[ad_1]

Serpil Dokurel – PembeNar Özel 

 HPV virüsü nedir?

Human papilloma virüs ya da kısa adıyla HPV, genellikle cilt veya mukozanın yüzeyini oluşturan ve “çok katlı yassı epitel” olarak bilinen örtü katmanını enfekte eden geniş bir virüs ailesidir. Cinsel temas yoluyla bulaşır. Klozetten, sarılma veya el ele tutuşmayla, havuzda yüzmeyle veya ortak yerden yenilen yemekle bulaşmadığı kabul edilir.

HPV virüsünün türleri nelerdir?

Yüz yetmişin üzerinde tipi mevcuttur. Yaklaşık olarak 30- 40 tipi anogenital bölge olarak ifade edilen dış genital organların yüzeyini ve anüs çevresini enfekte etmektedir.
 
HPV virüsü kansere neden olur mu?

Yüksek riskli olarak kabul edilen HPV tipleri arasında 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 68 gibi tipler bulunmaktadır. HPV rahim ağzı kanserlerinin tamamından sorumlu iken, baş-boyun kanserleri, anal kanser, vulva ve vajina kanseri ile erkeklerde penis kanseri olmak üzere pek çok kanser bölgesinde önemli bir oranda HPV enfeksiyonu sorumludur. Bir başka deyişle cinsel temas olma olasılığı olan bütün bölge kanserlerinde az ya da çok HPV enfeksiyonunun rolü bulunmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin %50’sinden HPV Tip 16, %15-20’sinden HPV Tip 18 sorumludur. Kanserin yanı sıra önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilebilecek genital siğil vakalarından da HPV enfeksiyonu sorumludur. Genital siğillerde olguların %90’ında düşük riskli HPV tipleri olan tip 6 ve 11 enfeksiyonu rol oynamaktadır.

 HPV virüsü nasıl tedavi edilir?

Virüsün tedavisi yoktur, ancak çoğu enfeksiyon kişinin kendi bağışıklık sistemiyle temizlenmektedir. HPV virüsünün tedavisinden çok, enfeksiyonun yol açtığı sorunlar tedavi edilmektedir. Günümüzde rahim ağzı kanserinde normal bir hücrenin doğrudan kanser hücresine dönüşmediği, bazı ara basamaklar geçildikten sonra kanser geliştiği kabul edilmektedir. Smear gibi tarama testlerinde anormal test sonucu olan bireylerde rahim ağzından biyopsi yapılarak, yıllar hatta on yıllar sonra kansere dönüşebilecek bazı kanser öncesi durumlar saptanabilmektedir. HPV virüsünün değil, ancak HPV’nin yol açtığı bu kanser öncesi durumların tedavisi mümkündür. Bu noktada hafif anormalliklerde takip bile bir seçenek olmakta iken, daha ileri anormalliklerde, anormalliğin saptandığı alanın çıkarılması veya bu alanın çıkarılmaksızın çeşitli enerji modaliteleriyle yerinde tedavisi mümkün olmaktadır. Genital siğil HPV enfeksiyonunun bir başka klinik yansımasıdır. Bunun da ilaçlarla veya cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olmaktadır.

HPV virüsü erkeklerde ve kadınlarda ne gibi belirtiler verir?

Genital siğil gerek erkeklerde, gerekse kadınlarda gözle kolaylıkla tanınabilen lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Erkeklerde penis, skrotum; kadınlarda vulva denilen dış genital bölgelerde, ayrıca her iki cinste ağız çevresinde, boğazda ve anüs çevresinde siğil görülebilir. HPV’nin düşük riskli tipleriyle ortaya çıkan bu durumların tanınması kolay iken, kanserle ilişkisi olan yüksek riskli HPV enfeksiyonları belirti vermez; ancak tarama testleriyle saptanabilir.

 Erkeklerde HPV virüsü nasıl test edilir?

Erkeklerde HPV saptanması için onaylanmış bir test bulunmamaktadır.



[ad_2]

(Toplam: 20, Bugün: 1 )