NASA bu yıl içinde Jüpiter’in ilgi çekici uydusu Europa’ya seyahat halletmeye hazırlanıyor. Bilim adamları uydunun buzla kaplı kabuğunun altında, derin bir okyanus olduğundan şüpheleniyor.
Europa Clipper adındaki vazife, önümüzdeki Ekim ayında fırlatılacak olan basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı, bu uzay uydunun tanıdığından 50 kez geçiş meydana getirecek. Bu geçiş esnasında yaşama uygun koşullar olup olmadığını inceleyecek olan uzay aracı, uyduya herhangi bir iniş gerçekleştirmeyecek.
Sadece uzay ajansı halihazırda bu görevin devamı niteliğindeki Europa Lander uzay aracını da hazırlama aşamasında. Bu yeni görevdeki vasıta ise Europa’nın yüzeyine inip, buzdan yüzeyi kazmayı planlıyor. NASA bu görevle ilgili açıklamasında uzay aracının Europa’ya indikten sonrasında ortalama 10 santimetrelik bir delik açıp örnek toplamasını amaçladığını belirtiyor.
Uzay ajansı geçtiğimiz günlerde iniş yapması planlanan bu yeni görevin, benzersiz iniş takımlarının görüntülerini paylaştı. Örümceğe benzeyen bacaklara haiz olan uzay aracı, mühendislerce Europa’ya inişin yansılamak edilmesi için kontrol edilmeye hazırlanıyor.
Aşağıda NASA çalışanlarının bu mühim görevde kullanılacak iniş takımlarının testini Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) yapmış olduğu görülüyor. JPL hem de Jüpiter’in yörüngesindeki Juno sondası, efsanevi Voyager uzay aracı ve Mars’taki Perseverance robotunu da üreten laboratuvar olarak biliniyor.
Uzay aracının dayanıklı bir iniş sistemine ihtiyacı bulunuyor. Araçta Europa’nın buz kabuğunda 10 santimetrelik derinliğe inmesi için tasarlanan cihazlar yer alacak. NASA’ya nazaran bu derinlikte Jüpiter’in çevresinde bulunan radyasyondan korunan, derindeki okyanustaki karmaşık kimyasal materyallerin bulunmuş olduğu düşünülüyor. Bundan dolayı uzay aracında minyatür bir de laboratuvar bulunacak ve yaşamın izleri aranacak.
Europa Lander aracı, şimdilik bir tek bir “teklif” konumunda. Sadece mühendisler bu aracın gerçek bir göreve dönüşmesi için hazırlıklara devam ediyor. Europa Clipper aracı ise milyonlarca kilometre gittikten sonrasında Europa’ya 2030 senesinde ulaşacak.
Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.