Görünen o ki, on senelerdir kullandığımız “ıslanan telefonu pirince yatırma” o kadar da iyi bir çözüm değilmiş, bunu söyleyen ise mevzu hakkında “birazcık olsun” deneyime haiz bir şirket: Apple! Teknoloji devinin yakınlarda güncellediği bir destek dokümanı, bu çözümün işleri daha fena hâle getirmiş olduğu uyarısını yapıyor.
Islanan telefonu pirince koymayın!
Pirinç bu aralar netin sevilmiş olduğu konulardan biri, bilhassa “pilavı tekrar ısıtmanın tehlikeleri” temalı münakaşanın da bunda oranı var. Apple da “pirinç karşıtı” gruba katılmış şeklinde görünüyor. Teknoloji devinin destek dokümanında, ıslak iPhone’unuzu pirinç içine koymanın “minik parçacıkların iPhone’a zarar verebileceği” uyarısı yer ediniyor.
Apple mevzuyu fazlaca detaylandırmıyor sadece bu uyarının, insanların “iPhone’umu pirinç içine koydum ve bozuldu” şikayetlerinden doğacak potansiyel davalardan kaçınmak için yapıldığını düşünüyoruz. Apple’a gore kulak çubuğu ve saç kurutma makinesi şeklinde “kurutma” çözümleri de doğru değil.
Islanan telefonunuzu iyi mi kurtarmalısınız?
İşte hepsi yerine Apple’ın önerisi:
- iPhone’unuzu, bağlantı yuvası aşağıda duracak şekilde elinize yavaşça vurun ve içeride kalmış sıvıyı çıkarın. Sonrasında iPhone’unuzu hava akışı olan kuru bir yerde bırakın.
- Minimum 30 dakika bekledikten sonrasında Lightning ya da USB-C kablosu ile şarj etmeyi yada bir aksesuarı bağlamayı deneyin.
- Eğer uyarıyı gene görürseniz bu, bağlantı yuvasında ya da kablonuzun pinleri altında hâlâ sıvı kalmış olduğu anlamına gelir. iPhone’unuzu hava akışı olan kuru bir yerde minimum bigün süresince beklemeye alın. Bu süreç süresince şarj etmeyi ya da bir aksesuar bağlamayı deneyebilirsiniz. Tam kuruma için 24 saat geçmesi gerekebilir.
- Eğer cihazınız tamamen kurumuş olduğu hâlde şarj olmuyorsa, kabloyu adaptörden çıkarın, mümkünse adaptörü elektrik prizinden çıkarın. Sonrasında hepsini yine bağlayıp, şarj etmeyi yine deneyin.
Pirinç çözümü bir noktaya kadar işe yarıyor. Meydana getirilen son testler, pirincin suyu emdiğini gösteriyor sadece bunu o denli yavaş yapıyor ki, potansiyel faydası yok denecek kadar azca. Ve ihmal etmeyin ki, su hasarına karşı savaşım verirken, süratli müdahale fazlaca mühim!
Chance Townsend’in haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi