“Ayaklar çoğu zaman ayakkabıların içerisinde gün boyu kalıyor. Dolayısıyla terlemeyle birlikte bakteriler ayakkabı içerisinde, ayakta ve giyilen çorapta kendisine yer buluyor” diyen Podolog Zehra Albayrak, sözlerine şöyle devam etti:
“Ayakkabı tekrar giyildiğinde ise çok kolay bir şekilde ayak kokusunun tekrarlamasına neden oluyor. Suni deri, polyester bazlı yapıdaki ayakkabılar ayak terlemesini artıracak ve hava geçişini engelleyeceği için bu durum daha da vahim hale gelecektir. Ayakkabı içinde hava geçişini sağlayan bez/filenin ve orijinal deri esnek ayakkabılar ayak kokusunun önüne geçecektir. Günümüzde bu şekilde tasarlanmış ayakkabıları bulmak artık çok çok kolaylaştı.”
Ayak kokusu tedavisi nasıl olur?
Podolog Zehra Albayrak ayak kokusuna bakterilerin yol açtığını belirterek asıl önemli olan şeyin terlemenin önüne geçilmesi olduğunu, böylelikle koku oluşumunun da engelleneceği belirterek, “Ayağın aşırı terlemesi yani hiperhidrozis durumu için tedavi olunması gerekir. Günümüzde bunun için botoks uygulamaları, iyontofrez gibi farklı tedavi yöntemleri bulunuyor” dedi.
Ayak kokusunu önlemek için yapılması gerekenler
– Gün içinde ayakkabı içinde terleyen ve havasız kalan ayaklarımızı eve geldiğimizde mutlaka yıkamalı, sonrasında mutlaka iyice kurulamalıyız. Islak kalmamasına özen göstermeliyiz.
– Ayak ve ayakkabılarınız için antibakteriyel koku önleyici spreyler ve pudralar kullanılabilir.
– Eve döndükten sonra ayakkabılarınızı açık alanda belli bir süre havalandırılıp ardından ayakkabılarınıza sprey veya pudra kullanın.
– Ayakkabılar gün aşırı olarak değiştirilmeli. Böylece ayakkabılarımızda bakteri gelişimini engellemiş oluruz.
– Ayak kokusuna sebep olan polyester bazlı çoraplardan uzak durulmalı, yerine yumuşak dokulu pamuk çoraplar tercih edilmeli.
– Her gün çoraplar değiştirilmeli ve hatta çok fazla terleme yaşanıyorsa gün içinde de çorap değiştirmeyi ihmal etmeyin.