[ad_1]
İnsanların günlük yaşantısı olumsuz yönde etkileyen şiddetli baş ağrısı toplumda sıkça karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Başın belli bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar çeşitlerine göre farklılık gösterir. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrıları bazen acil müdahale gerektirirken bazen de ilaçsız kendiliğinden geçebilir. İnsanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ağrılar, evde bitkisel çözümler ile geçirmek mümkün olabilir. Ancak şiddetli baş ağrısına bayılma, yüksek ateş, vücudunuzun bazı bölgelerinde uyuşma, mide bulantısı veya kusma gibi semptomlar eşlik ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Baş ağrısı günlük yaşantımızın neredeyse bir parçası haline gelmiş durumda. Her zaman kullandığımız ağrı kesici haplar, baş ağrısı için iyi bir tedavi yöntemi olmayacaktır. Baş ağrısında ağrı kesicileri aşırı kullanmak, uzun vadeli çözümler getirmez.
Baş ağrısı sorunu birçok sebepten meydana gelmektedir. Sık sık baş ağrısı problemi ile karşı karşıya kalıyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz nedenlerden en az bir tanesini yaşayarak baş ağrısı gelişmesine neden oluyor olabilirsiniz.
Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
– Migren
– Yoğun stres
– Düşük kan şekeri
– Uyku yoksunluğu
– Dehidrasyon
– Stres
– Düşük kan şekeri
– Panik ataklar
– Beyin içindeki veya etrafındaki kan damarları ile ilgili sorunlar, inme
– Geceleri diş taşlama
– Menenjit gibi enfeksiyonlar
– Çok yüksek veya çok düşük kafa içi basıncı
– Beyin tümörü
– Travmatik beyin hasarı
– Grip
– Aşırı ilaç kullanım baş ağrısı kan pıhtıları
– Karbonmonoksit zehirlenmesi
– Sarsıntı
– Kurutma
– Glokom
– Yüksek kaygı düzeyi
– Depresyon / Karamsarlık
– Uyku bozuklukları
– Şişmanlık
– Horlama
– Aşırı kafein tüketimi
– Aşırı ağrı ilacı kullanımı
– Diğer kronik ağrı yaratabilecek durumlar
Normal günlük rutinden kopma gibi durumlar baş ağrısına neden olan en önemli etkenlerdendir..
Baş ağrısı tedavilerinin etkililiği bazen baş ağrısının asıl nedenine değinmekle ilgilidir. Farklı sebeplerden kaynaklanan baş ağrılarını gidermenize yardımcı olabilecek pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. Bu doğal yöntemlerin en iyi özelliği, etkili olmalarının yanı sıra yan etkilere neden olmamalarıdır.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
1- Baş ağrısına suyla mücadele
Susuzluğun bir diğer önemli belirtisi baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük su tüketiminiz 2 litrenin altında ise, baş ağrısı büyük olasılıkla dehidrasyona bağlıdır. Bu durumda, vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak baş ağrısından kurtulabilirsiniz.
2- Elma sirkesi
Malzemeler:
– 2 çorba kaşığı elma sirkesi
– 1 bardak sıcak su
Nasıl kullanılır?
• 1 su bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edin.
• İyice karıştırın.
• Baş ağrısından hızlı şekilde kurtulmak için yavaşça elma sirkesi suyunu için.
Bu içeceği günlük olarak tüketmek, vücudunuzdaki sıvıları dengeler ve böylece vücudunuzun susuz kalmasına engel olur.
Elma sirkesi, doğal ev ilaçlarının eski ustalarından biridir. Baş ağrısı dışında birçok doğal tedavi yöntemlerinde ilaç olarak kullanılmaktadır.
3- Limon suyu yöntemi
Malzemeler:
– Yarım limon
– 1 bardak sıcak su
Limon suyu yöntemi baş ağrısı için nasıl kullanılır?
Yarım limonu bir bardak sıcak suyun içerisine karıştırın. Bu içeceği günde 2 kez tüketirseniz baş ağrısı sıkıntısından kurtulabilirsiniz. Limon suyu dehidratasyondan kaynaklanan baş ağrısını hafifletebilir. Limon suyu baş ağrısı ile savaşmanın yanı sıra aynı zamanda vücudun pH seviyesini dengeler ve sindirime de yardımcı olur. Limon suyu günlük olarak tüketildiğinde birçok bedensel işlevi düzeltebilen içecek olarak karşımıza çıkar.
4- Buz torbası yöntemi
Bireysel tercihler değişebilir ancak genellikle migren hastaları soğuk uygulamayı tercih etmektedir. Öte yandan baş ağrısı, stresle veya soğuk algınlığıyla kendini gösterirse, sıcak uygulamaları da tercih edebilirsiniz.
Alın ve şakak bölgesine soğuk bir sıkıştırma uygulanırken baş ağrısından hızlı bir şekilde kurtulmak için omuz arkasına sıcak kompres uygulanmalıdır. Etkili olması için uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.
Soğuk uygulamalar buz torbaları veya naylon poşetlerle uygulanabilir. Ancak sıcak uygulamaları sıcak su veya sıcak su torbaları ile uygulamanız gerekmektedir.
5- Kahve ve çay yöntemi
Kahve ve çay da baş ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Bu iki içecek en popüler baş ağrısı çözümleri arasındadır.
Kahvenin içerisindeki kafein baş ağrısını azaltabilir. Enflamasyona uğramış kan damarları sinir uçlarına karşı baskı uyguladığında zonklama tipi baş ağrısı oluşur. Kafein, bu kan damarlarını daraltarak ağrıyı hafifletir. Kafein, ağrı kesicilerin vücutta emilmesini kolaylaştırarak baş ağrısının da hızlı bir şekilde etki göstermesine yardımcı olmaktadır.
6- Kahve ve çay baş ağrısı için nasıl kullanılmalıdır?
– Bir fincan çay içmek yatıştırıcı etkisi sayesinde muhtemelen baş ağrısını hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olacaktır.
– Zencefilli limon çayı, genellikle migren eşlik eden baş ağrısı ve mide bulantısı için etkili olabilir.
Eğer soğuktan kaynaklanan baş ağrısı çekiyorsanız tarçın çayı da imdadınıza yetişebilir. Tarçın, baş ağrısı için elementleri içerir ve magnezyum bakımından da oldukça zengindir. Tarçının içerisinde bulunan demir, kalsiyum ve diğer mineraller de migreni ve baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
7- Aromaterapi yöntemi
Baş ağrısını hafifletmek için aroma terapi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Nane, okaliptüs ve lavanta yağı gibi yağlar aromaterapi masaj tedavileri için uygun olabilir.
Nane ya oldukça rahatlatıcıdır ve acıyı bastırabilir. Baş bölgenizi rahatlatır ve yatıştırır. Okaliptüs uçucu yağı ise kan damarlarındaki şişmeyi azaltabilir, bu da baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
8- Akupunktur noktaları
Akupunktur noktaları baş ağrısı ve çeşitli ağrıları önlemeye yardımcı olan Çin tedavi yöntemidir. Bu yöntem vücudun bir bölgesindeki belirli noktalarda baskı uygulayarak ve endorfin salınarak çalışır. Endorfinler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan doğal ağrı kesicilerdir.
Baş ağrılarından kurtulmak için çok az bir çaba sarf ederek kolayca Akupunktur noktalarına masaj uygulayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey basınç noktasını bulmak ve üzerine yaklaşık 10 saniye sıkı bir baskı uygulamaktır.
Kaş arasındaki nokta
Kaşlar arasındaki orta noktada bulunan akupunktur basınç noktasını kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Bu nokta, stres ve yorgunluğu giderir, stres ve yorgunluğun sebep olduğu baş ağrılarını hafifletir.
Burun ve göz yuvası arasındaki nokta
Bu akupunktur noktası burun köprüsünün ve göz yuvasının üzerinde, kaşlarınızın hemen altında bulunur. Stres veya soğuktan kaynaklanan baş ağrılarından kurtulmak için işaretçi parmaklarınızı kullanarak bu bölgeye baskı uygulayabilirsiniz.
9- Baş ağrısını geçirmek için İbrahim Saraçoğlu’ndan tarif
Çok açık çayın içine 9-10 adet kuru karanfil atılacak ve şekersiz içilecek.
Migren için de bir bardak suyu kaynatın, içine bir tatlı kaşığı biberiye atın. 9-10 dakika kısık ateşte demleyin. Demlendikten sonra süzüp yemeklerden sonra için. Bu kürü günde 2 defa ve 21 gün boyunca uygulayın.
Baş ağrısını geçiren yiyecekler nelerdir?
– Fırında patates
– Kahve
– Karpuz
– Badem
– Yoğurt,
– Susam,
– Ispanak,
– Muz,
– Tam tahıllı ekmekler
Baş ağrısı bölgeleri
– Sinüzit, gözaltı ve iki kaşın üstünü kapsayan, adeta içerisinde su varmış gibi ağırlığa neden olan bir ağrıdır. Çeşitli durumlarda (saç ıslak kalması, rüzgar.) tetikler.
– Küme baş ağrısı, genellikle tek taraflı gözün çevresinde görülen bir ağrıdır.
– Tansiyon, alın çevresini esir alan ağrıdır.
– Migren, yüzün yarısında yani tek tarafta görülen ağrı çeşididir.
– Çene Eklemi, alnın yan tarafında görülen ağrı çeşididir.
– Boyun, kafanın arkasını ve üst tarafını esir alan bir ağrı çeşididir.
Baş ağrısı çeşitleri
– Gerilim tipi baş ağrısı
– Migren
– Nevraljiler
– Küme tipi baş ağrısı
– Gök gürültüsü baş ağrısı
– Yüksek tansiyon
– Sinüzite Bağlı Ağrı
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
– Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı,
– Alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi,
– Kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet,
– Işığa ve sese hassasiyet (Migrendeki kadar şiddetli olmaz.)
– Gerilim baş ağrısında, migrendeki gibi mide bulantısı, kusma ve görme bozuklukları bulunmaz. Fiziksel yapılan aktivitelerin gerilim baş ağrısında ağrıya etkisi olmaz, tam tersi iyi gelebilir.
Migren Tipi Baş Ağrısı
Prodrom
– Baş ağrısı başlamadan 1 ya da 2 gün önce, hastalar yaklaşan migren atağı için uyarıcı küçük değişiklikleri fark edebilirler:
– Kabızlık
– Ruh hali değişiklikleri, karamsarlık, huzursuzluk
– Yeme isteği
– Boyun tutulması
– Artan susuzluk ve idrara çıkma
– Sık esneme
Aura
Migren atağı başlamadan önce yaşanan duyusal değişikliklerdir:
– Dokunma hislerinde güçsüzlük (duyusal),
– Konuşma bozukluğu,
– Görme bozuklukları,
– Uyuşma veya karıncalanma.
Atak
Migren atakları 4 ila 72 saat arasında sürebilir. Ataklar nadir olabildiği gibi ayda veya haftada birkaç defa da olabilir. Migren atağı sırasında hastalar;
– Kalp atışı şeklinde zonklama,
– Mide bulantısı – kusma,
– Işık – ses ve hatta dokunmaya karşı aşırı hissiyat,
– Bulanık görme,
– Baş dönmesi
– Bazı durumlarda baygınlık yaşayabilir.
Postdrome (Atak Sonrası)
Hasta kendini bitkin, tükenmiş ve az da olsa rahatlamış hisseder. Hasta 24 saat içerisinde; güçsüzlük, baş dönmesi, huzursuzluk, ışık ve sese karşı hassasiyet yaşayabilir.
Küme Tipi Baş Ağrısı
Dayanılmaz, şiddetli ağrı, sıklıkla bir gözün çevresinden başlar. Ağrı bazen yüz, baş, boyun, omuz ve diğer bölgelere yayılabilir.
– Tek taraflı ağrı
– Huzursuzluk hissi
– Etkilenen tarafta gözde kızarıklık, gözyaşı gelmesi
– Etkilenen tarafta burun tıkanıklığı veya akıntısı
– Alın veya yüzde terleme
– Yüzde solukluk ya da kızarma
– Etkilenen tarafta göz çevresinde şişlik
– Göz kapağında düşüklük.
Nevraljik Tipi Baş Ağrısı
– Ani, şiddetli olarak başlayan baş ağrısı
– Baş ağrısına eşlik eden yüksek ateş, bulantı veya kusma, ense sertliği, kafa karışıklığı, nöbetler, uyuşma ya da konuşma zorlukları,
– Baş ağrısı kötüleşirse, özellikle düşme ya da bir kafa travması sonrası gelişen bir baş ağrıları
Gök Gürültüsü Baş Ağrısı
– Anevrizma yırtılmasına bağlı şiddetli baş ağrılarına benzeyen bir baş ağrısı türüdür.
– Sadece bir dakika içinde en yüksek şiddete ulaşabilir ve bir hafta sürebilir.
– Hasta için o kadar şiddetli ve korkutucudur ki hastalar genellikle acil servise başvururlar.
– Gök gürültüsü baş ağrısı ortaya çıktığında anevrizma yırtılması, subaraknoid kanama (SAK) gibi beyin damarlarının genişlemesi ve yırtılması sonucu ortaya çıkan beyin kanamaları başta olmak üzere bir çok neden titizlikle araştırılmalıdır!
– Bu amaçla öncelikle tomografi olmak üzere, diğer beyin görüntüleme yöntemleri, hatta gerekli durumlarda lomber ponksiyon (belden beyin omurilik sıvısı alınması) gibi yöntemler kullanılabilir.
Baş ağrısı korona belirtisi mi?
Koronavirüs seyrek semptomları arasında baş ağrısı görülebilir. Ancak her baş ağrısına koronavirüsün neden olduğu anlamına gelmez. Koronavirüsün en yaygın ve ciddi semptomları arasında ateş, kuru öksürük, yorgunluk solunum güçlüğü veya nefes darlığı, göğüs ağrısı veya göğüste baskı konuşma veya hareket kaybı görülmektedir. Baş ağrısının bu semptomlar eşlik ediyorsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kahve baş ağrısına iyi gelir mi?
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre kahvenin baş ağrısına iyi geldiği belirtilmiştir. Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olan kahvenin içine sıkılan birkaç damla limon ile ağrıların iletilmesi yavaşlatılır. Ancak bazı migren hastaların kafein ağrıyı tetiklerken bazılarında da geçmesine yardımcı olur.
[ad_2]
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…