Sık uçuş yapanlar fark ediyordur, bilhassa yurtdışı uçuşlarda AirPods Max kullananların sayısı giderek artıyor. Sadece popüler kulaklığın yanına kısa sürede bir başka “aksesuar” da eklenecek benzer biçimde duruyor: Apple’ın yeni sanal gerçeklik başlığı Vision Pro.
Her ne kadar bir çok gazeteci ve influencer, Vision Pro’nun son teknoloji ve zekice üretilmiş özelliklerini övüyor olsa da, The Verge benzer biçimde bazı yayınların kafalarında sual işaretleri var: Bu başlık gerçek hayata iyi mi dahil olacak? Öteki bir deyişle insanoğlu başlığı tam olarak ne için kullanacak?
Apple Vision Pro’nun yolculuklar için popüler hale gelmesini sağlayacak 5 sebep
İlk olarak WWDC 2023’te tanıtılan Vision Pro için Apple, aynı anda birden fazlaca pencerede işlerinizi halledebildiğiniz bir “bilgisayar” olmanın haricinde, fazlaca boyutlu içeriklerin sunulmuş olduğu bir eğlence aracı olmak benzer biçimde değişik kullanım senaryolarını göstermişti.
Sadece başlığı kullananlar, gözünüzün derhal önündeki ekranlarla çalışmanın, çok da fazla üretken olmadığını söylüyor (gözleri yorduğunu da). Her ne kadar eğlence, Vision Pro’nun aslolan amaçlarından biri benzer biçimde görünse de, ana amacı olmayacak. Tahminiz mi? Bu aleti uçuşlarda fazlaca fazla görmeye başlayacaksınız, bu teorimizi de destekleyecek 5 değişik sebebimiz var:
1. Kullananların gerçek yaşamdan uzaklaşması için tasarlandı
Uçağa teknolojik cihazlarını getiren birçok şahıs; ki bu bir telefon, Steam Deck, iPad ya da e-kitap okuyucu olsun, stresli uçuş ortamından uzaklaşmak istiyor.
Fakat bir sanal gerçeklik başlığından daha iyi sizi gerçek dünyadan ne koparabilir? Vision Pro’yla Apple, film ve TV şovlarını başlığın içinde izlemenizi mümkün kılıyor. Bununla beraber üstündeki döndürülebilir tuşla beraber, gerçek dünya görüntüsünü istediğiniz oranda azaltabiliyorsunuz. Kısaca aynı anda ister etrafınızı görebilir ya da 360 aşama sanal gerçeklikte kaybolabilirsiniz.
2. ‘Breakthrough’ modu
Eğer kabin ekibinin dağıttığı yiyecek ve içecekleri kaçırmak istemiyorsanız, Apple’ın yakınızdaki insanları siz tamamen sanal gerçeklikte kaybolmuş olsanız da görmenizi elde eden bir “Breakthrough” modu bulunuyor.
3. ‘Surround’ ses deneyimi sunuyor
Kulaklarınıza denk gelen bölümde bulunan ses alanlarıyla beraber Vision Pro’nun uzamsal ses desteği de bulunuyor. Kontrol edenler bu alanların bir nevi ‘surround’ ses deneyimi sunduğundan da bahsediyor.
Vision Pro’yu hemen hemen kontrol etme şansımız olmadığı için uçakta etrafınızdakileri rahatsız edecek seviyede ses yayıp yaymadığını hemen hemen bilmiyoruz. Fakat eğer bu hoparlörler Apple’ın iddia etmiş olduğu kadar iyiyse, uçuş eğlencesi mevzusunda devrim yaratabilir.
4. Farkındalık uygulaması bulunuyor
Uçmak oldukça stresli bir iş. Güvenlikten geçmek, gecikme, uçağa binerken oluşan kaos ve havaalanları can can sıkan olabiliyor.
Her neyse ki Vision Pro size bir farkındalık uygulaması sunuyor. Bu sayede etraftaki karmaşadan uzaklaşıp, bir süreliğine sakin zaman geçirebiliyorsunuz.
5. 3499 dolar harcadıktan sonrasında hava atmak isteyeceksiniz
Ferrari marka bir otomobil alan bir çok şahıs, onu garajında tozlansın diye almıyor. Etrafta dolaşıp hava atmak için alıyor doğal ki.
Her ne kadar Apple, Vision Pro’yu “eve bağlı” bir aygıt benzer biçimde tanıtıyor olsa da, 4000 dolara yakın para ödeyip bu lüks başlığı satın alanlar, eminiz ki oturma odalarında kullanmak için almıyordur. Daha şimdiden toplumsal medyada etrafta yürürken Vision Pro’yu kullananları bile görmeye başladık. Hatta başlığı kullanmanın en mantıklı yerlerinden biri de uçuşlar olacak benzer biçimde.
Her ne kadar başta bu acayip görünüyor olsa da, fazlaca yakın bir zamanda sokakta ve bilhassa uçuşlarda bu başlığı kullanan birçok insan göreceğinize güvenilir olabilirsiniz.
Kimberly Gedeon’un makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.