[ad_1]
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ortak geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu’nun verilerini çözümleme eden bilim adamları, Jüpiter’in meşhur fırtınası Büyük Kırmızı Kir’de garip bir tespitte bulunmuş oldu.
Bulgular, söz mevzusu fırtınanın en dış şeridindeki rüzgarların son yıllarda hızlandığını gösterdi.
Dünya’dan 1,3 kat büyük olduğu kabul edilen Büyük Kırmızı Kir, 1850’lerden beri tertipli olarak gözlemleniyor. Zaman içinde küçüldüğü görülen fırtınanın şu anda 19. yüzyılın sonundaki boyutunun yarısı kadar olduğu biliniyor.
Araştırmanın başyazarı gezegenbilimci Michael Wong, Hubble’ın, Jüpiter’deki rüzgarları ayrıntılarıyla yakalayabilen tek teleskop bulunduğunu söylemiş oldu.
Independent Türkçe’deki haberde yeni araştırmada emektar teleskobun verilerini yeni bir yaklaşımla çözümleme eden Wong ve ekibi, rüzgarların yönünü ve hızını belirlemek için bir yazılım kullandı.
Wong bu sayede rüzgarların hızını fazlaca daha tutarlı şekilde ölçülebildiğini kaydetti.
Astrophysical Journal Letters adlı hakemli bilimsel dergide piyasaya sürülen bulgular, Büyük Kırmızı Kir’nin en dışındaki rüzgarların hızının 2009’dan 2020’ye kadar yüzde 8 arttığını gösterdi. Rüzgarlar saatte ortalama 650 kilometre hızla esiyor.
Öte taraftan kırmızı lekenin iç bölgesine yakın rüzgarların yavaşladığı görüldü.
Peki bu hız artışı ne anlama geliyor? Wong’a gore bunun cevabı bilinmiyor: ”Hubble, fırtınanın alt kısmını fazlaca iyi göremediği için suali cevaplandırmak zor. Sadece bunlar, Büyük Kırmızı Kir’yi neyin beslediğini ve fırtınanın enerjisini iyi mi koruduğunu anlamamızı sağlayacak garip bulgular.”
[ad_2]