Categories: YEMEK TARİFLERİ

Buharda Pişirme Yöntemi: Buharda Sebze Nasıl Pişirilir?

Yemeklerimizi hazırlarken sık sık sıhhatli seçimler hayata geçirmeye çalışırız değil mi? Bilhassa yaz aylarına yaklaşırken ne yiyeceğimize dikkat eder, bedenimize lüzumlu gıdaları sağlamak için doğru tercihler hayata geçirmeye itina gösteririz. İşte tam bu aşamada buharda sebze pişirme devreye giriyor ve sıhhatli yaşamın olmazsa olmaz bir parçası olarak tercih sebebimiz olabiliyor.

Buharda sebze pişirme yöntemi, sebzelerin organik tadını ve gıda kıymetini koruyor. Bu yöntemde sebzeler kaynar suda haşlanmıyor, direkt kaynar su buharının üstüne yerleştiriliyor ve yavaş yavaş pişiriliyor. Buğu, sebzelerin içindeki gıda maddelerini etkilemeden onları nazikçe yumuşatmasıyla beğenimizi kazanmaya aday! Bu sayede sebzelerin vitaminleri, mineralleri ve lifleri korunurken, lezzetlerini de kaybetmiyorlar. Bununla birlikte güzel görselli tabaklar hazırlayabilirsiniz zira renkler de en güzel bu yöntemde muhafaza edilir.

Buharda sebze pişirmenin sağlamış olduğu bir öteki avantaj da yağ kullanımının azalması. Öteki pişirme şekillerinde çoğu zaman sebzeleri yağda kızartmak yada sotelemek tercih edilir. Sadece bu durum fazladan kalori almanızı sağlayabilir. Ekonomik açıdan da oldukça uygun değildir. Dipnot: Yalnız rejim yaparken değil, günlük hayatta da bu yöntemi tercih etmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Yanında servis edebileceğiniz köfteler, tavuklar, bu sebzeleri fırınlamak için enfes bir beşamel sos, fazla kalan sebzelerinizi değerlendirmek için nefis sebzeli çorbalarımız sitemizde sizleri bekliyor. Isterseniz yazımıza geçelim!

  • Buharlı pişirme için sebzeler iyi mi hazırlanmış olur?

İlk adım olarak mevsiminde ve taze olan sebzelerinizi seçmenizi tavsiye ederiz. Sebzelerin asidite seviyeleri de mühim. Soğan, sarımsak benzer biçimde sebzeler buharlı pişirme işleminde ideal sonuçlar vermeyecektir. Brokoli, havuç, patates, kapya biber, karnabahar, pırasa, bezelye, taze fasulye, ayıklanmış mısır benzer biçimde ürünleri tercih edebilirsiniz. Değişik değişik sebzeleri beraber pişirecekseniz benzer boyutlara getirmeniz önemlidir. Önerimiz her bir sebze türünü ayrı ayrı hazırlamaktır lakin isterseniz sebzelerin nişasta oranına bakarak bir seçim yapabilirsiniz. Mesela patates nişastası yüksek bir sebzedir ve bezelye ya da mısır benzer biçimde su oranı yüksek sebzelerle beraber pişerse devamlı denetim etmeniz ve sürenin yarısında bezelyeleri almanız gerekebilir. Güzelce yıkadığınız ve doğradığınız sebzeleri kuruttuysanız öteki aşamaya geçebiliriz.

  • Buharda sebze pişirmek için uygun ısı ve dakika nedir?

Bir tencereye su eklediniz ve kaynattınız. Ilk olarak şunu belirtmemiz gerekiyor; sebzeleriniz pişirme esnasında suya temas etmemeli. Bu sebepten suyun yüksekliği ve pişirme aparatını oturtacağınız yer oldukça mühim. Her yerde bulabileceğiniz metal olan buharlı pişirme aparatları bu işlem için idealdir.

Gelelim püf noktalarına… Mesela; havuç, brokoli, kapya biber benzer biçimde sebzeleri beraber haşlıyorsunuz. Daha ağır ve geç pişeceğini düşündüğünüz havucu buğu aparatının alt kısmına yerleştirebilirsiniz. Böylece buharla temas eden ilk kısım o olacak ve nispeten öteki ürünlerle benzer bir seviyede pişecektir. Sebzelerin miktarına ve çeşidine gore değişmekle birlikte pişme süreleri 15 ila 30 dakika sürebilir. Su yüksek ateşte kaynama noktasına ulaştıktan sonra altı kısılmalı ve tencerenin kapağı kapatılmalıdır.

  • Buharda pişen sebzeler iyi mi tatlandırılır?

Brokoli, havuç benzer biçimde renk pigmentasyonu yüksek sebzelerle işlem yaptıysanız isterseniz sebzelerin diriliğini ve rengini muhafaza etmek için pişirme işlemi bittikten sonrasında buzlu suyun içine ilave edebilirsiniz. Bilhassa salata seçimi ürünler yapacaksanız bu yöntem muazzamdır. Sebzelerinizi çorbalarda ya da yemeklerde kullanacaksanız ise bu işlem mecburi değildir. Pişen sebzelerinizi derhal tüketecekseniz buharın verdiği yumuşaklık ve gözenek açıklığı gitmeden sebzelerinizi tatlandırmanızı tavsiye ederiz. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, nar ekşisi, dereotu, maydanoz benzer biçimde aroma vericilere başvurabilirsiniz. Baharat olarak ise sumak, köri, nane benzer biçimde baharatlar oldukça yakışacaktır. Birazcık da yoğurt ilavesiyle inanılmaz bir meze ya da salataya dönüşebilir!

  • Buharda pişen sebzeler iyi mi muhafaza edilir?

Buharda pişen sebzelerinizi aynı gün ya da takip eden iki gün içinde tüketebilirsiniz. Buzlukta muhafaza etmeyecekseniz daha çok bekletmenizi önermeyiz. Sebzelerinizi buzlukta iyi mi muhafaza edeceğinizi aşağıda anlattık fakat buzdolabının alt kısmında muhafaza edip 1-2 gün içinde tüketmek isteyenler için hava almayan gizleme kabını ya da kilitli buzdolabı poşetini önerebiliriz. Pişen sebzelerin fazla suyunu tamamen süzdürdükten sonrasında bu şekilde saklayabilirsiniz. Sos eklemeyi ya da baharatlarla aromasını arttırmayı düşünürseniz buzdolabından çıkarıp tüketeceğiniz vakit bu işlemleri yapmanızı tavsiye ederiz. Bunun sebebi buzdolabındaki fazla nemin baharatları acılaştırması ve sarımsak, soğan benzer biçimde aroma vericilerin de uzun solukta sebzelerin tadını bozma ihtimalidir.

  • Buharda pişen sebzeler dondurulabilir mi?

Buharda pişen sebzelerinizi dondurmak yoğun geçen günlere hazırlık olarak, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliktir. Ev hanımları ve iş yaşamındaki etken bireyler için eve gelip bu sebzelerle sıhhatli ve leziz sebzeler hazırlamak oldukça kolaydır. Endüstriyel ortamda da çoğunlukla tercih edilen ve satın alınan donmuş sebzelerde benzeri bir ısıl işlemden geçer. Yapmanız ihtiyaç duyulan şey sebzelerinizi tamamen süzmeniz ve soğutmanızdır. Arkasından kilitli buzdolabı poşetlerine koyabilir, 3-6 ay arası buzluğunuzda muhafaza edebilirsiniz. Kullanmak istediğinizde ise 1-2 saat evvel açığa çıkarmanız kafi olacaktır.

  • Buharda sebzelerle hangi yemekler iyi gider?

“Tabağım tamamen sıhhatli olsun.” diyenler için avokadolu nefis bir tam buğday unundan makarna, sebzesini bir tek sos ilavesiyle tüketmek isteyenler için enfes bir pesto sos, protein severlere nefis bir tavuk bonfile sitemizde mevcut. Fakat bu kadar sıhhatli ve kalori kıymeti düşük bir tanım yapmışken de yanına görkemli bir köfte tarifi vermek boynumuzun borcu diye düşündük. Proteini kıymadan, yağı ise içindeki nefis kaşar peynirinden gelen bu köfte bizim favorilerimizden. Zeytinyağı ve limon suyuyla harmanlanmış sebzelerle beraber mükemmel olmaz mı?
Tüm bu tarz şeyleri denemeniz için sabırsızlanıyoruz. Şimdiden afiyetle yiyin, mutfaklarınız sıhhat ve lezzetle dolsun!


admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago