Okyanus ortalama 1000 metrenin altında sonsuz bir karanlıktan ibaret. Güneş ışığı bu derinliklere nüfuz edemez sadece robotik kaşifler yardımıyla bilim adamları bu kara diyarı geçici olarak aydınlatabiliyor ve dokunaçlı, parlak ve neredeyse tamamen yabancı olduğumuz derin deniz yaşamıyla dolu bir dünya ortaya çıkarabiliyor.
İşte bilim adamlarının 2023’te yakaladığı en ilgi çekici derin deniz görüntülerinden bazıları. Derinlere meydana getirilen bulgu gezileri tertipli olarak ya son aşama ender ya da benzeri görülmemiş gözlemlerle geri dönüyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Okyanus Araştırma Misyonu Bulgu Lideri Derek Sowers, geçen yıl Mashable’a yapmış olduğu açıklamada “Derin denizlere gittiğinizde devamlı yeni bir şeyler keşfedersiniz. Daima daha ilkin görmediğiniz şeyleri bulursunuz” ifadelerini kullanmıştı.
Filme alınan ‘en derin’ balık
Bilim adamları, basıncın Dünya yüzeyinden 830 kat daha çok olduğu okyanusun ölümcül bir bölgesinde etrafta gelişigüzel yüzen bir balık tespit etti. Keşfedilen meraklı görünüşlü bir salyangoz balığıydı ve 8 bin 336 metre ile şimdiye kadar en derinde keşfedilen balık oldu.
Araştırmacılar balığı, Japonya’nın güneyindeki Izu-Ogasawara Çukuru’nda derin deniz gezisinde, yemli bir kamerayı okyanusun “Hades bölgesine” indirdikten sonrasında gözlemledi.
Bu gizemli bölge, adını yeraltı dünyasının mitolojik Yunan tanrısından alıyor ve denizlerin en derinlerine ev sahipliği yapıyor. Nisan 2023’ün başlarında açıklanan ve üstün dereceli kıran gözlem, Batı Avustralya Üniversitesi ve Tokyo Deniz Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafınca gerçekleştirildi.
https://twitter.com/Hadalbloke/status/1642709253210390529″/>
Araştırmacılar, bu kadar uzak derinliklerinde bile görülen salyangoz balıklarının “büyük ve bir bakıma canlı bir balık popülasyonu” bulunduğunu kaydediyor.
Bu bulgu gezisinin baş bilim insanı ve Minderoo-UWA Derin Deniz Araştırma Merkezi’nin kurucusu Alan Jamieson’a, kendisinin ve ekibinin videodaki üstün dereceli kıran balığı gördüklerindeki tepkileri sorulduğunda “Bu küçük şaşkın balıkların ne kadar derine gidebildiğine hakkaten hayranlık duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.
Salyangoz balığı aşırı baskıya direnebilir ve büyük bir avı kolaylıkla yutabilecek kadar büyük ağızlara ve midelere haizdir.
Bilim adamları 10 bin fit derinlikte ‘çok büyük’ bir ahtapot kolonisi buldu
Işıksız derin denizde, sakin bir yanardağın tepesinde bir ahtapot yerleşimi gelişiyor. Monterey Bay Akvaryumu Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim adamları, okyanus yüzeyinin ortalama 3 bin 200 metre altında, “gece yarısı bölgesi” olarak adlandırılan karanlık bir deniz bölgesinde bulunan bir “ahtapot bahçesine” derin okyanus robotu gönderdiler. Burada tek organik ışık parlayan yaratıklardan geliyor…
Araştırmacılar, California kıyılarının oldukça uzağında bulunan Davidson Seamount’a yaptıkları yolculukta yüksek çözünürlüğünde olan görüntüleri yakaladılar. Altı dönümlük bir alanda, yumurtalarının üstünde yuva icra eden 4 bin 707 dişi de dahil olmak suretiyle 5 bin 718 ahtapot tespit edildi.