Bilhassa günümüz ekonomik koşullarında gelir kaynaklarını çeşitlemek büyük ehemmiyet taşıyor. Bunun yanı sıra vatanımızda minik ve orta büyüklükteki işletmelerin yalnızca yüzde 25’i e-ticaret, yüzde 4’ünün e-ihracat yaptığını düşündüğümüzde, ihracatı küresel ölçekte yapmak isteyip iyi mi yapacağını bilmeyen yada bilse de lojistik ve depolama şeklinde meşakkatli süreçlerden dolayı askıya alan pek oldukca şahıs var. Artık konvansiyonel mağazaların yerini online mağazalara bıraktığı tecim dünyasında, dünyadaki en mühim pazaryerlerinden biri konumunda olan Amazon ise başlı başına bir fırsat dünyası konumunda.
Yalnız 2022 senesinde, Amazon 502 milyar dolar gelir elde etmiş ve bunun yarısından fazlası üçüncü taraf (3P) satışlarından kaynaklanmıştır.
Bu devasa pazar yerinden hisse almanın en temel 5 yolunu, ParkPalet’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Alp Çiçekdağı, e-ticarette trendleri yakalamak isteyenler için paylaşıyor.
“Amazon, dünyanın en oldukca satış meydana getirilen platformlarından biri olmasıyla sebebiyle, yüksek trafik kanallarına haiz çok büyük bir e-ticaret platformu konumunda. Bu durum, işletme sahipleri için büyük bir fırsat sunarken, haiz olduğu yüksek trafik e-ticaret yapanlara ürünlerini milyonlarca potansiyel müşteriye sergileme imkânı sunuyor. E-ticaretin bu devasa ekosistemine entegre olmak, işletmelerin pazarlama ve reklam maliyetlerini azaltarak alan kişi kitlesini kolaylıkla büyütmelerine ve satışlarını artırmalarına destek oluyor. Amazon şeklinde devasa bir e-ticaret platformununda bu senenin trendlerini gözeterek gelir elde etmenin 5 yolunu ise özetledik.”
Jungle Scout tarafınca meydana getirilen 2.600’den fazla Amazon Satıcı Anketi verilerine bakılırsa, Amazon satıcılarının iş modelleri ve en oldukca kullanılma oranlarına bakılırsa dağılımları şöyleki;
– Hususi etiket – Private Label: %54
– Toptan ürünler ile satış – Wholesale: %26
– Perakende arbitraj – Retail arbitraj: %25
– Online arbitraj: %24
– Dropshopping: %17
1. Kendi Hususi Etiketli Ürünlerinizi Satın – Private Label
2023 senesinde Amazon’da para kazanmanın en iyi yolu hala Amazon’un Fulfillment by Amazon (FBA) ağını kullanarak, özet etiketli satışlarla gerçekleşiyor. Hususi etiket, mevcut bir ürünün (tercihen ürün geliştirmeleriyle beraber) üretim süreci, markanın logosu ve işaretlemesiyle tüketiciye satmak demek. Kimi zaman bu, beyaz etiketleme yada marka oluşturma olarak da adlandırılıyor. Amazon’un kendisinin dahi Amazon Essentials ve AmazonBasics şeklinde hususi marka ürünleri mevcuttur. Öteki Amazon iş modellerine kıyasla pahalı bir yöntem olmasına karşın, Private Label satıcılarının yüzde 56’sı aylık 5,000 USD yada daha çok satış yapabiliyor. Hususi marka satıcılarının yüzde 35’i ise Amazon’da satış hayata geçirmeye başladıkları ilk 6 ay içinde bile kar edebiliyor. Bugün, tüm Amazon satıcılarının yarısından bir çok (ortalama yüzde 59’u) hususi etiket yöntemini kullanıyor.
Private Label satıcıları için en popüler 5 kategori şunlar:
2. Toptan Ürünler Satın Alın – Wholesale
Hususi etiketlemeye benzer olarak, toptan ürünler satmak kısaca ürünleri toplu oranda satın alarak Amazon’da tekrardan satmayı içeren Wholesale, Amazon’da gelir elde etmenin en popüler yollarından biri. Tek tek birimler olarak bir perakende pazarında satılabilecek düşük maliyetli yada indirimli ürünleri toplu olarak satın alma işlemi olan wholesale, birçok yönden arbitraja benzerlik gösteriyor. Burada başka şirketlerin ürünleri satılmış olduğu için, ürünleri üretme yada markalandırma mevzusunda bir efor harcamaya gerek yok.
Amazon Wholesale’in Kategori Şampiyonu “Ev ve Mutfak”
Wholesale yapanların Amazon’da en popular 5 kategorisi şöyleki;
Wholesale ile Aylık 5 bin USD’nin Üstünde Gelir Elde Etmek Mümkün
Mesela, Amazon üstünden toptan ürünler satarak aylık olarak 3,000 yada 4,000 USD gelir elde etmek mümkün. Amazon’da toptan ürün satmak son birkaç senedir daha zor şeklinde görünse de hala değerlendirmek mümkün. Öteki satıcılarla beraber “Buy Box” paylaşılacağı için, wholesale, hususi etiket pazarından oldukca daha rekabetçi konumda olsa da toptan satıcıların bugün yüzde 61’i aylık satışlarından 5,000 USD yada daha fazlasını kazanabiliyor. Tam da bu sebeple kimi zaman fiyatlar mevzusunda “aşağı yarış” yaşanabilir ve rakibinizle mücadelenin tek yolu fiyat düşürmek olabilir. Bu nokta da en mühim kısım mallarınızı yeterince düşük bir fiyata satın alabilmeniz.
3. Perakende Arbitraj Yapın – Retail Arbitraj
Amazon’da ürünleri satmanın neredeyse en kolay yolu perakende arbitrajdır. Yapmanız ihtiyaç duyulan tek şey Walmart, Target, Barnes & Noble şeklinde perakende mağazalardan indirimli ürünleri bulup, hemen sonra bu ürünleri Amazon’da listelemektir. Bu yöntem, süratli ve düşük maliyetli bir halde Amazon’dan gelir elde etmenizi sağlar. Sadece rekabetçi ve ölçeklendirilmesi zor bir alan olduğundan kazanç potansiyeli değişkenlik izah edebilir. Perakende arbitrajından gelir elde etmek satıcıya bağlıdır. Öteki bir göz ardı edilmemesi ihtiyaç duyulan nokta ise arbitraj satıcısı olabilmek için sabırlı olunması gerekliliğidir.
Perakende arbitraj satıcılarının %49’u Amazon’da satış hayata geçirmeye adım atmak için 1.000 doların altında harcar, satıcıların üçte biri ise 500 doların altında harcadığını belirtir. Perakende arbitraj, Amazon’da satış hayata geçirmeye adım atmak için minimum maliyetli yöntem olsa da bununla birlikte minimum karlı olanlardan biridir. Perakende arbitraj satıcılarının %62’si aylık olarak Amazon’da 5.000 doların altında kazanırken, %25’i 500 doların altında kazanır. Dahası, perakende arbitraj satıcılarının %46’sı bu iş modeliyle kâr elde etmelerinin altı ayı bulduğunu, %48’inin ise ürünlerindeki kâr marjlarının %20’nin altında bulunduğunu belirtiyor.
Perakende arbitraj satıcıları için en popüler 5 kategori şunlardır:
Ürün bulma ve envanter yönetiminin yanı sıra perakende arbitraj satıcılarının yaşamış olduğu zorluklar da şöyleki listeleniyor;
– Gider, gelir ve öteki finansal metrikleri seyretmek ve yönetmek: %44
– Bir tedarikçi bulmak: %38
– Ürün listelerini optimize etmek: %31
4. Online Arbitraj ile Çevrimiçi Perakende Mağaza Ürünlerini Çevirin
Online arbitraj, bir internet sayfasında yada çevrimiçi pazarda düşük maliyetli yada indirimli bir ürün bulup bunu başka bir pazarda tekrardan satma yöntemidir. Perakende arbitrajla benzer şekilde, online arbitraj satıcılarının Amazon’da elde etmiş olduğu kâr, ürünü Amazon’da satabilecekleri fiyat ile Amazon’un ücretleri ve ürünün orijinal maliyeti arasındaki farktır. Online arbitraj satıcılarının %55’i aylık olarak Amazon’da 5,000 doların altında kazanıyor. Sadece, %16’sı minimum 1.000 ila 5.000 dolar kazanırken, online arbitraj satıcılarının %54’ü ürünlerindeki kâr marjının %16 yada daha yüksek bulunduğunu görüyor. Online arbitrajda gelir elde etmek için çaba harcamak önemlidir ve kazanç potansiyeli, bu çabaya bağlı olarak değişkenlik izah edebilir.
Online arbitraj satıcıları için en popüler 5 kategori şunlardır:
5. Dropshipping Yapın
E-ticarete adım atmak için yeterince sermayeniz yoksa Dropshipping doğru bir seçenek olabilir. Dropshipping, envanteri asla elinizde bulundurmadan, ürünleri satma imkanı sunar. Doğrusu ürünleri satışa çıkarırsınız ve bir alan kişi sipariş verdiğinde, ürünü tedarikçinizden daha düşük bir fiyata satın alırsınız ve müşterinize gönderimini yaparsınız. Satıcı olarak ürüne asla temas etmeden yada ürünü görmeden para kazanabilirsiniz. Tedarikçi firmanız da tüm lojistik süreç ve işlemleri sizin için yönetir. Burada gelir elde ederken en eleştiri nokta ise güvenilir tedarikçi bulmaya itina göstermekten geçiyor. Dropshipping yapanların yüzde 39’u Amazon’da ürünleri dropshipping yaparak aylık 5,000 USD’nin altında kazanç elde ederken, yüzde 48’i kar marjlarını yüzde 11 ile 25 içinde görüyor.
Dropshipping yapanların Amazon’da en popular 5 kategorisi şöyleki;
Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…
Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…
Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…
Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…
Akut Otitis Media AKUT OTİTİS MEDİA Akut otitis media (AOM) orta kulak ve havalı boşluklarının…
Yeni bir araştırma, çocuklukta takım sporlarının çocukların beynini keskinleştirmeye yardımcı olan özel bir şey olabileceğini…