MERVE YILMAZ GERGİN/ Moderatörlüğünü Bireşim Medya Kurucusu Musa Cenk’ın yapmış olduğu “Yatırımcıların Bakış açısından” temalı panelde konuşan Logo Ventures Kurucu ve Yönetici Ortağı Merve Zabcı, Türkiye’de hanım yatırımcı sayısının her geçen gün arttığını söylemiş oldu. Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu ise bu yıl 10 yatırım hedeflediklerini, bilhassa Simya 2 den de yatırımlar yapacaklarının altını çizdi. Boğaziçi Portföy BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer, erken aşama yatırımları oldukça önemsediklerini ve stratejileri içinde fazlaca daha süratli ölçeklenebilir işlere odaklandıklarını ifade ederken KWORKS Müdürü Beril Boyacıoğlu Bakır, yapay zeka, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler benzer biçimde teknolojik girişimlerin kendilerini oldukça heyecanlandırdığı belirtti. Arz Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Murat Onuk’da Önümüzdeki 5-10 yıl içinde dünyada tüm işlerin tamamının suni zeka üstünden şekilleneceğinin altını çizdi.

“YAPAY ZEKA ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Logo Ventures, Orta ve Doğu Avrupa ve Baltık vatanlarında erken aşama girişimlere yatırım icra eden bağımsız bir yatırım fonu. Firmanın amacı, geleceğin problemlerine çözüm üreten teknoloji girişimlerine yatırım yapmak. Logo Ventures Kurucu ve Yönetici Ortağı Merve Zabcı, 2024’ün başından beri suni zeka üstünde çalıştıklarını belirtti. Zabcı, hanım girişimci sayısının ve fonlara yatırım icra eden hanım sayısının birazcık daha çok olduğu görüşünü de konuşmasında savundu. Sadece geçtiğimiz 10 yıl içinde durumun daha pozitif yönde yönde ilerlediğini söyleyen Zabcı, Türkiye’de hanım yatırımcı sayısının her geçen gün arttığı bilgisini paylaştı. Logo Ventures geçtiğimiz yıl ekip olarak iki mühim karar almış. Zabcı bu mevzuda da ilk olarak ‘büyüyeceksek hangi alanda büyüyelim’ sorusuyla başladıklarını açıkladı ve konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Yeni oluşturacağımız stratejiler hangi bölgeleri kapsamalı, ne tür girişimlere yatırım yapmalıyız. Aldığımız en mühim karar Türkiye pazarının yanında hedef pazar olarak Macaristan ile Türkiye içinde kalan coğrafyayı seçmek oldu. Bu coğrafyaya baktığınız vakit girişimci profili olarak Türkiye ile benzer özellikleri var. Potansiyeli de yüksek bir coğrafya. Hem ülke hem de dil olarak ayrık ayrık derebeylikler benzer biçimde coğrafyalardan oluşuyor. Biz buraya giderken en iyi iyi mi gideriz dedik. Önümüzde bu şekilde bir sorun vardı. Teknolojiye yatırım yaparken ve yaşamımız bu şekilde süratli gelişirken daha değişik bir platform oluşturalım istedik.”

10 YATIRIM HEDEFİ

Simya VC Yönetici Ortağı Selma Bahçıvanoğlu da geçen seneki başvurulara bakıldığında yüzde 38’lik girişimlerin suni zeka için bulunduğunu gördüklerini ve bu sayının giderek arttığına işaret etti. Dünyada da bu şekilde bir artışın yaşandığını konuşmasına ekleyen Bahçıvanoğlu, yatırımlarına geçen yıl etken olarak başladıklarını belirtti. Simya VC 212’nin Alchemist Accelerator ile ortaklaşa yürüttüğü ve erken aşamadaki B2B teknolojisi girişimlerine odaklandığı bir Internasyonal Hızlandırıcı Fon olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de erken aşama B2B girişimlerine yatırım yaptıklarının altını çizen Bahçıvanoğlu, “Türkiye’de girişimleri seçtikten sonrasında global partnerimizle tanışmamızı sağlıyor ve yatırım yapıyoruz” dedi. Saydam bir halde altı girişimciye hızlıca yatırım yaptıklarını da konuşmasında belirten Bahçıvanoğlu, “Değerlendirdiğimiz girişimlere portföy olarak baktığımızda suni zeka olsun olmasın birçok kriteri göze alıyoruz. Bunun yanında suni zekada da portföy mantığıyla bakıldığında değişik dikeyler ehemmiyet kazanıyor. 2024 senesinde 10 yatırım hedefliyoruz. Simya 2’den de yatırımlar yapacağız” dedi. Panelin ikinci turunda ekosistemde kalmanın ve büyük yatırımcıyı çekmenin zorluğuna değinen Bahçıvanoğlu, burada stratejilerin öncesinden belirlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, bir pazarın iyi mi iş modeliyle hareket edeceğinin tespit edilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

“REKABET AVANTAJI SUNMALARI GEREKİYOR”

Boğaziçi Portföy BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer ise etken bir halde yatırım yaptıklarını,, yatırımcılardan gelen taleplerle fon büyüklüklerinin 600 milyon TL’ye ulaştığını söylemiş oldu. Geçtiğimiz hafta da 30’uncu yatırımlarını yaptıklarına vurgu icra eden Sezer, şu anda 33 tane portföy şirketlerinin bulunduğunu açıkladı. Firmanın bilhassa erken aşama yatırım fonları, halka arz öncesi yatırım fonları ve hisse senedi fonları bulunuyor. Bunların ortak özelliği ise teknolojiye yatırım icra eden fonlar olması. Growth fonun SPK’ya doğal bir fon bulunduğunu belirten Sezer, tüm fonların içinde son üç senedir en etken olanının bu bulunduğunu söylemiş oldu. Oyun, finansal teknolojiler, eğitim teknolojileri, perakende sıhhat benzer biçimde alanlara yatırım yaptıklarını da sözlerine ekleyen Sezer, “33 portföy şirketimiz var. Stratejimizde erken aşama yatırımlar yapmayı hedefledik. Baktığımız kriterlerde teknolojiyi oldukça önemsiyoruz. Fakat aslolan ehemmiyet verdiğimiz mevzu erken aşamadaki şirketleri yönetecek kuruluşların arka planı ve ürünü hazırsa göstermiş olduğu performansı” dedi. Bir öteki stratejilerinin fazlaca daha süratli ölçeklenebilir işlere odaklanmak olduğuna da vurgu icra eden Sezer, öteki ehemmiyet verdikleri mevzunun ise B2B’den ziyade son tüketiciye ulaşan iş modellerine haiz girişimler bulunduğunu kaydetti. Sezer, suni zeka benzer biçimde alanlarda fazlaca süratli gelişmeler olduğuna da dikkat çekerken, “Şirketlerin bu tarz şeyleri takip etmesi mühim bir mevzu. Rekabet pozitif yanları sunmaları gerekiyor. Devamlı olarak kendilerini geliştirmeleri lazım” dedi.

“YOL ARKADAŞLIĞI YAPIYORUZ”

Bu yıl 10’uncu yıllarını kutladıklarını söyleyerek konuşmasına süregelen KWORKS Müdürü Beril Boyacıoğlu Bakır, . firmanın Koç Üniversitesi’nin girişimcilik merkezi olarak 2013 senesinde üniversite bünyesinden kurulduğunu söylemiş oldu. KWORKS’ün amacı Koç Üniversitesi’ndeki öğrencileri, mezunları ve akademisyenleri içinde girişimciliği ile farkındalığı çoğaltmak ve bu gruplar arasından girişimci olmak isteyenleri desteklemek. Sadece 2014 yılından itibaren yalnız Koç Üniversitesi gençleri değil öteki girişimcileri de desteklemek ve yol arkadaşlığı yapmak amacıyla yoluna devam ediyor. 2014’ten günümüze teknoloji girişimlerine yönelik hızlandırma programları hazırladıklarını söyleyen Bakır, her yıl 4-5 değişik program yürüttüklerini belirtti. Her yıl toplamda ortalama 20 girişim seçtiklerini de konuşmasına ekleyen Bakır, “kapsamlı girişimleri butik yaklaşımla destekliyoruz. Birebir beraber emek harcayarak yol arkadaşlığı yapıyoruz” dedi. Suni zeka, sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojiler benzer biçimde teknolojik girişimlerin kendilerini oldukça heyecanlandırdığını da sözlerine ekleyen Bakır, sözlerini şöyleki sonlandırdı: “Teknolojik yenilik boyutu bizim için mühim bir mevzu. Programa dahil ettiğimiz girişimleri filtreleyerek elden geçiriyoruz. Bir senelik program sunuyoruz. Bir yıl süresince hızlandırma girişimlerimizin kendi ofis alanları oluyor. Bunun haricinde bir eğitim içeriğimiz var. 2 binin üstünde eğitim alıyor, girişimler ve niş alanlarda eğitimler veriyoruz. Ek olarak vasıta faydalar sunuyoruz Bulut servis ve ödeme sistemleri buna örnek. Girişimin ilk yıllarında mühim olabilecek maliyetleri kısmak yerine destek sunar sunuyoruz. Devlet teşvik destekleri hakkında da yönlendiriyoruz. Hukuk ve mali müşavirlik desteği de sunuyoruz.

Murat ONUK / Arz Portföy Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü

“İşlerin tamamı suni zeka üstünden olacak”

Önümüzdeki 5-10 yıl içinde dünyadaki tüm işlerin tamamı suni zeka üstünden şekillenecek. Bundan kaçış mümkün değil. Öyleki bir dalga geliyor ki dünyayı içine alacak. 2015 senesinde kurulan Arz Portföy, Türkiye’nin önde gelen portföy yönetimi şirketlerinden biri olup yatırımcılarına yüksek getiri ve Türk ekonomisine ciddi katma kıymet sağlamayı hedefliyor. SPK lisanslıyız ve ana alanımız girişim sermayesi. Yatırımcılarımız ağırlıklı olarak Türkiye’nin en büyük emeklilik fonları, üniversiteler, vakıflar, yerli ve yabancı firmalar, bireysel yatırımcılar. Bu anlamda 100 binlerce yatırımcının bizde fonları var. 2023 sonu itibariyle 250 milyon dolar benzer biçimde Şubat 2024 sonu itibariyle de 325 milyon dolar civarında toplamda 9 milyardan fazla bir yatırım etken büyüklüğümüz var. Dokuz fonun bir kısmı hususi ana para fonu. Startuplara yatırım yaptığımız ise altı fon var. İçinde suni zeka olmayan tek bir alan yok. Eğitim, bilişim, lojistik, enerji, oyun, fintech, pazarlama alanında teknoloji üreten firmalar, sıhhat alanında ve siber güvenlik üstüne yatırımlar yaptık. Gelen firmalar suni zeka ile ilişkilendiriliyor. Öngörülemeyecek bir alana doğru gidiyoruz fakat pozitif yönde etkisinde bırakır olacak. Ortaklık yaptığımız işlerde dürüstlük arıyoruz. Yatırım yaptığımız firmalara yatırım süreciyle beraber destek sunar başlıyor. Yatırımcı sunumlarını mümkün olmasıyla birlikte özgür bırakıyorduk fakat zaman içinde gördük ki bir miktar onları yönlendirmemiz, onların hayrına oluyor. Bunu dikkate almaya başladık.

(Toplam: 3, Bugün: 1 )