Ahududu, namıdiğer frambuaz, tabiat ananın bizlere sunmuş olduğu en küçük, en sempatik, en leziz meyvelerinden! Hal bu şekilde olunca ahududunun seveni de oldukca oluyor, bilhassa nebat yetiştirmeyi sevenler içinde akıllara takılan ilk sual “Ahududu iyi mi yetiştirilir acaba?” oluyor.
Tazeliği, tatlı ekşi lezzeti, nefis dokusu, şık görüntüsü ve sıhhat dolu faydalarıyla ahududuyu sofralarınıza daha sık konuk etmek istiyorsanız, onu ellerinizle yetiştirip taze taze afiyetle yiyecek istiyorsanız evde ahududu iyi mi yetiştirilir, ahududu fidanı iyi mi dikilir, ahududu bakımı iyi mi yapılır öğrenmenizin zamanı gelmiş anlama gelir.
Ahududu yetiştiriciliği ile ilgili bilgileri merak eden tüm nebat severleri, frambuaz aşıklarını derhal aşıya doğru alalım şimdi.
Ahududu iyi mi yetiştirilir?
Doğada kendiliğinden dahi yetişen, bilhassa ormanlık alanlarda bol miktarda bulunan, hatta bu yüzden orman meyveleri içinde da adı sıkça geçen adlardan ahududu, bir başka deyişle frambuaz, kışları soğuk, yazları görece serin, nemli ve güneşli alanları seven bir nebat. Dolayısıyla devletimizde daha oldukca Akdeniz ve Cenup Doğu Anadolu Bölgelerinde kendisine rastlamak mümkün oluyor. Sadece doğru koşullar sağlandığında evde, saksıda da ahududu yetiştirmek olanaksız değil. Ne şekilde mi? Ahududu iyi mi yetiştirilir, temel adımlarını derhal anlatalım:
- Ilk olarak sıhhatli, verimli ve köklü ahududu fidanları temin edin.
- Fidanları organik maddeler bakımından varlıklı toprakla buluşturun.
- Eğer bahçe değil de saksınıza ekecekseniz saksının da drenaj delikleri bulunduğundan güvenli olun.
- Dikimin derhal peşinden can suyunu verin.
- Sonrasında ise sulama sıklığını toprağı hep nemli duracak şekilde ayarlayın.
- Güneş ışığı alan yerlerde, günde minimum 5-6 saat güneş ışığı aldığından güvenli olacak şekilde konumlandırın.
- Fidanlar büyüyünce desteklenmeye gereksinim duyacaklarından ne olursa olsun destekleyici direkler, çubuklar ilave ederek dik durmalarını sağlayın.
Ahududu fidanı iyi mi dikilir?
Ahududuyu evde en kolay şekilde yetiştirmek için ahududu fidanı temin edebileceğinizi söyledik, peki fakat ahududu fidanı iyi mi ve ne vakit ekilir dersiniz, gelin detaylarını beraber öğrenelim:
- Ahududu fidanını dikmek için ilk olarak doğru zamanı seçmeye itina göstermelisiniz. Kasım ayından nisan ayına kadar ahududu fidanı dikimi yapabilirsiniz. Bilhassa ilkbaharın erken dönemleri ideal olacaktır, aklınızda bulunsun.
- Ahududu fidanını bahçe şeklinde durağan(durgun) bir yere ekecekseniz güneş ışığını bol miktarda aldığından güvenli olduğunuz bir alanı seçmelisiniz. Saksıya dikecekseniz gene saksıyı güneş alan bir yerde konumlandırmalısınız.
- Verimli, iyi drene edilmiş, torf bakımından varlıklı toprakları tercih etmelisiniz. Hatta toprağı gübrelerle beslemeniz de ahududu bitkinizin verimini arttıracaktır.
- Fidanları bahçeye dikecekseniz aralarında minimum 60 santimetre aralık bulunduğundan güvenli olmalısınız. Saksılara dikecekseniz 1 saksıya 1 fidan dikmeye itina göstermelisiniz.
- Frambuaz fidanlarını toprağa dikerken köklerinin zarar görmediğinden güvenli olmalı, üstüne ilave edeceğiniz toprağı ellerinizle oldukca bastırmamalısınız ki kökleri zarar görmesin.
- Gübreleme işlemi yapacaksanız azot bakımından varlıklı gübreleri tercih etmeniz verimi arttıracaktır, unutmamalısınız. İşte bu kadar!
Ahududu bakımı iyi mi yapılır?
Ahududu fidanlarınızı diktiniz, can suyunu verdiniz. Şimdi sıra bakımına dair detaylarda:
- Tertipli sulama yapmanız icap ettiğini unutmamalı, toprağı hep nemli duracak şekilde sulama yapmalısınız.
- Toprağının nemini anlayabilmek için en rahat şekilde parmak testi yapabilirsiniz. Bir parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Eğer parmağınız nemliyse sulamayı ertesi güne bırakabilirsiniz, eğer parmağınız tamamen kuru çıktıysa derhal sulama yapmalısınız, eğer parmağınız çamurlu çıktıysa bir süre sulama yapmamalısınız.
- Ahududu bitkinizin çevresinde yabancı otlar büyümeye başlarsa bu otları tertipli olarak temizlemelisiniz.
- Bitkinizden verim alabilmek için gübreleme yapabileceğinizi unutmamalısınız.
- Fidanınız büyümeye başlayınca sağa-sola kaymaması, sağlıkla uzayıp gelişmesi için destek çubukları, direkleri kullanmayı dikkatsizlik etmemelisiniz.
- Kış ayları ulaştığında bitkinizin zayıflamış, yaşlanmış dallarını budayarak bitkiden uzaklaştırmalısınız.
- Bitkinizi sularken ya sabahın erken saatlerini ya da akşamın geç saatlerini tercih etmelisiniz. Böylece bitkinizden alacağınız verim artacaktır.
- Mümkünse sulamaları hep aynı saatlerde yapmalı, bitkinize alışkanlık kazandırmalısınız.
- Ahududu bitkinizi musluktan direkt akan su yerine dinlendirdiğiniz suyla sulamaya itina göstermelisiniz.
- Eğer ahududu bitkinizin herhangi bir yerinde solma, sararma, hastalık oluştuysa o kısmı bitkiden derhal uzaklaştırarak tüm bitkinin hastalanmasının önüne geçmelisiniz.