Serhat Ozan YILDIRIM/TUNCELİ,(DHA)
Almanya’da akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonrasında şoförsüz ‘otonom otobüs’ projesinin yürütücüsü olan ve ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şahin Albayrak (66), memleketi Tunceli’ye geldi. Prof. Dr. Albayrak, “Yurt dışındaki çalışmalarım suni zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bu teknolojiler yalnız Avrupa’da değil, artık devletimizde de yaygınlaşmalı. Memleketimiz Tunceli’de de bu teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Dünyada ilk olarak laboratuvarımız 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar doğal çığır açıcı projeler. Umudumuz, yeni teknolojileri burada kullanarak yaşanılabilir bir kent yapmak. Ikimiz de bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz” dedi.
Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Turnayolu köyünde dünyaya gelen Şahin Albayrak, ilk öğrenimini tamamladıktan sonrasında 1979’da ağabeyinin yanına Almanya’ya yerleşti. Orada ortaokul ve lise eğitimini tamamladıktan sonrasında Almanya’nın en mühim üniversitelerinden olan Berlin Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve İletişim Fakültesi’ni kazanmıştır ve birincilikle tamamlamış oldu. Üniversitede doktorasını yaptıktan sonrasında doçentlik ünvanını aldı ve emek harcama izni olmadığı için ABD’ye giderek Standford Üniversitesi suni zeka laboratuvarına girdi. Albayrak yeniden Berlin’e geçerek bu kez üniversite ve Alman Telekom’un ortak olduğu suni zeka laboratuvarının başına geçti. Alman devletinin koronavirüs sonrası için kurduğu 2,5 milyar euro’luk suni zeka araştırmasının başına geçti. Bununla beraber ‘virüs sonrası bilim kurulu’ üyesi oldu.
35 yaşlarında profesör olan Albayrak, akıllı kapılar, akıllı bürolar, akıllı yollardan sonrasında ‘BeIntelli’ adlı projeyle ülkede otonom sürüş için dijital altyapıyla donatılan ‘ilk ulaşım otobüsü’ projesini tamamladı. 2 bin parçadan oluşan 12 metre uzunluğunda ve 32 koltuklu otobüs, önündeki araçlar ile olan mesafesini hesap edebiliyor, trafik lambasının ne süre kırmızıya, yeşile geçeceğini görebiliyor. 2 kilometreye kadar mesafede bu ölçümleri yapabiliyor. Yapmış olduğu çalışmalarla ‘Almanya’yı akıllandıran Türk’ olarak anılan Prof. Dr. Albayrak, memleketi Tunceli’ye geldi. Hemşehrileriyle görüşen Albayrak, ‘Suni Zeka’ mevzularında paneline birçok yurttaş katıldı. Prof. Dr. Albayrak, panelin peşinden kenti, Munzur Vadisi Ulusal Parkı’nı ve adının verildiği caddeyi gezdi.
‘UMUDUMUZ YENİ TEKNOLOJİLERİ BURADA KULLANARAK YAŞANILABİLİR BİR ŞEHİR YAPMAK’
Almanya’da suni zekayla yapmış olduğu projeleri memleketine getireceğini belirten Prof. Dr. Albayrak, “Burada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Nazımiye ilçesinde doğdum. Uzun süre yurt haricinde çalıştım. Yurt dışındaki çalışmalarım hep suni zekayla ilgili. Akıllı binalar, akıllı araçlar, akıllı altyapı, akıllı teknolojiler. Bence bu akıllı teknolojileri yalnız Avrupa’da değil de artık devletimizde de, memleketimiz olan Tunceli’de de kullanmak gerekiyor. Ben kesinlikle inanırım. Bu teknolojileri ilimize getireceğiz ve daha yeni projeler yapacağız. Bu toprakta doğduk, bu topraklara bir şeyler borçluyuz. Toplumun, şehrin kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz. İnşallah başkanımla beraber bunu beceririz. Başkanım seçilirse seçileceğine de inanıyorum. Tunceli halkı da oldukça eğitimli, oldukça bilgili bir halk. Almanya’da büyük projelerimiz var. Dünyada ilk olarak bizim laboratuvar 12 metrelik bir yolcu otobüsünü şoförsüz hale getirdi. Bunlar doğal çığır açıcı projeler” dedi.
‘YENİ TEKNOLOJİLERİ KULLANARAK ÇOK GÜVENLİ BİNALARI KURMAK GEREKİR’
Prof. Dr. Albayrak, gerçekleştirdikleri projeleri süreç içinde Tunceli halkıyla da buluşturacağını ifade ederek, “Doğrusu umudumuz o, umudumuz yeni teknolojileri burada kullanarak, yaşanılabilir bir kent yapmak. Biliyorsunuz ki Tunceli şehrimiz fay hattı üstüne kurulu. Burada en mühim olan şey yeni teknolojileri kullanarak oldukça güvenli binaları oluşturmak gerekir. Almanya‘da bu mevzuda oldukça iyi şehirler vardır. Heidelberg şehrinden destek alacağız. Onların fikirlerini ve tecrübelerini kullanacağız. Bunların tecrübelerini kullanarak burada yeni bir yapılaşmayla şehrin sorunlarını çözmeye çalışırız. Bu kent bilim şehridir, Almanya’nın en varlıklı şehridir. Biz orayı Tunceli’ye kardeş kent yapmak istiyoruz. Burada bir yanda bunların tecrübelerinden yararlanacağız, bir taraftan çocuklarımızı oraya yollayacağız, ufuklar açılsın. Doğal benim en büyük hedefim ve en büyük isteğim buradaki evlatların okuması. Ben de devamlı buna inanıyorum; hepimiz başarı göstermiş olur. Eğer insanoğlu hakkaten oldukça çalışırlarsa oldukça emek sarf ederlerse, başarıya kesinlikle kavuşacaklar” diye konuştu.