Categories: GENEL BİLGİLER

Böylesini görmediniz: Kuyruklu gezegen bulundu!

Uzayın derinliklerine her baktığımızda, daha ilkin görmediğimiz özelliklere haiz gökcisimlerine rastlıyoruz. Bilim adamlarının bulmuş olduğu bu gezegen de onlardan biri.

563.270 kilometre uzunluğunda bir kuyruğa haiz olan bu gezegen (Dünya ile Ay arasındaki mesafeden de uzun), Jüpiter boyutlarında. WASP-69b adında olan gezegen, Dünya’dan 160 ışık yılı ötede bulunuyor. Hawaii’deki W. M. Keck Gözlemevi’nden araştırmacıların gözlediği gezegenin kuyruğu, uzaya saçmış olduğu helyum gazı yüzünden oluşuyor.

UCLA’den astrofizik doktora talibi ve araştırmanın baş yazarı olan Dakotah Tyler, gezegenin önceki gözlemlerde ya oldukca kısa bir kuyruğu ya da asla kuyruğu olmadığını belirtiyor: “Sadece son gözlemlerimizde, dev gezegenin kendi çapından 7 kat daha uzun bir helyum kuyruğunu kesinlikle göstermeyi başardık.”

WASP-69b’nin yörüngesinin, yıldızına oldukça yakın olduğu ve yalnız 3.9 Dünya gününde tamamladığı belirtiliyor. Yıldızdan kaynaklı sıcaklığın, gezegenin atmosferini yaktığı da söyleniyor. Aşağıdaki tasarımda bunu da görmek mümkün:

30 metre genişliğindeki dev aynasıyla Keck II teleskobu, gezegenin kuyruğundan gelen zayıf ışığı yakalamak için kafi olmuşa benziyor. Tyler’ın açıklamaları da bunu doğrular cinsten: “Keck’i gözlemlerimizde ötekilerden ayıran, aynasının büyük toplanma alanıydı, bu da bizlere yıldızdan oldukca daha çok ışık alabilmemizi sağlamış oldu.”

Teleskoba bağlı olan öteki bir aygıt da Kızılötesine Yakın Spektrograf (NIRSPEC). Bu cihazla beraber kuyruğun yüksek çözünürlüğünde olan detaylarını yakalamak da mümkün oldu.

Bilim adamları, meydana getirilen hesaplamalarda WASP-69b’nin her 1 milyar yılda, Dünya’nın hacmi kadar gaz kaybettiğini düşünüyor. Doğal gezegenin Dünya’dan neredeyse 90 kat büyük olmasından dolayı daha kaybedeceği oldukca gaz bulunduğunu da belirtelim.

NASA bugüne dek 5560 kadar dış gezegen keşfetti ve 10 binden fazla daha dış gezegen talibi bulunuyor. Bakalım önümüzdeki gözlemler daha ne benzer biçimde ilginçlikler gösterecek?


Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

1 gün ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

1 gün ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

2 gün ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

4 gün ago

Akut Otitis Media tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…

4 gün ago

Takım Sporları Çocuğunuzun Beyni İçin Büyük Puanlar Kazandırıyor

Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…

4 gün ago