[ad_1]

Fren sisteminin mühim parçalarından kabul edilen fren diskleri vakit içinde gördükleri aşınma ile beraber balatalar tarafınca tutulamaz hale geliyor ve fren yapma mevzusunda problemler yaratıyor.

Fren Diski Ne Zaman Değiştiriliyor?

Fren diskleri, periyodik bakımlarda tertipli kesinlikle denetim ediliyor. Fren diskinin aşınma süresi geçtir. O şekilde kolay kolay değişiklik zamanı gelmez.Başka bir deyişle fazlaca sık değiştirilen bir parça değildir.

Fren Disk Değişimi Nasıl Yapılır?

Fren disk değişimi, vasıta sahibinin yapabileceği bir uygulama değil. Yetkili ve uzman servisler tarafınca yapılması daha doğru olan bir işlem. Peki, ustalar fren diski değiştirirken neler yapıyor?

Adım Adım Fren Diski Değişimi

  1. Ilk olarak fren hidrolik kapağı gevşetiliyor. Pistondan depoya doğru hidrolik akışı olacağı için lüzumlu adımlardan biridir.
  2. Peşinden diskten ve kaliper gövdesinden destek alınarak, düz bir tornavida yardımıyla hidrolik pistonu geri ittirilir.
  3. Kaliperi tutan vida tork anahtarı ile sökülür.
  4. Üstteki mil gevşetilir.
  5. Alt vidası sökülen kaliper yukarı doğru çevrilmek suretiyle balatalar boşa çıkarılır. Ayrıca belirtmek gerekir ki yapınak çıkışlı hiçbir parçayı yağlamaya ya da greslemeye gerek kalmamıştır.
  6. Sırada azca ilkin gevşetilen mili yerinden çıkarmak var.
  7. Boşa çıkan kaliper hidrolik borusuna zarar vermeyecek şekilde uygun bir yere konulabilir durumdadır artık. Diskin arkasında yer edinen vidalar da sökülünce kaliper kuşağı da tamamen boşa çıkıyor.
  8. Sonraki işlem diskin ön yüzündeki vidaları tork anahtarı ile sökmek.
  9. Araçta uzun süredir bu değişiklik ya da bakım yapılmadıysa disk poryaya yapışmış vaziyette kalacaktır. Diski poryadan ayırmak için de plastik çekiç ile arka tarafınca vurmak gerekir. Bu işlemde kesinlikle metal çekiç kullanılmaz, zira aksama zarar verebilir.
  10. Çıkarılan diskin yerine yenisi, bu kez yaptığımız işlem sırası ters yönde uygulanarak takılır. Artık aracınız yeni disklere haiz anlamına gelir bu da.

 Fren Diskinin Değiştirilmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak mekanik sistemdeki her tür arıza ya da değişim zamanı nasıl anlaşılıyorsa disklerdeki değişiklik gerekliliği de aynı şekilde anlaşılabilir. Fren yaptığınızda ortaya çıkan ve alışkın bulunmadığınız, yüksek ve tiz ses bunun en mühim göstergesi. Sesi duyduğunuzda balataları ve diskleri denetim etme yada ettirme zamanı gelmiş anlamına gelir. Fren süresinin uzun olması, pedaldaki boşluk şeklinde etkisinde bırakır de aynı uyarının verildiğini anlayabileceğiniz durumlar. Bu aşamada yapmanız ihtiyaç duyulan en kısa sürede yetkili bir uzman servise aracı götürerek diskleri denetim ettirmek olmalı.

(Toplam: 28, Bugün: 1 )

[ad_2]

Source link

(Toplam: 50, Bugün: 1 )