TikTok’ta son dönemde bazı videolarda kullanıcılar, diş fırçalama mevzusunda garip bir öneride bulunuyor: Florürlü diş macunuyla dişlerinizi fırçalayın ve tükürün, fakat ağzınızı suyla çalkalamayın!
İşin daha da garip kısmı, buna diş uzmanları da katılıyor. Uzmanlara nazaran çürükleri engellemeye destek olması için günde minimum iki kere florürlü diş macunu kullanılmalı. Fırçalamanın arkasından ağzı suyla çalkalamama mevzusunda ise, bunun flörürün dişlerin üstünde kalmasına destek olduğu ve ek bir koruma sunmuş olduğu belirtiliyor.
Gene de ağzını çalkalamadan duramayanlara da, oldukca azca bir suyla bunu yapmaları ya da çalkalama işini 20 dakika kadar ertelemeleri öneriliyor. Bunu öneren şahıs de Amerikan Diş Birliği sözcüsü ve Harvard Diş Hekimliği’nde destek profesör olan Brittany Seymour.
Meydana getirilen araştırmalar da “çalkalamamayı” destekliyor
1999 senesinde İngiltere’de 15-16 yaşlarında 2800 gençle meydana getirilen bir araştırmaya nazaran diş fırçalamanın ardınan bir bardak suyla ağzını çalkalayanların averajda 4 tane çürük, çekilmiş ya da dolgu yapılmış dişi bulunurken, çalkalamayanlarda bu sayı 3 oldu. Daha azca suyla çalkalama yapanlarda ise bu sayı 3.62 olarak ölçüldü.
Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Kısmı’nden profesör Margherita Fontana’ya nazaran ağız çalkalamayı es geçmek, sıhhatli dişlere haiz olanlar problem yaratmıyor. Sadece şeker bakımından varlıklı bir rejiminiz ya da çürüklere yatkın bir ağız sağlığınız var ise, extra florür size yararlı olabilir. Fontana ağzımızı çalkaladığımızda, diş macununun etken içeriklerinin de suyla akıp gittiğini söylüyor. Ek olarak Fontana’ya nazaran bir başka seçenek de diş fırçalama sonrasında ağzı çalkalamak isteyenlerin, bunun arkasından florürlü bir ağız suyu kullanımı.
Dişlerin üstündeki plak tabakası, belirli asit üreten bakterilerden oluşuyor ve bu bakterilerin oluşumunda büyük oranda şeker anlamında varlıklı bir rejim ve zayıf ağız hijyeni destek oluyor. Bunun sonucunda da dişlerde çürükler meydana gelebiliyor. Bir mineral olan florür, diş minesinde kaybolan koruyucu minerallerin yerine geçerek ve daha çok koruyu mineralin kaybolmasını engelleyerek dişte çürük oluşumunu engellemeye destek oluyor.
Peki ya diş macunu yutmak zararı dokunan mı?
Her ne kadar florür, dişlerimizi korumak için lüzumlu olsa da, fazla oranda yutmak, florür zehirlenmesine sebep olabiliyor. Bilhassa erken çocuklukta dişlerin geliştiği dönemde fazla florür yutmak, kalıcı dişlerde beyaz noktalar çıkmasıyla sonuçlanan florozis durumuna sebep olabiliyor.
Diş uzmanları, dişler fırçalandıktan sonrasında diş üstünde kalan florür oranının güvenli bulunduğunu belirtiyor. Sadece gene de evlatların diş fırçalamalarını bir ebeveynin nezaretinde yapılmasının, fazla florür alımını engellemek için daha doğru olduğu da belirtiliyor.
Çocuklar dişlerini iyi mi fırçalamalı?
Aslına bakarsak yukarda belirtilen yöntem çocuklar de ilgilendiriyor. Florürlü diş macunları, çocuklar diş çıkardığından itibaren kullanılabiliyor. 3 yaşından daha minik çocuklar için pirinç tanesi kadar macun kullanılması gerekirken, 3-6 yaş içinde ise bezelye tanesinden daha büyük olmayan boyutta diş macunuyla fırçalama yapılması öneriliyor.
Bununla beraber diş fırçalamanın arkasından olabildiğince macun tükürülmeli ve dişlerde kalan kısmı ise olduğu şeklinde bırakılmalı.
The Washington Post’un haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.