Categories: GENEL BİLGİLER

Beş A Uzmanlığında Acil Durum Yönlendirme Armatürlerine Dair Her Şey

Beş A tarafından hazırlanan Acil Aydınlatma Tasarım Rehberi kapsamında bu ay “Acil Durum Yönlendirme Armatürleri”ni her açıdan inceledik. Acil durum yönlendirme armatürleri çalışma modları, yönlendirme armatürleri uygulamaları ve acil yönlendirme sembolleri gibi birçok detayı, uzmanlar tarafından hazırlanan içeriğimizde bulabilirsiniz.

Binalarda, kullanıcıların acil durumlarda çıkışlara kolaylıkla ulaşabilmesi için acil durum yönlendirmesi yapılmalıdır. Acil durum halinde, bina içinde tahliye için kullanılacak çıkışların konumları ve bina içindeki her bir noktadan planlanan çıkış yolunun, bina içindeki kişilere gösterilmesi amacıyla acil durum çıkış işaretlerinin yerleştirilmesi şarttır.

Tek veya çift yüzlü olabilen bu armatürlerin üzerinde, yönlendirme sağlayan grafik işaretler bulunur. Armatürler, duvara, tavana veya asma tavana direkt monte edilebileceği gibi tij, zincir, askı teli gibi malzemeler ile sarkıtılarak da asılabilir.

Acil Durum Armatürleri Çalışma Modları

1) Acil Mod (Non-Maintained)

Işık kaynağı, şebeke gerilimi normal durumdayken yanmaz. Şebeke arızası veya kesintisi durumunda, armatürün içinde bulunan batarya ve elektronik devre vasıtasıyla yanmaya başlar.

2) Sürekli Mod (Maintained)

Işık kaynağı, şebeke gerilimi normal durumdayken yanar. Şebeke arızası veya kesintisi durumunda ise, armatürün içinde bulunan batarya ve elektronik devre vasıtasıyla yanmaya devam eder.

*Acil yönlendirme armatürleri sürekli mod olarak üretilmektedir.

Acil Yönlendirme Armatürleri Uygulamaları

Armatürlerin uygulaması ile ilgili detaylar EN 50172 ve EN 1838 numaralı standartlardan takip edilmektedir. Acil yönlendirme armatürleri, acil durumlarda kullanılacak tüm çıkış kapılarında, yol üzerinde yön değiştirilen tüm noktalarda ve koridor boyunca uygulanmalıdır.

Acil Yönlendirme Armatürlerinin Azami Görüş Uzaklığı

Kaçış yollarını gösteren işaretlerin her taraftan görülebilmesini sağlamak çok önemlidir. Bu amaçla EN 1838 standardında uygun azami görüş uzaklığı piktogram yüksekliğine bağlı olarak tanımlanmıştır. Standartta belirtilen formül aşağıdaki gibidir:

d=sxh

d: Azami görüş uzaklığı

h: Piktogramın yüksekli

s= 100; dışarıdan aydınlatılan işaretler için

s= 200; içeriden aydınlatılan işaretler için

Örneğin, 20 metre uzunluğundaki bir koridorun sonundaki, içeriden aydınlatılan tipteki acil durum yönlendirme armatürü için işaret (piktogram) yüksekliği en az 10 cm, dışarıdan aydınlatılan tipteki işaret için en az 20 cm olmalıdır.

İşaretler tercihen tavanda veya eğik bir açıda değil, insanların görüş açısında ve açıkça görülebilir olmalıdır. İşaretin eğik bir açıda görüntülenmesi muhtemel ise, görüş mesafesi azalır; böylece örneğin 60 derecede görüş mesafesi 0,5 ile çarpılır. Bu durumda dahili olarak aydınlatılmış bir işaret için 200 katı olan izleme mesafesi 100 katına düşer.

Acil Yönlendirme Sembolleri

  1. Acil Yönlendirme Armatürlerinin İşaret (Piktogram) Formatları

Alanlar ve binalarda hızlı ve emniyetli tahliye sağlamak için kaçış yolunun açık bir şekilde işaretlenmiş olması çok önemlidir. Yönlendirme işaretinin boyutu, rengi, konumu ve iyi görünebilmesi, o işaretin etkisini belirler. Avrupa standartları, yeşil fon üzerine beyaz bir çizim gösteren piktogramların kullanılmasına onay ve destek vermiştir.

EN 1838 standardında yeşil ve beyaz renklerin birbirlerine göre aydınlanma düzeyi oranları belirlenmiştir. Lambanın renksel geriverim indeksi (CRI), güvenlik işareti renklerinin doğru algılanabilmesi için en az (CRI≥40) olmalıdır.

Kaçış yollarında yönlendirme işaretleri dışında, kaçış yönü ile ilgili tereddüt ve karışıklık yaratabilecek hiçbir ışıklı işaret veya nesne bulunmaması gerekir.

  1. Kaçış İşareti Aydınlatması

Kaçış işaretleri, dikkat çekici ve okunaklı olduklarından emin olmak için harici olarak veya dahili olarak aydınlatılabilir. Harici olarak aydınlatılmış tabelalar, herhangi bir parçada en az 5 lux değerinde aydınlatılmalıdır.

  1. Acil Yönlendirme Sembol Uygulamaları

Acil yönlendirme armatürlerinde kullanılan semboller ile ilgili detayları EN ISO 7010, ISO 3864-1 ve ISO 16069 numaralı standartlarda bulabilirsiniz.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago