Bursa İş Dünyası ile İstişare Toplantısı, BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Bakan Kacır’la beraber Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu ve meclis üyeleri ile Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, toplantının açılışında yapmış olduğu konuşmada, Bursa’nın kuvvetli bir üretim şehri bulunduğunu söylemiş oldu. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların arkasından kentte Sümerbank, İpek Fabrikası ve Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan Bursa Organize Endüstri Bölgesi şeklinde yatırımların hayata geçtiğini hatırlatan Başkan Burkay, “Bursa’mızın, bugün sanayide kuvvetli bir kent kimliği kazanması, o dönemde atılan adımların neticeleri. Bugünkü adımlarımız da gelecek 50 yılımızı şekillendirecek” dedi.
Bursa’nın Türkiye’nin kalkınma hedeflerindeki rolünü yeni yatırımlarla güçlendirmek istediklerini belirten İbrahim Burkay, sadece mevcut üretim sahalarının buna engel bulunduğunu söylemiş oldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Daha kuvvetli bir ekonomik yapı ve toplumsal gelişmenin temini için altyapı ve hizmetlerin mekansal planlaması, Bursamızın, ülkemizin kalkınma politikalarındaki enerjisini ve liderliğini pekiştirecektir. Ek olarak kent içinde sıkışıp kalmış endüstri sicil belgesine haiz 8 bini aşkın üretim tesisimizin KOBİ OSB mantığıyla planlı, çağıl ve güvenli alanlara taşınması firmalarımıza ve kentimize büyük kıymet katacaktır. Başta karayolu, demiryolu ve denizyolu şeklinde taşımacılık ağlarıyla entegre, depolama ve ulaştırma hizmetlerinin beraber sunulacağı lojistik merkezlerin kurulması da firmalarımıza mühim bir rekabet pozitif yanları elde edecektir. Endüstri ve Teknoloji Bakanlığımız, yeni nesil teşviklerle sektörlerimizin dönüşümü adına fazlaca mühim hamleler yapmış oldu. Bursamızın yeni vizyonu ve ülke ekonomimize daha yüksek düzeyde katma kıymet elde eden bir şehir için Bakanlığımızın destekleri ve katkıları fazlaca mühim. Bursa iş dünyası olarak ülkemizin yeni nesil teknolojilerle belirlediği kalkınma hedeflerinde öncü rol oynamaya hazırız” diye konuştu.
Başkan Burkay’ın arkasından iş dünyası temsilcilerinin görüş, tavsiye ve taleplerini dinleyen Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Bursa’nın Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirleri içinde bulunduğunu söylemiş oldu. Türkiye genelinde büyük endüstri havzaları oluşturacaklarını belirten Mehmet Fatih Kacır, Bursa’da da hem mevcut endüstri alanlarını büyütmeyi hem de kenti depreme hazırlayacak bölgeleri hazırlamayı amaçladıklarını söylemiş oldu.
“BÖLGESEL KALKINMA HAMLELERİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Türkiye’de bölgesel kalkınma hamlelerine gereksinim bulunduğunu dile getiren Bakan Kacır, kalkınma ajanslarının haiz oldukları nitelikli insan kaynağıyla daha çok vazife ve mesuliyet üstlenmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Yatırım teşvik uygulamalarında kapsamlı bir dönüşüme hazırlandıklarını belirten Mehmet Fatih Kacır, “Bu dönüşümü gerçekleştirirken atacağımız fazlaca sayıdaki adımın bir tanesi de Türkiye’deki Bölgesel Kalkınma Hamlesi Programı. Geçen dönem Teknoloji Odaklı Endüstri Hamlesi’ne başlamıştık. O programdan büyük seviyede verim aldık. Bu programı daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz şimdi. Geçen yıl 750’ye yakın başvurudan 180’ine destek vermiştik. Bu 180 başvuruyla desteklediğimiz projeler hayata geçtiğinde, şu demek oluyor ki 3 milyar dolarlık yatırım ve Ar-Ge projesi tamamlandığında, Türkiye’nin senelik 7 milyar dolarlık cari açığını kapatma tesiri oluşturacağını öngörüyoruz. Bu programın yanına Bölgesel Kalkınma Programı getireceğiz” dedi.
“Her bölge hakkaten odaklandığı alanlarda bir yatırım yarışı içine girecek” ifadelerini kullanan Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şu şekilde devam etti: “Doğru yatırımları {özel sektör} eliyle fakat kalkınma ajanslarımızın koordinasyonuyla, bölge yöneticileriyle, tıpkı endüstri hamlesinde olduğu şeklinde firmalarımız kuvvetli şekilde yararlanma imkânı bulacak. Hedefleri vereceğiz, proje alanlarını tanımlayacağız. O alanda ister tekil ister kümelenmiş olarak gelen {özel sektör} yatırımlarına öteki yatırımlardan ayrıştırılmış şekilde destek vereceğiz. Kalkınma ajansları bulundukları bölgelerde ve şehirlerde gelecek 10 yılları planlayan bir yapıya kavuşacak. Bu planlama emekleri da dünya standartlarıyla yapılacak.”
“KOSGEB LİMİTLERİ YÜZDE 100 ARTACAK”
İmalatçı firmalar için en mühim destek mekanizmalarından kabul edilen KOSGEB’de de limitlerin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Kacır, “Türkiye ekonomisinin geleceğini, Ar-Ge, inovasyon ve ihracat belirleyecek. Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda destek limitlerimizi tekrardan belirliyoruz. Bu hafta KOSGEB İcra Komitesi’ni topluyoruz. Destek miktarlarını minimum yüzde 100 artırmayı amaçlıyoruz. Ek olarak dijital ve yeşil dönüşüme de teşvik uygulamamızdaki kapsamlı düzeltim ile beraber fazlaca kuvvetli destek vereceğiz. Firmalarımızı yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm merkezi duyuru edeceğiz. Onların 5 senelik yol haritaları olacak. Mevcut dijital olgunluk seviyeleri tespit edilecek. Bu alanda Ar-Ge teşviklerine benzer bir model uygulamayı planlıyoruz” diye konuştu.
“TEŞVİKLERDE FAİZ DESTEKLERİ ARTIYOR”
Bakanlık olarak tüm teşviklerde faiz desteklerini fazlaca ciddi düzeyde artıracaklarını müjdeleyen Mehmet Fatih Kacır, şunları kaydetti:
“Bunun hazırlığını da yaptık. Strateji Bütçe Başkanlığımızla da mevzuya benzer yaklaşıyoruz. İnşallah kısa sürede tüm bölgesel teşviklerde, stratejik teşviklerde faiz ve kar oranı desteklerini fazlaca ciddi düzeye getireceğiz. Normal olarak şu anki para politikası, enflasyonla savaşım, fiyat istikrarı odaklı olarak sürdürülüyor. Hep beraber bu politikayı destekliyoruz. Sadece bir mevzuda Gömü ve Maliye Bakanlığımız ile öteki bakanlarımızla da aynı fikirdeyiz. Yatırım kredilerinde faizleri kesinlikle düşürmeliyiz. Bunun en ideal yolu da teşvikte kuvvetli faiz kar oranı destekleri verebilmek. İnşallah yakında bu emek verme duyuru edilmiş olacak. Yatırımcılar için faizler bizim desteklerimiz yardımıyla mevcuttan daha düşük düzeyde olacak.”
“MESLEKİ EĞİTİM ÖZEL SEKTÖR ELİYLE GÜÇLENECEK”
Endüstri ve Teknoloji Bakanı Kacır, yatırım teşviklerinde bilhassa büyük firmaların mesleki eğitime desteklerini gözetecek bir planlama yaptıklarını da söylemiş oldu. Mehmet Fatih Kacır, “Mesleki eğitimde yetkinlik gereksinimleri fazlaca süratli değişiyor. Dolayısıyla bu dönüşüme sadece hususi sektörümüz öncülük edebilir. Bir tek okullarda verdiğimiz eğitimlerle bu işi karşılamamız mümkün değil. Sadece hususi sektörümüz bu işi bizim istediğimiz seviyede sahiplenmiyor. Fazlaca güzel meslek okullarımız var. OSB’lerde kurulmuş fazlaca güzel meslek okullarımız var. Fakat büyük markalarımız istediğimiz hızda bu işi sahiplenmiyor. Şimdi biz onları sahiplendireceğiz. Yatırım teşviklerini alırken büyük markalarımız, bu teşvikleri şartlı alacaklar. Aldıkları teşviklerin belli bir oranını bizim onayımızla gerçekleştirecekleri eğitim faaliyetlerine ayırmak zorunda olacaklar. Ikimiz de mesleki eğitime öncelik vererek bu onayları vereceğiz. Bunun örneğini müdafa sanayinde yaşadık. Türkiye’de tarihimizde ilk kez geçen yıl meslek liselerinde tam puanla talebe alan örnekler ortaya çıktı” dedi.
BTSO’nun mesleki eğitim alanında gerçekleştirdiği çalışmaların Türkiye’ye örnek bulunduğunu belirten Bakan Kacır, BUTGEM bünyesinde hayata geçirilen merkezle yeni nesil araçlar için de nitelikli insan deposu yetiştirilmesinin mühim bulunduğunu altını çizdi. Mehmet Fatih Kacır, “Bursa’da başka global markaların da Togg şeklinde yeni nesil araçlar üretmesini istiyoruz. Bu alandaki mesleki eğitime ilişkin gerek üniversitede gerekse de BTSO’nun eğitim merkezlerinde meydana getirilen işler, bence fazlaca anlamlı. BTSO’yu kutlama ediyorum. Önümüzdeki dönemde yeni gelecek markalarla bu işbirliklerini daha da güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.