Categories: YEMEK TARİFLERİ

Areka Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

[ad_1]

Evde bitki yetiştirmeyi sevenlerin son zamanlardaki favorilerinden areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır, areka palmiyesi yetiştirmek için bilinmesi gerekenler nelerdir, adım adım anlatıyoruz, toplanın!

Tıpkı devetabanı gibi son yılların en gözde ev bitkilerinden olan areka palmiyesi, şık görünümüyle evlere hoş bir hava katıyor, onu sağlıkla yetiştirmek isteyenlerin ise uygulaması gereken önemli püf noktalar bulunuyor. Gelin şimdi hep birlikte bu püf noktaları öğrenelim.

Eğer siz de areka palmiyesi almayı düşünüyorsanız ya da bir yakınınız size areka palmiyesi hediye ettiyse ve nasıl bakıldığını bilmiyorsanız bu adımlara dikkat etmeyi unutmayın.

Areka palmiyesi nedir?

Areka palmiyesi tabanından birden fazla gövdesi çıkan, kelebek palmiyesi olarak da anılan bir bitki. İnce uzun ve sıralı yaprakları sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu şık bitki, nemli ve sıcak ortamlarda çok daha kolay bir şekilde yetişme imkanı buluyor. Köklere doğru indikçe yaprak genişliği küçülürken uçlara doğru yaprak genişliği büyüyor.

Son zamanlarda ev ya da ofis bitkisi olarak sıklıkla tercih edilen bu bitkiye doğru şekilde bakmak içinse aşağıdaki adımlara dikkat etmek gerekiyor.

Areka palmiyesi bakımı nasıl yapılır?

Evde areka palmiyesi yetiştirmeye karar verdiyseniz ya da bir tanıdığınızdan areka palmiyesi hediye olarak geldiyse aşağıdaki adımlara özen göstererek evde areka palmiyesi bakımını düzenli olarak yapabilirsiniz:

Toprak seçimi: Areka bitkisi için torf bakımından zengin toprakları tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Minerallerce zengin topraklarda çok daha elverişli bir şekilde yetişen areka bitkisinin toprağını dilerseniz dönem dönem vitaminlerle de destekleyebilirsiniz.

Saksı seçimi: Areka bitkisi için seçeceğiniz saksının çok büyük olması da çok küçük olması da uygun olmayacaktır. Bu yüzden bitkinize ya da fidelerinize uygun boyutta saksı seçmeli, ardından bitkiniz büyüdükçe saksı boyutunu da yavaş yavaş büyütmelisiniz. Ortalama 1,5-2 senede 1 kez olacak şekilde saksı değiştirmeniz yeterli olacaktır. Her defasında kullandığınız saksı boyutundan bir numara büyük saksı tercih etmelisiniz, aklınızda bulunsun.

Sulaması: Areka palmiyesi, sulama konusunda hassas olmanız gereken bir bitki. Onu susuz bırakmamalı ama fazla sulayarak çürümeler oluşmasının da önüne geçmelisiniz. Bunun için öncelikle toprağını elinizle sık sık kontrol etmeli, toprağı nemli kalacak şekilde sulamasını yapmalısınız. Sıcak havalarda daha sık, soğuk havalarda ise haftada 1 olacak şekilde sulamanız yeterli. Sulamayı mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde yapmaya özen göstermeniz ve dinlenmiş su kullanmanız da verimliliği artıracak adımlardan, söylemeden geçmeyelim.

Ortam ve sıcaklık: Areka palmiyesi sıcağı seven bir bitki olduğu için onu evinizde ya da ofisinizde konumlandırırken dikkatli olmalı, bolca güneş ışığı alabileceği pencere kenarı alanlara yerleştirmelisiniz. Her defasında aynı kısmın güneş almasının önüne geçmek için saksıyı günden güne hafifçe döndürüp tüm yapraklarının güneş ışığını rahatça almasını sağlamanız da bitkinizin sağlıkla büyümesi için etkili olacaktır. Soğuk havaları pek sevmeyen bir bitki olduğundan -5 santigrat derecenin altında sıcaklıklarda bulundurmamaya dikkat etmeyi de unutmayın, aman diyelim.

Areka palmiyesi yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Areka palmiyesi aldınız, toprak seçiminden dikimine, tüm temel adımları uyguladınız. Peki ya sonrası? Evde areka palmiyesi yetiştirirken şu adımlara dikkat etmeyi de unutmamalısınız:

  • Sulama yaparken toprak altındaki kısmının çürümemesi için dilerseniz bitkinin yapraklarını sprey ağızlı bir şişeyle püskürtme usulü sulayabilirsiniz.
  • Bitkinizin yaprakları sararmaya başlarsa toprağını uygun vitamin ve minerallerle destekleyebilir, eğer toprağının yetersiz kaldığını düşünüyorsanız aldığınız torf bakımından zengin topraktan üzerine dikkatlice ilave edebilirsiniz.
  • Yaprakları hassas bir bitki olduğu için areka palmiyesini aşırı rüzgarlı alanlardan korumalısınız.
  • Eğer aşırı rüzgar, çürüme gibi sebeplerle areka palmiyenizin yapraklarında sararmalar, kurumalar olduysa bunun tüm bitkiye yayılmaması için sararan/kuruyan yaprakları dikkatlice bitkiden ayırmalısınız.
  • Budama makasıyla kuruyan yaprakları ayırdıktan sonra ise kalan kısmın havayla temasının önüne geçmek için bitkinin kesik kalan kısımlarına bir bitki macunu sürmelisiniz.
  • Areka palmiyesi doğru koşullar sağlandığında 10-12 metre kadar uzayabilen bir bitki olduğundan gerekli görmeniz halinde dikkatlice budamasını yapmayı unutmamalısınız.
  • [ad_2]

    admin

    Recent Posts

    Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

    Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

    1 ay ago

    Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

    Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

    1 ay ago

    Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

    3 ay ago

    Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

    Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

    3 ay ago

    Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

    Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

    3 ay ago

    Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

    Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

    3 ay ago