PARA RÖPORTAJ/ ÖZGE ÖZ Annesinin ihtiyacından doğan girişim fikriyle yola çıkan A. Selman Yar, 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Selman Yar, hem ihracat hem de satışla ilgileniyor. Hem de firmanın de Genel Müdürü. Karınca Ev Gereçleri Pazarlama İç ve Dış Tecim Limited Şirketi bünyesinde Bambum ve Taşev markaları var. Şirket; marka konumlanmasında Bambum’u sofra ve tezgah üstündeki marka olarak, Taşev’i ise ocakla temas eden yerlerde kullanıyor. İşe başlanan ilk yıl kısaca 2010’da cirosu 500 bin TL olan Bambum’un geçen seneki cirosu 350 milyon TL’ydi. Bu seneki ciro hedefi ise 650 milyon TL. Yar, “Sadece gidişata bakılırsa yılsonu 800 milyon TL’yi görebiliriz” diyor. Ayrıca ev tekstiline de giren marka, mutfağın her alanında Bambum’u görmek istiyor.
Selman Yar, PARA Dergisi’ne hedeflerini açıklarken “Mutfağa dair ne aranıyorsa, bu da Bambum’da yokmuş denmesini istemiyoruz. Bir öteki hedefimiz ise senelerdir Türkiye’den marka çıkmadığı söyleniyor. Bunu değişiklik yapmak istiyoruz” dedi.
ANNESİNDEN İLHAM ALDI
İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Kısmı’nden mezun olan Yar, ondan sonra yüksek lisans için ABD’ye giderek orada marka pazarlama üstüne eğitim almış. Bu bölümün fazlaca işine yaradığını belirten Yar, ondan sonra Türkiye’ye dönerek ne yapabilirim diye düşünürken, annesine bambu bıçak lazım bulunduğunu fark ettiğini belirtiyor. Yar, “Sonrasında Çin’de gezerken bizlere bu şekilde bir ürün lazım, dedim ve o ürünü ortalama dört ay sonrasında gönderdiler. Ben o günlerde ne yapacağıma karar vermeye çalışıyordum bir taraftan. İlk etapta 40 bin tane getirdim bambu bıçak getirdim” diyor. Annesinin sıhhatli olduğundan tercih etmiş olduğu bambu bıçakları sonrasında aktarlara satmaya çalışan Yar, o zamanlar zücaciye sektörünün aklından geçmediğini belirtiyor. Sonrasında gelen yorumları değerlendirdiklerini belirten Yar, “Ürünümüzü kullananlar senin bıçağı kullanıyoruz fakat altındaki tahta başkasının tahtası demeye başladılar. Sonrasında tahta, havan, karabiber öğütücü derken, iş büyüdü. Sonrasında zücaciyeden de ilkin aslen biz, 2010’da ‘horeca’ bölgesine girmiş olduk, zira bu tabakları, servis sunum esnasında kullanmaya başladılar” diye konuşuyor. Ürünlerin muadilleri çıkınca kendi bünyelerine tasarımcı alarak, ürün gamlarını farklılaştırmaya başlamışlar. “Bizim ürünlerimizin yüzde 70’i dünyadaki ilk ürünlerdir” diyen Yar, şunları söylüyor:
“Şu şekilde ki; altı bambu ya da ahşap olan herhangi bir fincan, yiyecek ekibi, porselen asla yoktu. Biz hep bu tarz şeyleri hayata geçirmeye başladık. Süre geçtikçe ürün gamımız 2 bin 500’lere geldi ki. Almanya’da bir fuara katılmaya başladık. Fuardaki birinci holde tek Türk şirketi bizdik.”
Fuarda başka bir şirket sahibi ile söyleşi ederken yerli üretim yapmadıklarından dolayı devlet teşviklerinden de faydalanamadığını fark eden Yar, fuardan dönünce üç ay için üretime başlama sonucu aldıklarını belirtiyor. Yar, “İstanbul Esenyurt’ta ortalama dört yıl ilkin yerli üretime başladık. Şu an yalnız üretimde 70 şahıs çalışıyor. Üretim bandından çıkan ürünlerin ortalama yüzde 80’inini ihraç ediyoruz” diyor. Şirkette toplam çalışan sayısı ise 115 şahıs.
650 MİLYON TL CİRO HEDEFİ
Bambum’un cirosu 2010’da 500 bin TL’ydi. Bunun her yıl ortalama olarak iki kat şeklinde artığını söyleyen Yar, “Geçen seneyi biz 350 milyon TL+ KDV ile kapattık. Bu yıl de hedefimiz 650 milyon TL, sadece gidişata bakılırsa yılsonu 800 milyon TL’yi görebiliriz” diyor. Yar, bambu mutfak gereçleri pazarının ortalama yüzde 90’ının kendilerinin bulunduğunu söylüyor. Online satışlarını tam olarak takip edemediklerinden dolayı mağaza satışları ile aynı oranda bulunduğunu belirtebiliriz. Mevzuyla ilgili Yar, “Bizim büyük bayilerimiz var. Onlar da kendi online sitelerinde satıyorlar. Onların müşterileri alıp satıyor. Bundan dolayı takip edemiyoruz” diyor. Esse’nin pazardan çekilmesinin kendilerinin fazlaca pozitif etkilediklerini de belirten Yar, ilk yıl fena benzer biçimde oldu zira ortalama 300 kalem ürünümüzü satıyorlardı, fakat antak kalma gereği AVM’de Esse’den başka markalara ürün veremiyorduk. Esse’den sonrasında, English Home, Madame Coco, Boyner ve Schaffer benzer biçimde markalara ürün vermeye başladık” şeklinde konuşuyor.
HEDEF ABD’DE DE BÜYÜMEK
Bambum ismiyle ABD’nin San Francisco eyaletinde de şirket açılmış. Orada da satışların başladığını söyleyen Yar, Türkiye pazarı için pahalı olan ve zor satılan ürünlerin orada fazlaca daha rahat satıldığını gördüklerini belirtiyor. Yar, “Örneğin 20 değişik kalite ve modelde kase var. Bunun en kalitelisi ve en pahalıları orada salata kasesi olarak talep görmüş oldu. Ağırlık gene kesme tahtalarında. ABD’de steak fazlaca tüketildiği için tahtalarda haliyle tercih edildi. Bu sebeple barbekü vakası orada daha çok, bunun tesirinin bulunduğunu düşünüyorum. Bir de insanoğlu hep yeni bir şey arar. Bizim markamız da orası için yeni oldu” diyor. ABD’nin batısında yer aldıklarını belirten Yar, Amazon ile her yere süratli gittiğini söylüyor. Fakat gene de batı yakasında kaldıklarını belirterek hedeflerinin ABD’de de büyümek bulunduğunu belirtiyor.
EV TEKSTİLİNE DE GİRDİ
Kişinin mutfağa girdiğinde ve ulaşmış olduğu tüm ürünlerde Bambum’un olmasını istediklerini söyleyen Yar, bu yüzden ev tekstil sektörüne de girdiklerini belirtiyor. Yar, “Ev tekstiline fakat yatak örtüsüne değil; gene mutfakla ilgili el havlusu, silme bezi ve mutfak önlüğü benzer biçimde ürünlerle girdik” diyor. İki yıl ilkin 10 milyon lira yatırım yapılmış ve şu anda ev tekstilinde de ortalama 200 kalem ürün var. İki yıl ilkin meydana getirilen bu yatırım karşılığı bulmuş olacak ki hemen hemen bir ay geçmeden Almanya ve Afrika ülkelerine yatırım yapılmış.
“PANDEMİNİN BİZE FAYDASI OLDU”
Pandeminin aslen yalnız bizlere değil, tüm mutfak sektörüne katkısı oldu. Asla mutfağa girmeyen insanoğlu, kek-börek hayata geçirmeye başladı. Pandemiye karşın yüzde 60 büyüdük. Sebebi ise şu ilk başta 40 bin tane bambu bıçağı getirmek de her insanın yapabileceği bir şey değil. Birçok şirket, seçim ve ekonomik nedenlerle dururken biz aslen en yoğun üç ayımızı geçirdik. Bu sebeple pandemide sıhhat öne çıktı. Bambu sıhhatli ve mutfaklardaki trendler de değişti. Öteki markalar da artık bu biçim ürün yapıyorlar.
3 BİN 500 KALEM ÜRÜN VAR
2010’da altı kalem ile üretime başladıklarını söyleyen Yar, bugün bine yakın ürün yaptıklarını söylüyor. İnsanların yapısı gereği ahşap, mermer, taş ve toprak benzer biçimde ürünlere daha duyarlı olduklarını belirten Yar, bu ürünlere insanların daha fazlaca dikkat ettiğini söylüyor. Hammaddenin bambu ağacından bulunduğunu söyleyen Yar, bambunun altı ayda olgunluğa eriştiğini ve ömrünün de o denli bulunduğunu söylüyor. Bambu ağacının yapısı gereği ekolojik ve antibakteriyel bulunduğunu da belirtelim. Yar, bambunun ekolojik bulunduğunu ve toprakta çabucak kaybolduğunu da belirtiyor. Ağaçlar ise Endonezya, Çin, Vietnam ve Türkiye’den ağaçları tedarik ediliyor. Hatta üretimde kullanılan bambuların yüzde 15’i, Türkiye’deki bambu ormanlarından karşılanıyormuş. Çin’in ‘dünyadaki en büyük bambu alıcısı’ olduklarını belirten Yar, “Hatta Walmart’tan daha büyüyüz, zira Walmart; kesme tahtası, spatula ve kaşık benzer biçimde birkaç kalem alıyor. Biz ise hammaddemizi ve bazı ürünleri Çin’den aldığımız için resmi makamlarla tanıştırılırken Çin’in en büyük bambu alıcısı şeklinde tanıtılıyoruz” şeklinde konuşuyor. Toplam 3 bin 500 kalem ürünümüz var. Bunun bine yakınını Türkiye’de üretiyoruz. Ötekiler ithal geliyor. Son üç senedir, bambu harici ürünlere de girdik. Doğal marka bilinirliği de arttı. Porselen ve döküm ürünler, cam ve ev aletleri benzer biçimde ürünlerimiz de var. Biz Türkiye’nin en büyük çaydanlık satan firmasıyız.
FRANCHİSE İLE MAĞAZA AÇABİLİRSİNİZ
Selman Yar, hedeflerinin hiçbir süre mağazalaşmak olmadığını söylüyor, sadece müşterilerinin ürünlerine ulaşmada zorlandıklarını görünce gelen talepleri değerlendirmişler ve franchise yöntemiyle mağazalaşma süreci başlamış. Bambum’un, Bambum Boutique isminde şu anda 10 franchise mağazası bulunuyor. Franchise alanların fazlaca memnun bulunduğunu ve şartların da bölgesine nazaran değiştiğini söyleyen Yar, “Standlarda ve raf düzeninde destek oluyoruz. İsim bedeli olarak cüzi miktar alıyoruz. Ortalama 10 bin dolar benzer biçimde bir meblağ. Yalnız bizim ürünlerimizi satmak benzer biçimde bir şartımız daha bulunuyor” diyor. 10 mağazanın haricinde genel olarak Bambum, 800’den fazla satış noktasında var. Hatta Boyner’in ortalama 70 mağazasında olduklarını söyleyen Yar, “Boyner’in zücaciyedeki en büyük tedarikçisi şu an biziz. Schafer, Korkmaz benzer biçimde markalarda ürünlerimiz satılıyor. Zincir marketlerde de varız. Metro market ağırlıklı fakat dönemsel olarak Bim ve A101 benzer biçimde marketlere de ürün verdiğimiz oluyor. Tedi marketlere de veriyoruz” diyor.
Kutu:
50’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
Gizleme kapları, kesme tahtaları ve servis ürünleri Bambum’un fazlaca tercih edilen ürünlerinden. Toplamda 50’den fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten A. Selman Yar, “89 değişik ülkeyi bir arada gördük fakat şu anda sürekliliği devam eden 50 ülkeye ihracatımız var. Avrupa, Ortadoğu ve Rusya benzer biçimde ülkeler sürekli listemizde. Şili, Kamboçya, Brezilya, Kolombiya, Fildişi ve Gana benzer biçimde ülkeler ise daha ilkin ürün verdiğimiz ülkeler” diyor. Hedeflerini de açıklayan Yar, “Biz mutfağa giren birinin Bambum haricinde herhangi bir markaya gereksinim duymasını istemiyoruz. Tencere, tencere, kepçe, çekmece içi düzenleyici kısaca mutfağa dair ne aranıyorsa, bu da Bambum’da yokmuş denmesini istemiyoruz. Bir öteki hedefimiz ise senelerdir Türkiye’den marka çıkmadığı söyleniyor. Bunu değişiklik yapmak istiyoruz. Örneğin İsrail, İran, Kosova yada Makedonya’da Bambum, Türkiye’de olduğundan daha fazlaca biliniyor. Ya da İngiltere’de 600’dan değişik noktadayız şu an. Bunu çoğaltmak istiyoruz” diyor. Son olarak şu anda bambu kahve makinası yaptıklarını belirten Yar, Eylül ayına yetiştirmek için çalıştıklarını belirtti.
BAMBU NEDİR?
Bambu ya da bilimsel adıyla Bambusoideae halk arasındaki kullanımla hint kamışı olarak bilinir. Bambu, buğdaygiller familyasına ilişkin ve bin 200 adede yakın nebat türlerinden oluşan alt familyanın üyesidir. Büyümekte sınır tanımayan bambular boyları 38 metre ve genişliği 80 santimetreye kadar çıkmış olduğu görülür. Bambu türleri Asya’da, Cenup ve Şimal ABD’da ve Afrika’da bulunur.