Firmaların mahalli ve küresel riskler karşısında aldıkları çeşitli önlemler doğrultusunda küçülmeye giderek daha azca çalışanla operasyonları sürdürme çabası çalışanların üstünde büyük bir baskı oluşturdu. Yoğun emek harcama saatlerinin hem toplumsal ve hususi yaşantı saatlerine ayrılan vakitleri sınırlaması hem de maaş ödemelerinin gereksinimleri karşılamaması çalışanları sessiz istifaya yönlendirdi. Sessiz istifanın tanımına dair açıklamada bulunan Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Aslına bakarsanız sessiz çekilme, çalışanın işinden çekilme etmesi anlamına gelmiyor, bir tek bir iş için tanımda yer edinen görevleri yerine getirip öteki tüm sorumlulukları reddetmeyi kapsıyor. Bilhassa yapmış olduğu işten memnun olmayan, kopma seviyesine gelen ve bununla beraber çalışmasının karşılığında almış olduğu ücretin gereksinimlerini karşılamadığını düşünen çalışanlar sessiz istifaya önem vererek işlerini minimum performansta yürütüyor” dedi.

Pandemi sessiz istifayı tetikledi

Pandeminin başlangıcından bugüne birçok çalışanın işinden çıkarılması ya da sektör değiştirerek sıkıntılı şartlar altında çalışmak zorunda kalması sessiz çekilme teriminin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bilhassa çalışanların, pandemi esnasında işverenlerin kendilerine iyi mi davrandığını gözden geçirmesi ve şirketlerin destek sunup sunmadığına dair gözlemler yapması bu aşamada etkili oldu. Sessiz istifanın oluşma sürecine dair Günay, “Son zamanlarda toplumsal medya platformlarında birçok ‘sessiz çekilme’ videosu viral oldu. İnsanlar çektikleri videolar ile sessiz istifanın işlerini bırakmak anlamına gelmediğini, tam tersine işlerinin hayatlarını ele geçirmesinin önüne geçtikleri mesajını verdiler. İnsanlar son zamanlarda yaşamın kıymetini daha oldukça anlamaları sebebiyle çalışmış oldukları firmalar tarafınca gerek iş motivasyonu gerekse maddi gereksinimler doğrultusunda önemsenmeyi istiyorlar. Firmalar bu talepleri dikkate almadığı takdirde muhtemelen sessiz istifalar giderek artacak” dedi.

Sessiz istifanın önüne geçmenin yolları

Ülkemizin mavi yaka ve ara aşama pozisyonlarda en büyük dijital istihdam platformu Eleman.net’in araştırmalarına gore yoğun emek harcama sürelerinin yanı sıra kurum içinde uzun süredir çalışan bir şahıs ile o kuruma yeni katılan kişinin ücret farklarının açılması mühim etkenlerin başlangıcında gelirken, meydana getirilen zamların çalışan nezdinde yetersiz görüldüğü ara aşama pozisyonları en oldukça sessiz istifaya yönelen grup olarak öne çıktı. Çalışanlarının motivasyonunu önemseyerek bu doğrultuda emek harcamalar yapmanın yanı sıra hem maaş iyileştirmesi hem de yan haklar sunan firmalar çalışanlarına kıymet verdiğini göstererek sessiz istifanın önüne geçebildi. Ek olarak dikey organizasyon yapısından yataya doğru geçiş yaparak yöneticilerle ara aşama arasındaki diyaloğu artıran bir kurum kültürüyle ‘ben’ duygusundan uzaklaşıp ‘biz’ duygusuna odaklanan firmalar başarıya ulaşmış sonuçlar aldı. Z kuşağı ve sessiz çekilme sürecine giren çalışanlar hakkında konuşan Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Z kuşağı öteki kuşaklara oranla ‘sessiz çekilme’ olgusuna asla yönelmiyor. Z kuşağındaki bireyler çalışmış oldukları kurumlara taleplerini direkt iletiyor ve yerine gelmemesi halinde yeni başlangıçlara hızla yelken açıyorlar. Eski kuşaklar ise sessiz istifaya yöneliyor. Aslına bakarsak sıhhatli bir sürecin ilerlemesi için çalışanların bağlı olduğu yönetici ya da İK departmanı ile açık iletişimde olarak bulundukları durumu tüm şeffaflığıyla anlatmaları gerekiyor” dedi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )