B12 vitamini nedir, B12 vitamini eksikliği ve B12 vitamini nelerde bulunur? Yapısı çok karmaşıktır. Ağızdan verilen serbest B12 vitamininin ince bağırsaktan doğrudan kana emildiği, ancak oranın 1/3 gibi düşük olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ağızdan alınması pek sağlam bir yol değildir. Kalp, böbrek ve başka dokularda bulunur. Depo miktarı yetişkinlerde 10mg. kadardır. Safra ve idrarla dışarı atılır. B5, B6 vitamini, folik asit, C vitamini, Potasyum ve Sülfürle daha etkilidir.
Pişirme suyunda kaybolur. Güçlü asit, alkali ve ışığa karşı duyarlıdır.
Öldürücü anemiyi önleme yeteneğinden dolayı ölümü önleyici faktör olarak tanınır.

B12 vitamini emilimi, mide sıvısında iç kaynaklı faktör olarak bilinen bir maddenin emilimine bağlıdır.

B12 vitamini faydaları : DNA sentezi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için çok gereklidir. Sinirlerde ve kas yapısında meydana gelen proplemleri ve anemi hastalığını önler. Kansızlığa karşı koruyucudur. Alyuvar yapar. Sindirimi düzenler.

B12 eksikliği belirtileri : Sinir sistemi bozuklukları ve ağrılar, bunalım, baş ağrısı, pernisiyöz anemi, sindirim sisteminde çeşittli bozukluklar, kol ve bacaklarda duyu azalması ve ağrılar, alerji, karın ağrıları, yorgunluk, uyku problemi ve hafıza bozukluğu. İç kaynaklı faktör eksikliği olanlar, katı vejetaryanler ve alkolikler B12 vitamini açısından desteğe ihtiyaç duyarlar.

B12 nelerde bulunur – B12 vitamini hangi besinlerde bulunur ? Deniz ürünleri, yumurta sarısı, yağsız süt ve ürünleri, et, tavuk, balık, muz, havuç, lahana b12 içeren yiyecekler arasındadır.

Günlük kullanım: 2 mcg. (mikrogram)
B12 vitamini fazlalığı: B12 vitamininin fazla kullanımında ortaya çıkan bir problem bilinmiyor.

(Toplam: 19, Bugün: 1 )