Categories: GENEL BİLGİLER

AVM’lerde yüzde 400’e varan kira zammıyla karşı karşıyayız

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, mevzuatta meydana getirilen düzenlemelere karşın AVM’lerde ödenen genel giderlerin bir türlü şeffaflaşamadığını söylemiş oldu. Öncel, “AVM’lerde toplam 14 milyon metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. Metrekare başına her ay averaj 60 TL’lik yitik ve israf var. Senelik hesapladığımızda 8-10 milyar TL içinde bir sayı ortaya çıkıyor” dedi.

BMD Başkanı Sinan Öncel ile Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı Perakende Günleri kapsamında düzenlenen oturumda bir araya geldi.

Sinan Öncel, yapmış olduğu değerlendirmede BMD çatısı altındaki 489 markanın yurt içinde 60 bin, yurt haricinde ise 17 bini aşkın mağaza ve satış noktası ile 450 bin çalışanı bulunduğunu bildirdi. BMD’nin AVM’lerde en yüksek oranla temsil edilen dernek bulunduğunun altını çizen Öncel, şöyleki devam etti:

TEMSİLİYET ORANIMIZ BAZI AVM’LERDE YÜZDE 70’E YAKLAŞIYOR

“Temsiliyet oranımız bazı AVM’lerde yüzde 70’e yaklaşıyor. Yasal düzenlemelerin etkisiyle çözüm yolunda bir ekip adımlar atılsa da markalarımız için AVM’lerde bir türlü şeffaflaşamayan genel giderler mesele olmaya devam ediyor. Yüzde 400’e varan kira artışı ve şeffaflaşamayan

genel giderler enflasyonla mücadeleye de zarar veriyor. AVM’lerde toplam 14 milyon metrekare kiralanabilir alan bulunuyor. Metrekare başına her ay averaj 60 TL’lik yitik ve israf var. Senelik hesapladığımızda 8-10 milyar TL içinde bir sayı ortaya çıkıyor. Bu parayla her biri 300 mağazalı 30 AVM inşa edilebilir yada 100 metrekarelik 10 bin mağaza açılabilir ya da yenilenebilir. Biz böylesine büyük bir bütçeye ulaşan genel gider kaleminin şeffaflaşmasını istiyoruz.”

Sinan Öncel, yüksek maliyetler ve enflasyon sebebiyle markaların cirolarında yüzde 100 civarında artış kaydedildiğini bildirdi. Öncel, “Markalar AVM’lere ek olarak ciro kirası ödüyor. Ciro kirası sebebiyle AVM’lerin gelirlerinde de ciddi bir artış olmasına karşın yüzde 400’e varan kira zammı talepleriyle karşılaşıyoruz. Bugün bu salonda astronomik kira zammı talebiyle karşı karşıya kalan pek fazlaca perakendeci bulunuyor. Oysa ciro kiraları yüzde 100 artarken kur artışı senelik yüzde 35-40’ta kaldı. Şu demek oluyor ki AVM’lerin ciro kirası kira gelirlerinde döviz bazında net yüzde 60-65 artış oldu” diye konuştu.

Sinan Öncel yurt dışındaki mağaza ve satış noktası sayısını yıl sonuna kadar 18 bine çıkarması beklenen BMD üyesi markalar için uygun koşullarda krediye erişimin de mühim bir mesele olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Öncel, gelecek günlerde kredi sorununa çözüm bulunacağını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

TİM BAŞKANI GÜLTEPE: ÜRETİMDE MARKA OLAN TÜRKİYE’Yİ MARKALARIN ÜLKESİ YAPMALIYIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise, BMD’nin düzenlemiş olduğu Perakende Günleri hususi yemeğinde yapmış olduğu konuşmada Türkiye ekonomisinin büyümesi ve refahı geliştirmek için markalı üretim ve ihracatın daha da artması icap ettiğini söylemiş oldu. Türkiye’nin üretimde marka ülke bulunduğunu vurgulayan Gültepe, “Artık bununla yetinmeyip markaların ülkesi olabilmeliyiz. Yalnız BMD üyesi markaların yurt haricinde 5 bini aşkın mağazası ve 11 bin civarında satış noktası bulunuyor. Sınırlarımızın ötesinde 17 bine yakın mağaza ve satış noktasına ulaşmak kolay iş değil. Hatta bazı ülkelerde alanlarında pazar lideri konumunda markalarımız var. Gelecek yıllarda kuşkusuz fazlaca daha iyi bölgelere geleceğiz. Birçok sektörden küresel markalar çıkaracağız. Markanın çarpan etkisinden daha çok yararlanmalıyız” dedi.

Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ile çalıştıklarını vurgulayan Gültepe sözlerini şöyleki tamamladı:

“Bu hedefe ulaşmak için ne olursa olsun markalı ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Bu sebeple ihracat markaları, markalar ihracatı direkt etkiliyor. Biz üyelerimiz içinde yaptığımız anketlerde de bu gerçeği görüyoruz. Bildiğiniz suretiyle her yıl Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısını açıklıyoruz. İlk 1000’de yer edinen firmalarımız markalaşmaya son aşama büyük ehemmiyet veriyor. Hatta büyük bir kısmı kendi markalarıyla ihracat yapıyor. Kendi markasıyla ihracat meydana getiren firmalarımız Ar-Ge’ye daha fazlaca ehemmiyet veriyor. Öteki firmalara gore daha çok patent başvurusu gerçekleştiriyor. Daha çok araştırmacı istihdamı sağlıyor. Küresel arenaya çıkan her firmamız bununla birlikte Türkiye markasını da dünyaya tanıtıyor. Bu bilinçle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago