Otomatik denetim sistemleri üstüne kurulan endüstriyel uygulamalar, akıllı yapınak ekosistemi içinde belli bir verimlilik prensibine dayalı olarak hizmet veriyor. Makinelerin birbirleriyle konuşur hale geldiği akıllı fabrikalar döneminde ise bu iletişimi süratli, güvenli ve verimli halde sürdürebilmek sadece endüstriyel iletişim protokolleri ile sağlanabiliyor. Bugün üretimde yer edinen makineler, bilgisayarlar, sensörler ve öteki entegre bilgisayar sistemleri endüstriyel iletişim yardımıyla birbirleriyle data alışverişinde bulunarak üretim akışını kusursuza yakın optimize edebiliyor.

Hızla gelişen teknolojinin yaşamış olduğu evrimsel süreçler otomasyon sistemlerinde de devrimsel değişimleri bununla beraber getiriyor. Bunların başlangıcında gelen üretim teknolojileri ise süratli, verimli ve müşterilerin gereksinimlerine yönelik özelleştirilebilir esnekliği karşılayabilmesi ile Endüstri 4.0’daki yerini alıyor. Üretim bantlarını bu kadar akıllı hale getiren veri iletişiminin arkasında ise endüstriyel iletişim teknolojileri içeriyor. Fabrikaların giderek akıllandığı çağdaş çağda endüstriyel iletişim sistemleri olmadan tam verimli bir üretim bandının oluşturulamayacağını belirten CLPA (CC-Bağlantı Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, şu açıklamalarda bulunmuş oldu:

Tolga Bizel

“Artık satın alan gereksinimleri gittikçe çeşitlenerek artıyor. Artan rekabetle beraber ürünlerin yaşam döngüleri kısalmaya başlıyor. Bu karmaşık düzeni en doğru şekilde optimize edebilmek sadece doğru veri alışverişi ve kontakt ile mümkün hale geliyor. Üretime dahil olan tüm erkek oyuncular birbirleriyle kontakt halinde olduğunda, ki bunu endüstriyel iletişim sistemleri sağlıyor, işte o süre süreç en süratli ve üretken şekilde aşama kaydediyor. Iletişim protokolleri vasıtasıyla data alışverişi yapabilen makineler hem çeşitliliğe yanıt verebiliyor hem de üretkenliği koruyor. Tüm bunların sonucunda ise üretim süresi, maliyetler ve üretim için gereksinim duyulan enerji miktarı düşerken üretimin kalitesi ve miktarı da artış gösteriyor.”

10 kat daha süratli iletişim ile akıllı üretime fiber hız

Türk sanayisinin geleceğin yapınak anlayışı içinde yer alması ve potansiyelini küresel standartlara ulaştırabilmesi için dijital dönüşüm yatırımlarına hız kazandırması icap ettiğinin altını çizen Bizel; “Toplanan yüksek miktardaki sensör verisi, özelleştirilebilir ürün/hizmet skalası için artık koşul. Endüstri 4.0’a uyumlu fabrikalar için geliştirilen CC-Bağlantı IE TSN ise bu anlamda oldukça mühim. Zira ileri teknoloji ürünler ve uygulamaların potansiyelini açığa çıkaran kapsamlı bir protokol olan CC-Bağlantı IE TSN; hızı, güvenliği, yüksek bant genişliği ile fark yaratıyor. İşletmelerin süreçlerinin optimize edilerek iyileştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunan bu protokol, 10 kat daha süratli olmasıyla da uçtan uca dijital sinyal bütünlüğünü iyileştiriyor. Vakit Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan bu teknoloji ile fabrikalarda esneklik ve verimlilik gücü maksimuma çıkıyor” dedi.

(Toplam: 5, Bugün: 1 )