Categories: SAĞLIK

Aşırı hijyen bebeğin bağışıklık sistemini zayıflatıyor

 

Anne babalar bebek dünyaya geldiği andan itibaren “mikrop kaparsa” diye devamlı bir kaygı ve gereğinden fazla duyarlılık içinde olabiliyor. Zararı olan mikroorganizmalar için hijyenik olmanın doğru bulunduğunu sadece aşırı hijyenik olmanın da bağışıklık sistemini negatif etkilediğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemal Akpınar, “Anne karnında dahi mikroorganizmalar var ve bebeğin içeride bu mikroorganizmalarla yaşamış olduğu yönünde pek oldukça emek verme da mevcut. Bilhassa düzgüsel doğumla dünyaya gelen bebek, annenin doğum kanalından geçmiş olduğu andan itibaren dış dünyanın mikroorganizmalarıyla tanışıyor. Annenin doğum kanalında mevcud mikroorganizma yapısı, bebeğin florasının da pozitif yönde yönde gelişmesini ve hastalıklarla oldukça daha iyi savaşım etmesini sağlıyor” dedi.

Bebeğin dış dünyaya karşı kuvvetli ve sıhhatli olması ebeveynin atacağı doğru adımlarla mümkün bulunduğunu belirten Dr. Kemal Akpınar, bebeğin daha sıhhatli bir gelişme süreci geçirmesi için şu önerilerde bulunmuş oldu:

-Bebeğinizi dolaştırmak için AVM’ler yerine sokak, bahçe, park benzer biçimde naturel ortamları tercih edin. Bebeklerin ve evlatların günümüzde daha oldukça hasta olmalarının bir sebebi de toprağa temas etmemeleri.

-Bir hastalığınız yada herhangi bir akıntılı durumunuz yoksa bebeklere temas etmekten korkmayın yada çevrenizdekileri uzaklaştırmayın. Abartı olmadığı sürece öpebilirsiniz.

-Bebeklerinizin hayvanlarla temas etmesinden çekinmeyin. Onlarla temasları ne kadar geç olursa alerjik reaksiyonları da o denli fazla oluyor.

-Dışarıdan aldığınız sebze ve meyveleri temizlemenin en iyi yolu sudur. Aldığınız yiyecekleri suda bekleterek temizleyebilirsiniz. Üstündeki katman gitmiyor diyorsanız, kabuğunu soyarak yedirin.

-Hayatımızı kolaylaştırdığı var sayılan deterjanları ya da ıslak mendilleri, içerdikleri kimyasallar sebebiyle bebeğinizden uzak tutun.

-Evinizdeyken bebeğinizin emziği yere fikir, kaba bir kir var ise paklayın ve emziği bebeğinize verin. Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Sadece dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz.

-Bebeklerin cildi erişkinlere gore hassastır. Bu yüzden yıkarken kullanacağınız şampuan ve sabun seçimleriniz oldukça mühim. İçinde parfüm, boya maddesi, deterjan atığı dediğimiz sodyum, sülfat içeren ürünler olmamalı.

-Tercihen kompakt ürünleri kullanmaya dikkat edin.

-Sabunu direkt bebeğinize değdirmeyin. Ilkin kendi elinizde köpürtün, sonrasında o köpükle yıkama işlemini yapın.

-Bebeğinizi bilhassa bolca suyla durulayın.

-Bebeğinizin çamaşırlarını yıkarken deterjanlardan ziyade granül sabunlar kullanın.

-Bebeklerinizin çamaşırlarını kurutma makinelerinden oldukça, temiz havada kurutmayı tercih edin.

-Bebeğinizi uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

1 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

1 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago