Araştırmacılar, virüsün tüm çeşitleriyle savaşacak ve dünyaya gelecekteki grip salgınlarına karşı bir tabanca verecek olan “evrensel” bir grip aşısına giden yolda ilerleme kaydedildiğini bildiriyor.
ABD hükümeti bilim adamları erken bir klinik denemede, deneysel grip aşısının, alıcıların bağışıklık sistemlerini “çapraz reaktif” antikorlar üretmeye ikna edebildiğini buldular. Kısaca, virüsün iki ana grubundan önde gelen influenza tip A’nın birçok suşuna karşı antikorlar yaptılar. Uzmanlar, aşının testin bu erken aşamasında tam olarak istediğiniz şeyi yapması sebebiyle bulguları ümit verici olarak nitelendirdi. Bununla beraber, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Aşı Araştırma Merkezi’nden araştırmacı Sarah Andrews, insanları gripten hakkaten koruduğu hemen hemen gösterilmediğini altını çizdi. Her şey yolunda giderse aşının gerçek dünya için hazır hale gelmesinden ilkin geliştirmenin beş ila 10 yıl daha sürebileceğini tahmin etti.
Şu anda mevcut grip aşıları, vücudu dört grip suşuyla savaşmaya hazırlıyor: iki tip A influenza suşu ve iki tip B. Mesele şu ki, bu iki grup içinde birçok suş var ve değişik olanlar her grip mevsiminde yüksek dolaşımda oluyor. Bu yüzden grip aşısının, bilim adamlarının önümüzdeki sezonda hakim olacağını düşündükleri dört türü içerecek şekilde senelik olarak güncellenmesi gerekiyor. New York City’deki Weill Cornell Medicine’den Dr. Mirella Salvatore evrensel bir grip aşısının yalnızca senelik tahmin oyunundan kurtulmakla kalmayıp, hem de insanları bir sonraki grip salgını için silahlandırmaya da destek olabileceğini söylemiş oldu.