Milyarder William Henry Gates, nam-ı öteki Bill Gates suni zekânın toplumsal yararları mevzusunda iyimserliğini koruyor sadece artık o bile artık suni zekânın işini elinden almasından korkuyor.
Teknoloji patronu ve Microsoft Inc. kurucu ortağı ‘Unconfuse Me with Bill Gates’ adlı podcast’inde suni zekânın (YZ) mevcut durumu ve geleceğine derinlemesine bir bakış atmak için OpenAI CEO’su Sam Altman’ı ağırladı. Gates podcast programı esnasında, “Ben bile işimi kaybedebilirim” diyerek şakayla karışık endişelerini dile getirdi.
Geçtiğimiz aylarda gösterilen podcast toplumsal medyanın gündeminde. İşte podcast’ten öne çıkan başlıklar ve Gates’in kariyer tavsiyeleri…
Başlangıçta suni zekânın kaydettiği süratli gelişmelere şüpheyle yaklaşan Gates, podcast programında ChatGPT benzer biçimde YZ modellerinin bu denli sofistike hâle gelmesinden duyduğu şaşkınlığı dile getiriyor ve bu modellerin Shakespeare metinleri benzer biçimde karmaşık şeyleri iyi mi kodladığını anlamadığını itiraf ediyor. “Fazlaca şüpheciydim ve açıkçası ChatGPT’nin bu kadar iyi olmasını beklemiyordum” diye ekliyor.
Altman ise dinleyicilere YZ kodlama işlemlerinin karmaşıklığının çözüleceğine dair güvence veriyor ve firmanın bu mevzuda devam eden çabalarını konu alıyor. Ek olarak İnsan beyni ile YZ’nin işleyişini tam olarak kavramanın güçlüğü içinde paralellikler kuruyor.
Sohbetlerinin odak noktası; oldukça modluluk (kısaca metin, görüntü, video benzer biçimde değişik formatlardaki girdi ve çıktıların entegre edilmesi), muhakeme ve güvenilirlik dahil olmak suretiyle YZ alanında beklenen ilerlemeler.
Altman, değişen teknolojinin gelişimi için tehlikeli sonuç olarak görmüş olduğu kişiselleştirmenin önemini vurguluyor. Ek olarak internasyonal iş birliğinin önemini vurgulayarak kuvvetli YZ sistemlerinin geliştirilmesini denetlemek için Internasyonal Atom Enerjisi Ajansı’na (IAEA) benzer küresel bir düzenleyici kurum fikri öneriyor.
Bu değişen teknolojinin ‘jeopolitik güç dengesini’ etkileyeceğini dile getiren Altman, YZ’nin kodlama, sıhhat ve eğitim benzer biçimde sektörleri dönüştürebileceğine dair iyimser düşüncelerini paylaşıyor. Gates ise fena aktörlerin suni zekâyı ele geçirmesiyle ilgili risklere değiniyor ve gelişmiş YZ yeteneklerinin ortaya çıkardığı felsefi ve varoluşsal sorular üstünde duruyor.
YZ’nin kendisininki de dâhil olmak suretiyle insanların işini elinden almak benzer biçimde negatif yanlarına ilişkin kaygılarını dile getiren Gates şu şekilde devam ediyor: “Sıtma ve sıtmanın ortadan kaldırılması mevzusunda çalışmak, akıllı insanoğlu bulup kaynakları bu işe yönlendirmek mevzusunda iyiyim. Sadece makine bana ‘Bill git pickleball oyna, ben sıtmanın yok edilmesini sağladım. Sen yavaş düşünüyorsun’ söylediği süre işler karışıyor.”
Gates’in kariyer önerisi: Suni zekâ, enerji ve biyobilim
Gates, hem podcast’inde hem de blogunda bir süredir YZ’nin geleceği ve etik boyutları üstüne odaklanıyor. Ve YZ’nin işimizi elimizden alabileceğine dair yapmış olduğu esprinin vahim tabloya dikkat çekmek için yapılmış olduğu aşikâr. Geçtiğimiz aylarda paylaşılan Internasyonal Para Fonu (IMF) raporu da aynı şeyi söylüyor.
AI özgü captivated the world. New IMF research & our new Preparedness Index shows it will affect almost 40% of jobs around the world, replacing some & complementing others. My blog on why we must have a careful balance of policies to tap its potential. https://t.co/5uIXxWd4bu pic.twitter.com/cZMGciz7s0
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) January 14, 2024
IMF Başkanı Kristalna Georgiva, küresel olarak işlerin ortalama yüzde 40’ının YZ’den etkileneceğini; gelişmiş ekonomilerde işlerin ortalama yüzde 60’ının gereksiz hâle geleceğini, değiştirileceğini yada tekrardan tasarlanacağını belirtmişti. YZ tesirinin gelişmekte olan ekonomilerde ise daha azca olacağı sadece er ya da geç aranın kapanacağı vurgulanıyor.
ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana, milyonlarca olmasa da binlerce iş suni zekâya kaptırdı. Peki suni zekânın (şimdilik) ele geçiremeyeceği meslekler hangileri? Geçen yıl bu soruya burada cevap vermeye çalışmıştık.
Geleceğe yönelik isabetli tahminleriyle tanınan Bill Gates ise senelerdir gençlere sıhhat hizmetleri, suni zekâ ve enerji alanlarında kariyer öneriyor. Gates bilhassa ‘biyobilimler’ diyor ve şu şekilde devam ediyor:
“Uygulanabilir ve kıymetli bir kariyer hedefi olmaya devam edecek, bundan dolayı insanların daha uzun, daha sıhhatli yaşamasına destek olacak fırsatlarla dolu ve devamlı talep görecek bir kabiliyet.”
Evet, Microsoft kurucusu biyobilim, suni zekâ ve enerjinin gelecekte en mühim sektörler bulunduğunu düşünüyor. Kim bilir işini kaybedebileceği mevzusunda haklıdır. Zira listede ‘milyarder hayırsever’ yer almıyor.
Daily Mail ve Yahoo Finance haberlerinden derlendi.