Bilim adamları evrenin gizemini çözmeye destek olacak yeni bir “atom çarpıştırıcısı” için önerilerini sundu, maliyet ise göz yaşartıyor: 17 milyar Sterlin, doğrusu ortalama 652 milyar lira!

Future Circular Collider, (FCC – Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı) İsviçre – Fransa sınırında, yerin oldukca altına inşa edilmesi planlanan 100 kilometre uzunluğunda dairesel bir tünel olacak.

Karanlık madde ve karanlık enerjiye ışık tutacak

Tünel, parçacıkları neredeyse ışık hızına ulaştırıp, ondan sonra birbirine çarptıracak ve evrenin büyük bir kısmını kaplayan gizemli karanlık madde ile karanlık enerjiye ışık tutacak.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafınca tavsiye edilen FCC, 27 kilometre uzunluğundaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile aynı yerde yapılacak.

“Tanrı Parçacığı” olarak da malum Higgs Bozonu, ilk kez Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda 2012 senesinde keşfedilmişti.

Yerin 200 metre altında yapılacak

Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı, Büyük Hadron Çarpıştıcısı’nı “minik” gösterecek

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yerin 80 metre altında iken, FCC’nin zararı dokunan radyasyonun yüzeye ulaşmasını engellemek için 200 metre derinlikte inşa edilmesi planlanıyor.

CERN’in yöneticisi Profesör Fabiola Gianotti şöyleki diyor: “Günümüzde temel fizikle ve evreni anlayışımızla ilgili oldukca fazla muhteşem sual bulunmuş olduğu için daha büyük bir çarpıştırıcıya ihtiyacımız var.”

Kanser araştırmalarında da rol oynuyor

Parçacık hızlandırıcılar, kanser araştırmalarında da rol alıyor.

Çevrelerindeki dokuya zarar vermeden kanserli hücreleri hedef alan yüksek enerjili protonlar üretiyor ve araştırmacıların yeni ilaçları kontrol etmeleriyle, kanserin nedenlerini araştırmak için DNA’yı parçalamalarına destek oluyorlar.

Yeni çarpıştırıcının 2040’larda işler hâle gelmesi planlanıyor.

652 milyar lirayı kabul eden maliyet ise CERN’e üye 23 ülke tarafınca karşılanacak. Türkiye hemen hemen CERN’e tam üye değil, ülkemiz “Ortak” üye statüsünde.


DailyMail’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )