PARA BORSA/ İDİL TARAKLI TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e yükseltti. Merkez Bankası, ek olarak gelecek yıl sonu için TÜFE tahminini yüzde 8.8’den yüzde 33’e yükseltirken 2025 sonu tahminini yüzde 15 olarak deklare etti. Raporda 2023 besin enflasyonu varsayımı ise yüzde 27.9’dan yüzde 61.5’e taşındı. TCMB Başkanı Hafize Amaç Erkan, enflasyon raporunda basının karşısına kapsamlı bir toplantı ile ilk kez çıkmış olduğu için verilen mesajlar, piyasalar tarafınca yakından takip edildi. Raporun piyasa beklentilerine paralel tahminler içermesi, piyasa tarafınca pozitif karşılandı. Ve kademeli faiz artırımlarının devam edebileceği izlenimini satın alınarak açıklamalar Merkez Bankası’nın gerçek ekonomiye zarar vermeden yüksek enflasyonu düşürme mevzusunda emin olduğu yönünde yorumlandı.
Öte taraftan geçen hafta FED toplantısının peşinden takip edilen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısından da beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık artırım çıktı.
FED toplantısı sonrasında küresel piyasaların yanı sıra Borsa İstanbul da iyimser bir zeminde hareket etmeye başladı. Ek olarak enflasyonla mücadelede emin bir duruş sergileyen TCMB’nin enflasyon raporunda ortaya koyduğu gerçekçi tablonun da iyimser havaya katkı sağlamış olduğu dikkat çekti.
Öte taraftan Borsa İstanbul’da bilanço süreci konsolide olmayan finansal tablolar için 9 Ağustos, konsolide olan finansal tablolar için ise 21 Ağustos tarihinde sona erecek. Uzmanlar, makro gelişmelerle beraber bilanço dönemine paralel sektör ve hisse bazında ayrışmaların ön plana çıkabileceğini düşünüyor. Senenin ikinci yarısında sektörel olarak canlılığını korumuş olan ve iyimser bilanço beklentileri olan 32 hissenin ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.
“MB’LERİN SÖZEL YÖNLENDİRMELERİ”
Küresel piyasaların Temmuz ayının son haftasını mühim faiz kararları ile kapattığını belirten İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuz Dündar, bu hafta (Ağustos ayının ilk haftası) Merkez Bankalarının sözel yönlendirmeyle piyasaya ilettiği vurguları almaya başlayacağımızı söylüyor.
Geçen hafta Cuma günü açıklanan ziraat dışı istihdam verilerine de dikkat çekerek “Veri odaklı hareket etmeye devam eden FED için istihdam verileri mühim olurken, küresel piyasaların risk alma iştahında da belirleyici olacaktır. İçeride ise 27 Temmuz’da Merkez Bankası Başkanı’nı Amaç Erkan’ın ilk enflasyon raporu sunumu gerçekleşti. Dolayısıyla algılamalar açısından bilhassa sual yanıt kısmı önümüzdeki haftada gündemde yerini koruyacaktır. Yurtiçi trendi belirleyecek en mühim gelişme ise ikinci çeyrek döneme ilişkin finansal sonuçların açıklanması olacak” diyor.
“SEKTÖR VE HİSSE BAZI AYRIŞMALAR”
Borsa İstanbul’da bilanço süreci ve makro gelişmelerle beraber sektör ve hisse bazı ayrışmaların hissedildiği bir döneme girebileceğimizi de belirten Dündar, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Borsa İstanbul’da ikinci çeyrek döneminde havacılık, otomotiv ve perakende sektöründe etkinlik gösteren şirket bilançolarının dikkat çekeceğini düşünüyoruz. Ek olarak, dövizdeki süratli yükseliş sonrası ihracat ağırlığı yüksek ve döviz pozisyonunda fazla veren şirketlerin önümüzdeki dönemde ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bilhassa TCMB’nin enflasyonla savaşım kapsamında faiz artırımlarına yönelmesi şirketlerin ticari kredi maliyetlerini negatif etkileyebilir. Bundan dolayı nakit pozisyonu ve borç çevirme oranlarında görece güçlü olan firmalar daha avantajlı bir konum yakalayabilir. Havacılık sektöründe mevsimsel etkilerin hissedileceği döneme yaklaşılırken, aylık bazda paylaşılan yolcu rakamlarında pandemi öncesi seviyelerin aşılması sektörün yıldızının parladığının bir göstergesi olarak okunabilir. Otomotiv tarafında ise yılbaşından bu yana yurtiçinde kuvvetli seyreden talep sebebiyle kuvvetli bilanço beklentileri fiyatlamalara pozitif yansımaya devam ediyor. Perakende sektöründe enflasyonist etkilerin hissedileceği ve stratejik fiyatlamanın öne çıkacağı bir döneme doğru girilirken, bu durum hisselerde pozitif tepkilere sebep olabilir.”
Dündar, tüm bu veriler ışığında senenin ikinci yarısında sektörel olarak canlılığını korumuş olan ve iyimser bilanço beklentileri olan Ford Otomotiv, Türk Traktör, Doğuş Otomotiv, Tofaş Otomobil, Otokar, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, TAV Hava Limanları, Şok Marketler, BİM, Migros, Akbank, TSKB, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Arçelik, Akçansa, Çimsa, Sabancı Tüm ortaklık, Logo Yazılım, Vestel Beyaz Eşya, Aselsan, Alarko Tüm ortaklık, Mavi Giyim, Doğan Tüm ortaklık, Koç Tüm ortaklık, Turkcell, Şişe Cam, Enka İnşaat, Boğaziçi Beton Endüstri, Oyak Çimento ve Kimteks Poliüretan hisselerin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.
“GARANTİ’DE HEDEF FİYATIMIZI 56.90 TL’YE REVİZE ETTİK”
Yatırım Finansman Güvence BBVA hisselerinde hedef fiyatını 33,70 TL’den 56,90 TL’ye revize etti. Araştırma departmanı yetkilileri yüzde 43 yukarı potansiyelle “endeks üstü getiri” tavsiyesini koruduğunu belirterek “Değerlememiz yüzde 23.4 sürdürülebilir öz ana para karlılığı (önceki: yüzde21.7), yüzde 20 risksiz getiri oranı (değişmedi) ve yüzde 5 hisse risk primine (değişmedi) dayanmaktadır. Hisse 2023T 0,78 PD/DD ve 2,8x F/K ile işlem görüyor. Bankanın 2023 kârından yüzde 15 dağıtım oranıyla 9,1 milyar TL dağıtmasını beklerken temettü verimliliğini yüzde 5.4 olarak tahmin ediyoruz” açıklamasını yapmış oldu.
Bankanın 2Ç23 konsolide olmayan net karının tahminlerinin (15,8 milyar TL) ve piyasa beklentisinin (15,9 milyar TL) üstünde 18,5 milyar TL (çeyreklik +yüzde17, senelik +yüzde43) olarak açıklandığını ve bu rakamın senenin ilk yarısında yüzde 38.3 özkaynak kârlılığına işaret ettiğinin altını çizen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, “Tahminlerimizdeki sapmanın temel sebebi 8,3 milyar TL tahminimizin üstünde 13,2 milyar TL (çeyreklik +yüzde216) seviyesinde gerçekleşen ticari kârdı. 5,8 milyar TL’ye (1Ç: 5,6 milyar TL) yükselen TÜFE’ye endeksli gelirlere karşın, net faiz gelirleri daralan TL kredi mevduat makasıyla 15,4 milyar TL’ye (çeyreklik -yüzde6, senelik -yüzde1, YFt: 15,4 milyar TL) geriledi ve net faiz gelirlerindeki gerilemeye paralel olarak net faiz marjı 1Ç’deki yüzde 6.9 seviyesinden yüzde 5.8 seviyesine geriledi. Ek olarak çeyrekte çözülen 2 milyar TL’lik özgür karşılıklara karşın öteki gelirler kalemi çeyreklik yüzde 44 daralmayla 4,8 milyar TL (senelik +yüzde39, YFt: 4,1 milyar TL) seviyesine geriledi. Çözülmeden sonrasında bankanın toplam özgür karşılık rezervi 6 milyar TL seviyesine geriledi. Komisyon gelirleri senelik yüzde 104 artışla 7,3 milyar TL’ye yükselirken etkinlik giderleri yüzde 123 artış ile 10,5 milyar TL’ye terfi etti ve böylelikle gider/gelir oranı yüzde 36 olarak gerçekleşti. Varlık kalitesi tarafında, kuvvetli tahsilatlar yardımıyla donuk alacak oranı yüzde 2.4’ten yüzde 2.1’e geriledi. Provizyon giderleri çeyreklik yüzde 12 artışla 10,9 milyar TL’ye yükselirken, net risk maliyeti (kur tesiri hariç) 50bp olarak gerçekleşti. SYR ve Ana SYR oranları sırasıyla yüzde 15.8 ve yüzde 13.7 olarak gerçekleşti” değerlemesini yapmış oldu.
“KÂR TAHMİNİMİZ 60.5 MİLYAR TL”
Banka için 2023 net kâr tahminlerini de kuvvetli komisyon gelirleri tahmini ve enflasyondaki yukarı yönlü trende bağlı TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki yukarı potansiyelle 44,4 milyar TL’den 60,5 milyar TL’ye (senelik +yüzde3) yükselttiklerini belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, Güvence BBVA’nın yüzde 33.2 öz kaynak kârlılığı açıklanmasını bekliyor.
Regülasyonlarda sadeleşme adımları, faiz artışları ve enflasyonda yukarı yönlü trendle senenin ikinci yarısında net faiz gelirlerinde iyileşme görebileceğini düşünüyor. Sadeleşme adımlarıyla TL mevduat hedefinin düşürülmesi TL mevduat maliyetleri ve TL tahvil alımını sınırlandırabilecekken, faiz artışları ve faiz sınırlamasındaki sadeleşme adımı da kredi getirilerinde artışa sebep olabilir diyen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, “Böylelikle yılsonunda çekirdek marjda iyileşme görebiliriz. Bunun yanında enflasyondaki artış eğilimi de TÜFEX (2Ç23 itibarıyla 84 milyar TL) gelirlerini destekleyerek marja (2023T: yüzde5.8) katkı elde edecektir. Komisyon gelirlerindeki kuvvetli performansın da senelik yüzde 84 büyümeyle devam etmesini bekliyoruz. Öteki taraftan, yüksek enflasyon trendine bağlı olarak etkinlik giderlerinin senelik yüzde 127 artışla kârlılığı baskılayacağını düşünürken, provizyon giderlerinde senelik yüzde 39 artış öngörüyoruz” yorumunu yapıyor.
“DOĞUŞ OTOMOTİV’İN GÜÇLÜ FİNANSALLAR AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ”
Oğuz DÜNDAR / İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, senenin ilk çeyreğinde oldukça iyi bir performans gerçekleştirmiş oldu. Yurtiçi talebin ikinci çeyrekte de canlı kalmaya devam ettiğini izledik. Her ne kadar Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın alımı firmanın borç pozisyonunu bir miktar bozsa da ikinci çeyrek döneminde Doğuş Otomotiv’in kuvvetli finansallar açıklamasını bekliyoruz. Bununla beraber şirket hisseleri mevcut durumda 4.8 F/K, 3.8 PD/DD ve 4.86 FD/FAVÖK ile iskontolu işlem görüyor. İkinci çeyrek dönemde kârlılığın artmasıyla beraber firmanın iskontolu halinin koruyacağını düşünüyoruz. Doğuş Otomotiv hisselerini 12 aylık dönemde 275 TL hedef fiyat ile model portföyümüze ekliyoruz.
TÜRK HAVA YOLLARI: Sektör, pandemi öncesi düzgüsel yıl olarak kabul edilen 2019 yılının üstünde performans göstermeye devam ediyor. THY’nin aylık yolcu verilerinin 2019 verilerinin üstünde seyrediyor olması ve kuvvetli mevsimsel etkinin 2Ç23 döneminde de devam etmesini bekliyoruz. Anadolu Jet tarafındaki agresif gelişme ve kapasite artışlarını pozitif bulmaya devam ediyoruz. 2023-2033 vizyonunda yılsonu beklentilerini paylaşan şirket, 2023 yıl sonunda 85 milyon+ yolcuya, 19 milyar dolar ciroya ve 235 milyar AKK’ya ulaşmayı hedefliyor. Çarpan bazında ise THY 6.1 F/K, 3.8 PD/DD ve 3.7 FD/FAVÖK ile sektöründe düşük çarpanlarla işlem görmeye devam ediyor. Bu beklentilere paralel olarak İNA modelimize bakılırsa THY hisselerinde yüzde 68 yükseliş potansiyeli ile 12 aylık hedef fiyatımızı 385 TL olarak hesaplıyoruz.
ŞOK MARKETLER: Perakende sektöründe enflasyonist ortamın yeniden hissedilmesiyle beraber stratejik fiyatlamaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Şirket, yaşanmış olan zelzele felaketi sebebiyle yüklenilen tek seferlik maliyetlerin tesiri ve personel maliyetlerindeki artış sebebiyle 1Ç23 döneminde karlılık tarafında sorun yaşamıştı. Sadece kuvvetli yatırım, mağaza açılışları ve nakit pozisyonundaki artışı pozitif buluyoruz.Şirket yılsonu beklentilerine bakılırsa cirosunda yüzde 80 oranında gelişme, FAVÖK marjının ise yüzde 7.5-8 bandında olacağını tahmin ediyor. Yatırım harcamalarının ise 2023 yılı içinde 2.5 milyar TL seviyesine ulaşacağı öngörüyor. Bu beklentilere bakılırsa İNA modelimize bakılırsa Şok Marketler hisselerinde yüzde 55 yükseliş potansiyeli ile 12 aylık hedef fiyatımızı 67 TL olarak hesaplıyoruz.
ASCE GYO HALKA ARZ EDİLDİ
Abdulkadir Konukoğlu tarafınca 2010 senesinde kurulan ASCE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. hisseleri, geçen hafta halka arz edildi. ASCE GYO hisseleri için 27-28 Temmuz 2023 tarihlerinde talep toplandı. Hisselerin 3 Ağustos’ta işlem görmeye başlaması planlanıyor.
Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafınca meydana gelen halka arzda şirket, her biri 1 TL nominal değerde 165 milyon oranı halka arz etti. ASCE GYO halka arz hisse fiyatı ise 12,60 TL olarak belirlendi. Ana para artırımı ve ortak satışı yöntemleriyle meydana gelen ASCE GYO halka arzında 99 milyon TL nominal kıymetli kısım ana para artırımı, 66 milyon nominal kıymetli kısım ise Abdulkadir Konukoğlu payından karşılandı. 165 milyon TL’lik payın, yüzde 80’i yurtiçi bireysel, yüzde 20’si yurtiçi kurumsal yatırımcı olarak planlanırken halka açıklık oranının yüzde 25.04 olması öngörülüyor.
Halka arz ile firmanın 560 milyon TL olan ödenmiş sermayesinin 659 milyon TL’ye çıkarılması hedefleniyor. ASCE GYO halka arz gelirini, şirket borçlarının ödenmesinde, gayrimenkul yatırımları ve arsa alımları finansmanı ile etkinlik giderlerinin karşılanmasında kullanmayı planlanıyor.
Halka arzda ortaklık lideri olan Halk Yatırım Menkul Değerler dahil olmak suretiyle 37 ortaklık üyesi yer aldı.
Öte taraftan ASCE GYO, paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl süresince; herhangi bedelli yada bedelsiz ana para artırımı yapılmayacağını ve dolaşımdaki hisse miktarının bu sebeple artırılmayacağını, dolaşımdaki hisse miktarının artırılmasına yol açacak şekilde satış yada halka arz yapmayacağını taahhüt etti.
Fark yaratan, örnek gösterilen projelere imza atmak ve sektörün öncüsü olmak vizyonuyla yola çıktıklarını belirten Sanko Tüm ortaklık Onursal Başkanı ve ASCE Kurucusu ve Hakim Ortağı Abdulkadir Konukoğlu, “Yaptığımız her işte daima “bin düşünür, bir yaparız”. Bizi değişik kılan, başarımızın temelini oluşturan tam da budur. Şimdi aynı anlayışla geleceğin harcını da karıyor; ASCE GYO’yu halka arz ediyoruz” dedi.
SANKO Tüm ortaklık’te 1970 yılından bu yana yapınak binaları, baraj, HES ve benzeri enerji yatırımları, AVM, SANKO Üniversitesi Hastanesi, bağışladığımız okullar ve camiler dahil olmak suretiyle yürütücüsü olduğumuz yada denetimini yaptığımız inşaat deneyimimiz bulunuyordu diyen Konukoğlu, sözlerine şöyleki devam etti: “Bu inşaatların nerede ise tamamının içinde yer aldım. 2010 senesinde kurduğumuz ASCE ile ilk olarak 10 yıl ilkin Gaziantep’e lüks ve konforlu site anlayışını getirdik. Gaziantep’in yanı sıra Ankara, İstanbul ve Sakarya’daki arsa yatırımlarımızı da değerlendirmek suretiyle çalışmaya başladık. 2023’te ASCE’yi Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına dönüştürdük. Tamamladığımız oldukça sayıda konut ve iş yerinin yanı sıra projelendirmeyi planladığımız yüzbinlerce metrekare inşaat alanımız bulunuyor. ASCE GYO, geniş gayrimenkul portföyünün yanında kuvvetli bir öz varlığa haiz. Özkaynak toplamımız 6,5 milyar TL’nin üstünde tespit edildi. Toplam portföy değerimiz ortalama 9 milyar TL. Portföyümüzde yer edinen arsa ve arazilerimizin 1 milyon 75 bin 192 metrekaresi Gaziantep’te, 45 bin 124 metrekaresi Ankara Sincan’da, 107 bin 369 metrekaresi İstanbul Başakşehir’de, 42 bin 972 metrekaresi ise Sakarya Hendek’te olmak suretiyle toplam 1 milyon 273 bin 157 metrekare arsa ve arazimiz bulunuyor.”
FUZUL GYO BORSA’DA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI
Fuzul Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Fuzul GYO) hisseleri, geçen hafta 28 Temmuz itibarıyla 8,90 TL fiyattan Borsa İstanbul’da Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Fuzul GYO’nun halka arzının büyüklüğü 817 milyon 554 bin TL oldu.
Türkiye’de GYO şirketleri içinde en yüksek bireysel katılımcı sayısına ulaşan ilk şirket olduklarını belirten Fuzul GYO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal; “Fuzul GYO’nun standardını, ülkemiz için yarattığımız değerleri, ilkelerimizi, finansal gücümüzü ve büyümemizi her dönemde destekleyen öz sermayemizi yatırımcılarımıza doğru şekilde aktardığımızı düşünüyorum” dedi.
Gong töreninde konuşan Borsa İstanbul A.Ş Genel Müdürü Korkmaz Ergun ise “Şirketimiz, inşaat sektöründe etkinlik göstermeye başladığı günden bu yana sayısız konut ve ofis inşa etmiştir. Almış olduğu stratejik bir kararla gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşerek, halka arzını gerçekleştirmiş ve borsamızda işlem görmeye adım atmıştır. Bu stratejik karardan dolayı firmanın kıymetli yöneticilerini kutlama ediyorum. Böylece kurumsallaşma yolunda mühim bir adım atmıştır. Bu mühim adım ile direkt gayrimenkul almak yerine, gayrimenkul sektörüne ana para piyasası aracılığı ile yatırım yapmayı yeğleyen 1,3 milyon yeni ortağa haiz olmuştur. Yeni ortaklarının sorumluluğu, firmanın kurumsal yönetim standartlarını en iyi şekilde uygulamasına katkı elde edecektir. Borsa İstanbul olarak halka arz sonrasında da kurumsallaşma açısından da şirketlerimizin yanındayız ve onlara destek olmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ İHRACATTAKİ DÜŞÜŞÜ İÇ SATIŞLARLA DENGELİYOR
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verilerine bakılırsa, 2023’ün ilk altı ayında altı ana ürün grubunda iç satışlar yüzde 18 oranında artış gösterirken ihracat hacmi yüzde 13 geriledi.
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Dış piyasalardaki daralmanın ihracatımız üstündeki negatif tesirleri sürüyor. Bu düşüşü Haziran sonuna kadar iç satışlar, büyük oranda dengeledi. Üretim ve istihdam yapımızı bugüne dek bu sayede koruyabildik. Sadece iç piyasadaki bu pozitif seyrin devamı sektörümüz için oldukça mühim” dedi.
33 milyon adetlik üretimimizle ve 26 milyon adetlik ihracat performansımızla beyaz eşya sektörü, yalnız üretim ve satış ağı ile değil, temas halinde olduğu tüm öteki üretim ve hizmet sektörleri ile büyük bir ekosistem oluşturarak ekonomimizin büyümesinde itici güç konumunda bulunduğunu hatırlatan Sığın, “60 bin direkt, 600 bin dolaylı istihdamla ulusal ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyoruz. 2023’ün ilk altı ayı hem küresel ölçekte sıkıntılı ekonomik tesirleri hissettiğimiz hem de ülke olarak zelzele felaketiyle sarsıldığımız bir dönem oldu. Tüm bu gelişmelerin üretim ve istihdam üstüne negatif tesir etmesini iç satışlarımızda gelişme sağlayarak büyük seviyede engelledik. Üretim seviyemizi yüzde 2’lik bir daralmayla geçtiğimiz yıl ile nerede ise aynı seviyelerde tutmayı başardık” diyerek sektörün üretim ve istihdam gücüne dikkat çekti.
Senenin ilk altı ayında TÜRKBESD üyesi firmalarının ihracat ve yurtiçi satışlardan oluşan toplam satışlarının yüzde 6 gerilediğinin de altını çizen Sığın, sözlerine şöyleki devam etti:
“Dış piyasalardaki daralmanın ihracatımız üstündeki negatif tesirleri sürüyor. Bu düşüşü Haziran sonuna kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. Üretim ve istihdam yapımızı bugüne dek bu sayede koruyabildik. Sadece iç piyasadaki bu pozitif seyrin devamı sektörümüz için oldukça mühim. Bundan dolayı iç piyasada oluşan dinamizmi riske atabilecek; kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması yada vergi düzenlemelerinin gündeme alınması benzer biçimde gelişmelerin, üretim ve istihdam yapımızı zorlamasından kaygı ediyoruz. Türkiye beyaz eşya sektörü, pandemi süreci dahil olmak suretiyle yaşanmış olan tüm iç ve dış şoklarda istihdam ve üretim kapasitesine sahiplenmiş ve yeni yatırımlarla bu enerjisini artırmaya çaba etmiştir. Üretim ve istihdamımızı negatif etkileyebilecek konjonktürel düzenlemeleri dikkatle seyretmek durumundayız.”
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
GARANTİ BBVA: Güvence BBVA’nın 2Ç23 konsolide olmayan net kârı piyasa beklentisinin (15,9 milyar TL) üstünde 18,5 milyar TL (çeyreklik +yüzde17, senelik +yüzde43) olarak açıklandı ve bu sayı senenin ilk yarısında yüzde 38.3 özkaynak kârlılığına işaret ediyor.
FORD OTOMOTİV: Şirket 2Ç23’te 6,7 milyar TL net kâr deklare etti (geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde82 ve çeyreklik olarak +yüzde26 artış) Piyasa beklentisi 6,3 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. Net kârda olduğu benzer biçimde etkinlik kârı da beklentilerin hafifçe üstünde gerçekleşerek 2Ç’de 8,4 milyar TL FAVÖK açıklandı. (beklenti 8,0 milyar TL) FAVÖK marjı bu çeyrekte yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. (beklenti: yüzde10.8) Ford Otosan Yönetimi, Türkiye pazarı için beklentilerini yukarı revize ederek 1-1,1 milyon tane seviyesine yükseltti. (önceki tahmin: 0,85 milyon tane) Buna bakılırsa şirket için yurtiçi satış beklentisi de 90-100K aralığından 110-120K aralığına revize edildi. İhracat (550-570K tane) ve yatırım harcanması (1-1,05 milyar euro) tahminlerinde ise değişikliğe gidilmedi.
TÜRK TRAKTÖR: Şirket 2Ç23’te 1,7 milyar TL’lik piyasa tahminin oldukça üstünde 2,2 milyar TL net kar deklare etti. (senelik yüzde352 artış) Net satışlar 2Ç23’te senelik yüzde 121 artarak 10,8 milyar TL’ye ulaştı. (piyasa tahmini: 10,6 milyar TL) 2Ç23’te yurtiçi satış gelirleri senelik yüzde 139 artarak 7,9 milyar TL’ye, ihracat satışları ise senelik yüzde 83 artarak 2,9 milyar TL’ye terfi etti. Öte taraftan Türk Traktör geçen hafta Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 70 milyon avroya kadar beş yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Meydana getirilen açıklamaya bakılırsa şirket, krediyi yenilenebilir enerji yatırımlarının (4,3 MWh güneş paneli yatırımı) ve Stage V uyumlu motor üretimine ilişkin sistem modernizasyon yatırımlarının finansmanında kullanacak. Kredi maliyeti ise yüzde 4,85 + 6 ay EURIBOR olarak açıklandı.
EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, iki firmadan 785 bin dolar ve 425 bin euro tutarında iki sipariş alındığını bildirdi. Toplam meblağ, firmanın 1Ç/2023 süreci kazancının yüzde 4.6’sına karşılık geliyor.
GALATA WİND: Galata Wind Enerji sermayesi geçen hafta 534,79 milyon TL’den yüzde 0,97 oranında bedelsiz olarak 5,21 milyon TL artışla 540 milyon TL’ye yükseltildi.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, Türk Telekom ile 2,87 milyon dolar ve 2,67 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 3.7’sine karşılık geliyor.
YÜNSA: Yünsa Yünlü Endüstri sermayesinin 29,16 milyon TL’den yüzde 105 oranında bedelsiz olarak 30,84 milyon TL artışla 60 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin meydana getirilen müracaat SPK tarafınca onaylandı.
SANKO PAZARLAMA: Sanko Pazarlama, geçen hafta hisse başına brüt 1,00 TL temettü ödedi.
AKBANK: Akbank 2Ç23 konsolide olmayan net karı piyasa beklentisinin (17,2 milyar TL) üstünde 20,3 milyar TL (çeyreklik +yüzde90, senelik +yüzde55) olarak açıklandı. Bu sayı çeyreklik yüzde 50.3 (1Ç23: %27,9) özkaynak kârlılığına işaret ediyor.
TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanları 2Ç23’te piyasa tahmini olan 1,1 milyar TL’nin altında 887 milyon TL (37,8 milyon euro) net kâr deklare etti. (senelik bazda +yüzde41 artışla) Konsolide gelirleri senelik yüzde 62 artarak 6,9 milyar TL’ye (309 milyon euro) terfi etti. (piyasa tahmini 7,36 milyar TL ) 2Ç23’te TAV Havalimanları yolcu sayısı bundan önceki yıla bakılırsa yüzde 27 artarak 25,1 milyona, dış hat yolcu sayısında senelik yüzde 32 artış görüldü. FAVÖK marjı bundan önceki yıla bakılırsa -360 baz puan daralarak yüzde 33.6 oldu. Euro bazında FAVÖK bundan önceki yıla bakılırsa 2Ç23’te yüzde 7 artış gösterirken ve 6A23 döneminde artış yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. TAV Havalimanları ‘nın net borcu 2Ç23’te 35,5 milyar TL’ye ulaştı. (1Ç23’te 23,15 milyar TL’den) 2Ç sonuçlarının peşinden şirket, 2023 beklentilerini değiştirmedi.
TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş Otomobil 2Ç23 neticeleri beklentilerin üstünde gerçekleşti. 2Ç23’te 4,9 milyar TL net kâr deklare etti. (Geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 163 ve çeyreklik olarak +yüzde103 artış) Piyasa beklentisi 3,6 milyar TL seviyesinde bulunuyordu. İkinci çeyrek FAVÖK rakamı 4,4 milyar TL olarak açıklanırken, bu da 3,7 milyar TL olan piyasa beklentisinin yüzde 17 üstünde gerçekleşti. FAVÖK marjı bu çeyrekte yüzde 18.7’e terfi etti (piyasa tahmini yüzde16.5). Yönetim, Türkiye pazarı için görünümü, hafifçe vasıta satışları için tüm zamanların en yüksek seviyesi olacak olan 1 milyon tane seviyesine yükseltti (önceki tahmin: 0,9 milyon tane). Buna bakılırsa Tofaş Otomobil için yurtiçi satış beklentisi de 175-190K aralığından 190-200K aralığına revize edildi. İhracat (70-80K tane) ve üretim (235-255K tane) için beklentiler durağan(durgun) tutuldu.
OTOKAR: Otokar 2Ç’de 281 milyon TL ile beklentilere paralel net kâr deklare etti. Geçen yıl aynı dönemde firmanın net kârı 342 milyon TL seviyesindeydi. Bu çeyrekte piyasa beklentisi 302 milyon TL net kâr açıklanması yönündeydi.
GALATA WIND: Galata Wind, yurtiçinde etkinlik gösteren bir şirket ile 3 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 6.8’ine karşılık geliyor.
SDT UZAY VE SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ: SDT Uzay ve Müdafa TÜBİTAK Müdafa Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ile ortalama 20 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 107’sine karşılık geliyor.
ATAKEY PATATES GIDA SANAYİ: Atakey Patates Besin Endüstri payları geçen hafta 27 Temmuz itibarıyla 39,50 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.
KALESERAMİK: Çanakkale Kalebodur Seramik Endüstri payları geçen hafta 27 Temmuz itibarıyla 25,00 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.
YAPI KREDİ & KOÇ HOLDİNG: Koç Tüm ortaklık hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle 575 milyon tane (çıkarılmış sermayesinin yüzde6.81) Yapı Kredi hissesini hisse başı 11,75TL fiyatla sattığını deklare etti. İşlemin tamamlanmasının peşinden Koç Tüm ortaklık yüzde 61,17 payla (yüzde20.22 direkt, yüzde40.95 Koç Finansal Hizmetlerle) ana paydaş olmaya devam edecek.
THY: Türk Hava Yolları geçen hafta meydana gelen genel kurulunda; firmanın Yönetim Kurulu’na 50 milyon dolara (firmanın mevcut piyasa değerinin yüzde0.04’ü) kadar ilave zelzele bağışı için yetki verildiğini deklare etti.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ SANAYİ: Bülbüloğlu Vinç, yurtdışında yerleşik bir şirket ile 1,67 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 4.6’sına karşılık geliyor.
PANELSAN: Panelsan Çatı, Europen Sanayi ile 857 bin euro tutarında sipariş aldığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 2’sine karşılık geliyor.
ÖZAK GYO: Özak GYO sermayesi geçen hafta 728 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 728 milyon TL artışla 1.46 milyar TL’ye yükseltildi.
SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesi geçen hafta 59 milyon TL’den yüzde 69.5 oranında bedelsiz olarak 41 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltildi.
ARZUM: Arzum Elektrikli Ev Aletleri, geçen hafta hisse başına brüt 0,47 TL temettü ödedi.
OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım, geçen hafta hisse başına brüt 0,29 TL temettü ödedi.
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…