Ateş ölçmek için termometre niçin dilin altına konuluyor
Hasta olduğumuzda vücudumuzun ısısı çoğu zaman koltuk altına sıkıştırılan bir termometre ile ölçülür. Bu, en hijyenik yoldur. Aynı termometre onlarca kere kullanılabilir, kişiden kişiye hastalık taşıma riski pek yoktur.
Ciddi durumlarda vücudun iç ısısının oldukça duyarlı ölçülmesi gerekebilir. Bu durumda termometrenin yerleştirileceği iki yer vardır. Ağzımızda dilin altı ve rektum. Bu şekilde pek de ergonomik olmayan yerlerden ölçüm alınmasının sebebi buraların vücudun hakiki iç ısısının en doğruya yakın ölçülebileceği bölgeler olmalarındandır. Koltuk altları nispeten havaya açıktırlar ve buradan meydana getirilen ölçüm hakiki iç ısıya bakılırsa daha düşük kıymet verir.
Ağızdan alınan ölçümlerde termometre dilin üzerine değil de altına konulur bu sebeple ölçümden azca ilkin alınmış bir içecek dilin üstünde olması gerekenden daha değişik bir kıymet görülmesine sebep olabilir; tüm öğrencilerin bilmiş olduğu tebeşir tozu yutma numarası benzer biçimde.
Sadece termometreyi dilin altına koyunca iş değişmiş olur. Bu bölgede ve rektumda kan damarları oldukça olduğundan dış etkenler ölçüm sonucunu etkileyemezler. Buralardan vücut iç ısısı hem oldukça süratli hem de en sıhhatli şekilde ölçülebilir. Ek olarak dilin üstünün oldukça duyarlı olması, bu bölgenin solunum ve yeme kanallarına açık olması buraya konulmuş olan termometrenin insanda hastalık hissi yaratmasına sebep olur.
Internasyonal sivil havacılık kurallarına bakılırsa uçaklara civalı termometre alınmadığını ve kesinlikle yasak bulunduğunu biliyor muydunuz? Sebep uçağın malzemesinin çoğunlukla alüminyum olması. Oldukça azca oranda civa, oldukça oranda alüminyumu tahrip edebilir. Tek kural dışı bir kap içinde olması şartıyla insanların ateşini ölçmede kullanılan ufak termometrelerdir.
Peki, bir termometre ne kadar ufak olabilir? Bugüne dek meydana getirilen en ufak termometre bir mikron kalınlığındadır, doğrusu bir insan saçının kalınlığının ellide biri. Dr. Frederich Sachs bu termometreyi canlı tek hücrelilerin ısılarını ölçmek için yapmıştı.