğim bir şey yapmak için yola çıkıyorum” dedi.
Mashable Türkiye