Pişmeden börek öteki adıyla çibörek Eskişehir’le özdeşleşen en nefis börek tariflerinden biri. Eskişehir mutfağında sıkça yapılsa da aslolan kökeni Kırım Tatarlar’ına kadar dayanıyor. İsmini içindeki kıymalı harcın pişmemiş şekilde bırakılmasından alıyor. Oldukça kısa sürede yağda kızarıp puf puf kabarıyor ve sıcaklığında etkisiyle içi çabucak pişiyor. İçi sulu sulu, dışı da çıtır kalan efsaneleşmiş bir lezzete dönüşüyor. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine günün her öğününde afiyetle yeniyor. Bu nefis lezzeti hazırlaması birazcık el oyalayıcı. Tek seferde yapmış olup canınız istediği süre çıkarıp afiyetle tüketmeniz için adım adım buzluk için çibörek (pişmemiş börek) yapımını anlatacağız. Buzluklarınızda ona yer açın!
Çiböreğin en nefisi yağ çekmeden pişmiş olanıdır diyor, işin en mühim sırrı olan hamur harcı kısmıyla anlatmaya başlıyoruz. Hem uzun süre dayanması hem de pişerken puf puf kabarması için mühim de bir sırrımız var. Pişmeden börek hamurunun içine en klasik tarifinde yumurta, yoğurt benzer biçimde malzemeler girmiyor. İhtiyacınız olanlar; un, ılık su ve tuzdan ibaret. Maya yok, kabartma tozu da yok. Bu malzemelere bir de bizim ilavemiz var. O da sirke. Hamur harcını hazırlarken içine ilave edeceğiniz sirke yağ çekmesini de engelleyecektir. Un, ılık su ve tuzu bir kapta güzelce yoğurun. Hamurun sert olması sizi endişelendirmesin. Sert bir hamur harcı elde edeceksiniz. Peşinden dinlendirin. Bu sırada iç harcını hazırlayın.
İç harcı için orta yağlı bir kıyma tercih etmenizi tavsiye ederiz. Azca yağlı ya da oldukça yağlı kıyma iç harcının lezzetini negatif anlamda etkileyebilir. Kıymanızı bir kaba aldıktan sonrasında sıra geldi soğan ilavesine. Harca nefis lezzetini veren en mühim öteki araç-gereç ise soğan. Soğanın harçta dişe gelmemesi için rendelenmesi ve fazla suyunun sıkılması gerekiyor. Suyunu sıkarak ilave etmeyi dikkatsizlik etmeyin. Karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra son araç-gereç olan suyunu da ilave edin. Pişmeden börek harcının hafifçe sulu olması gerekiyor. Bu sayede pişme esnasında kurumadan tam kıvamında olacaktır. Su miktarını ise 300 gram kıymaya 3/4 çay bardağı olarak (1 çay bardağından 1 parmak noksan) düşünebilirsiniz. Güzelce yoğurup üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında bir süre dinlendirin. İşte, iç harç da hazır!
Dinlenen hamurdan cevizden birazcık daha büyük eşit boyutlarda bezeler elde edin ve hafifçe unlanmış tezgah üstünde açın. Peşinden içine oldukça fazla olmayacak ve hamurun taşıyacağı kadar harç ekleyip gösterim. Yarım ay şekilde kapatıp kenarlarını çatal yardımıyla bastırarak birleştirin. Böylelikle pişerken açılmalar yada çatlamalar olmayacaktır. Sonrasında yan yana bir siniye dizip ilkin buzdolabında dinlendirin. Sonrasında da buzdolabı poşetlerine aktarın ve buzlukta saklayın.
Böreklerinizi kızartacağınız süre ilkin buzdolabından çıkarıp bir süre oda sıcaklığında dinlendirin. Oldukça kızgın olmayan bir yağa dikkatli şekilde atın ve arkalı önlü kızartın. Bu aşamada böreklerinizin aşırı buzlu olmamasına itina gösterin. Böreklerinizi buzlukta minimum 3 ay kadar bu şekilde saklayabilirsiniz.
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…