PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Dev teknoloji markaları ve onları takip eden suni zeka laboratuvarları, girişimler durumun bilincinde. Avrupa Parlamentosu’nda 14 Haziran’da kabul edilen Avrupa Suni Zeka Sözleşmesi pek fazlaca yasal düzenlemeye rehber olacak. Avrupa işi daha sıkı tutacak. Bunu Google ve OpenAI’a karşı “kişisel verileri ihlal” başta olmak suretiyle değişik konulardaki uyarılarından anlayabiliyoruz.
Ek olarak insanların gözünde fena imajı olan B2C, doğrusu basit web kullanıcısının kullandığı uygulamaların ve dolayısıyla da suni genel zekada giden yolun ilerlemesinin şansı yok.
Bundan dolayı Meta’nın uzun süredir yüz kadar dili, metaverse’te kontakt için kullanmak suretiyle hazırladığı dil çevirisi üstüne yoğunlaşan suni zeka çalışmalarını, üretken suni zeka ürünlerinin roket hızlıyla ilerlediği bu zamanda Voicebox adlı ürün olarak geçen günlerde açıklamıştı.
KODLARI GİZLİ TUTULUYOR
Voicebox, çevrenizdeki bir kişinin kaydedebileceğiniz birkaç saniyelik ses kaydının birkaç saniyede, orijinal yada isterseniz değişik bir tarzda klonlayabiliyor. Bu, son yıllarda ABD’de bazı sanatçıların başına gelen bu yasadışı eylemlere ikimiz de maruz kalabiliriz anlamına geliyor.
Voicebox’ın öteki özelliği ise fazlaca kolay ses editleme kabiliyetinin olması.
Meta, normal olarak bu ‘text-to-speech’ uygulamasını kötüye kullanılması için değil, sanal ortamlarda (e-gaming, sanal konser vb) insanları dilden bağımsız kontakt kurması ve görme engelliler için geliştirdi. Sadece kötüye kullanılması olasılığının yüksek olduğu yorumları yapılmış oldu.
Ses klonlanması kitleleri kaosa sürükleyebilecek misenformasyona niçin olabilir. Düzmece sesiniz bir arkadaşınızı dolandırmak için kullanılabilir. Bir karı sesi Deepfake’te, uygunsuz bir videoda kullanılabilir.
Meta bu uygulamanın zararlarını gözeterek şu anda kullanıma açmama sonucu aldı. Bu fazlaca pozitif yönde bir gelişme.
Oldukca yakında yaşanmış olan fena bir referans da var. Geçen yıl oyuncu ve aktivist Emma Watson’ın başına gelenleri hatırlayalım. Eleven adlı içerik geliştiricileri ve yayıncılarının anlatımlarını kolaylaştırmak için kullanılmış, uygulama ünlülerin seslerinin klonlanmış ve çirkin, sertlik ve ırkçı söylemlerde bulunması sağlanmıştı. Mağdurlardan Emma Watson, Hitler’in Mein Kampf’ı okumuştu.
Çeşitli fonksiyonlardaki suni zeka uygulamaları insanoğlu tarafınca deneyimlendikçe dijital ortama daha bir çeki seviye gelecek benzer biçimde görünüyor.
KONUŞMASINI YAPAY ZEKA YAZDI
Suni zeka artık her insanın gündeminde. İş ve ustalaşmış dünya da üretken suni zeka uygulamalarını etkili bir halde kullanmaya çalışıyor. Bunun son örneği Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı oldu.
Sabancı Üniversitesi’nin 21. dönem lisans ve 24. dönem lisansüstü mezuniyet töreninin açılış konuşmasını meydana getiren Güler Sabancı, konuşmasına kendi sesini simüle eden “AI Güler Sabancı” ile “Sefalar getirdiniz” dedi.
Suni zekanın insan hayatındaki öneminin giderek arttığına dikkat çeken Sabancı, Türkiye çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun üstlendiği “Dünya Ekonomik Forumu İşlerin Geleceği Raporu”na işaret eden Güler Sabancı, önümüzdeki dönemde en fazlaca büyüyecek rollerin, suni zeka, makine öğrenimi, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik uzmanlığı benzer biçimde alanlar olacağını belirtti. Sabancı, “Büyük veri ve suni zeka benzer biçimde yeni gelişen teknolojilerin, şirketleri ve iş alanlarını dönüştürmenin yanında, yeni iş alanları da yaratacağını düşünenlerin oranı Türkiye’de yüzde 55, dünyada ise yüzde 51 düzeyinde. Ülkemizdeki yeniliğe açık firmalar, yeni teknolojilere uyum mevzusunda, her zamanki benzer biçimde öncü olacaklardır. Gene aynı rapora gore, mevcut işlerin yüzde 23’ü değişecek. Bu işleri üstlenecek olanlar ise bilimsel terminolojide ‘Silicon life biçim’ olarak anlatılan suni zeka temelli robotlar olacak. Bu konudaki gelişimleri bir tehdit değil, fırsat olarak görmeli ve o şekilde yaklaşmalıyız” dedi.
TÜRKİYE YAPAY ZEKAYA HAZIR MI?
Dijital altyapı sağlayıcısı Equinix, teknoloji karar vericileri ile görüşerek hazırladığı Equinix 2023 Küresel Teknoloji Trendleri Araştırması’na gore, Türkiye’deki 10 BT liderinden dördü (yüzde 40), mevcut BT altyapılarının, sektörler içinde yaygın olarak benimsenmesine karşın suni zeka teknolojisinin taleplerine tam olarak hazır olmadığına inanıyor. BT liderlerinin şirketlerindeki suni zekâ gelişmeleriyle ilgili sorulara verdiği yanıtları inceleyen araştırma, değişen teknolojinin hem işletmeden işletmeye hem de işletmeden tüketiciye sektörlerdeki uygulamalarda hızla yayılmış olduğu bir senelik mühim suni zekâ atılımlarının arkasından gerçekleştirildi.
Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşcier, araştırmaya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: “Araştırmaya gore Türkiye’deki kuruluşlar en fazlaca e-ticaret (yüzde 95) alanında suni zekayı kullanıyor ya da kullanmayı planlıyor. E-ticaretin arkasından ise siber güvenlik (yüzde 94) ve BT operasyonları (yüzde 93) geliyor. Günümüzde suni zekâ kullanımını en üst düzeye çıkaramayan işletmeler rekabette geride kalma ihtimaliyle yüzleşirken, bu teknolojiyi en üst düzeyde kullanabilen kuruluşlar daha sürdürülebilir bir dijital gelecek çabaları yardımıyla daha süratli inovasyon yapabilecek.”
Meydana getirilen araştırma, suni zeka kullanımının tüm sanayi sektörlerinde artışta bulunduğunu ortaya çıkardı. Türkiye’den ankete katılan yüz BT karar vericisinin yüzde 93’ü, suni zekanın avantajlarından yararlanmak istediğini ve suni zekayı birden fazlaca temel işlevde kullandığını yada kullanmayı planladığını belirtti. Dünya genelinde ankete katılan 2 bin 900 BT karar vericisinin görüşleri ile aynı oran globalde yüzde 85’te kaldı.
Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…
Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…