Yediklerinize içtiklerinize dikkat ediyor, olabildiğince günlük kalori ihtiyacınızı aşmamaya gayret ediyorsanız bazen içtiğiniz bir ayranın kalorisi bile sizin için çok önemli olabilir, “Ayran kaç kalori?”, “Ayranın besin değerleri nelerdir?”, “Şimdi bir simit yiyip yanında ayran içsem kaç kalori alırım acaba?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hadi gelin, aklınızda ayrana dair oluşabilecek tüm bu sorulara yanıt verelim hemen.
Yoğurtla şipşak yapabileceğiniz ev yapımı ayranlardan hazır ayranlara, sodalı ayran gibi farklı çeşitlerden ayran nasıl saklanır, ayran nelerle iyi gider gibi aklınıza takılabilecek birçok sorunun yanıtı hemen aşağıda sizi bekliyor. Sürpriz sonumuzda ayran ile yapabileceğiniz ferah mı ferah tariflerimiz de var üstelik!
Buyursunlar…
Yapacağınız ya da hazır olarak alacağınız ayranın kalorisi yapılan yoğurdun kalorisine, kullanacağınız tuz miktarına ve tabii ki ayranı nasıl porsiyonladığınıza göre değişiklik gösterecektir. Ancak ortalama olarak 1 su bardağı ayranın kalorisi aşağıdaki gibi olacaktır:
Ayranın besin değerlerine, bir başka deyişle içindeki karbonhidrat, protein ve yağ oranına gelince:
1 su bardağı klasik ayranda:
1 su bardağı yarım yağlı ayranda:
1 su bardağı yağsız ayranda:
Ayranı evde yapmak yerine dışarıdan hazır olarak alıyorsanız, seçtiğiniz markaya ve ayranın boyutuna göre kalorisi değişecektir. Bu yüzden en doğru bilgiyi ayranın üzerindeki etikette belirtilen kalori ve besin ögeleri kısmından elde edebilirsiniz. Ancak ortalama olarak hazır ayranın kalorileri şöyledir diyebiliriz:
Ev yapımı ayranın kalitesi de yine yoğurdu hazırlarken kullanacağınız yoğurdun, mayanın ve ayranı hazırlarken kullanacağınız tuzun da etkisiyle farklı kalorilere sahip olacaktır. Ancak ortalama değerleri şöyledir diyebiliriz:
Eğer sodanın ayrana kattığı lezzeti ya da bolca köpüklü dokuyu seviyorsanız ve ayranı genel olarak soda-su karışımı ile yapıyorsanız alacağınız ortalama kalori de şöyle olacaktır:
Ayranı bir çorba olarak soğuk, ılık ya da sıcak şekilde de değerlendirdiğimizden merak edecekler için ayran çorbasının kalorisini de söylemeden geçmek istemeyiz. Ancak ayran çorbasının kalorisine geçmeden önce hatırlatmalarımızı da yapmak isteriz: Ayran çorbası ya da ayran aşı çorbası yaparken içine haşlanmış buğdaydan nohuda, naneden tuza birçok farklı malzeme ilave edilebiliyor. İçine eklenen her bir malzeme çorbanın kalorisini etkiliyor. Dolayısıyla biz, uzman diyetisyenlerimizle birlikte şu ayran aşı çorbası tarifimize göre kalori ve besin değerlerini hazırladık. Siz de bu tarifimizi uygulayarak şu kalori ve besin değerlerine sahip bir ayran çorbası hazırlayabilirsiniz:
1 porsiyon ayran aşı çorbasının besin değerleri:
Simit ve ayran ikilisi de sevenin çok sevdiği efsane ikililerden. Eğer 1 adet simit yiyip yanında 1 bardak ayran içtiğinizde alacağınız kalori miktarını merak ediyorsanız onu da hemen açıklamış olalım:
Ancak unutmayın ki alacağınız ya da evde yapacağınız simidin de ayranın da kalorisi içinde kullanılan malzemelere ve porsiyonlamanıza göre farklılıklar gösterecektir. Bu sebeple 308 kalori sabittir diyemeyiz. Simit ayran ikilisinin kalorisinin ortalama 300-450/kcal arasında değişebileceğini aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Ayranın besin değerlerini öğrendik, farklı ayran çeşitlerinin kaç kalori olduğunu ortalama olarak keşfettik. Şimdi sıra geldi ayran nasıl saklanır, ayran nelerle iyi gider ve ayran ile yapabileceğimiz tarifler nelerdir gibi sorulara yanıt bulmayı. Buyursunlar…
Ayran uzun süre saklanması önerilmeyen ve zaten birçok içeceğe göre çok daha kısa sürede bozulan bir içecek. Ancak fazla ayran yaptıysanız ya da büyük şişelerde ayran aldıysanız ve bir süre onu bozulmadan muhafaza etmek isterseniz şu adımlara dikkat etmenizde fayda var:
“Ayran nelerle iyi gider?” sorusunun belirli birkaç yanıtı yok tahmin edebileceğiniz gibi. Çünkü ayran damak tadına göre birçok lezzetin yanına çok yakışır, bununla da kalmaz, ayran aşı gibi ayranla yapılan çorba çeşitlerine de lezzet ve ferahlık katar. Ayranın yanında en iyi giden şeyler düşünüldüğünde ise ilk sıralarda şu isimler yer alır diyebiliriz:
Ayranın kendine has ferahlığını daha da arttırmak isterseniz fesleğenden destek alarak şöyle nefis bir ayran hazırlayabilirsiniz.
Ayranı sadece yemeklerin yanında bir eşlikçi olarak görmeyin, kendisi doğru şekilde değerlendirildiğinde zayıflamanıza ve formda kalmanıza da yardımcı olabilecek mükemmel bir lezzet.
Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…
Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…
Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…
Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…
Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…
Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…