PARA HABER/ KEREM KÖFTEOĞLU Temelleri Çin’in Şanghay kentinde atılan, günümüzde Türkiye-İstanbul, Endonezya-Cakarta ve Vietnam Ho Chi Minh kentlerinde de örgütlenen Turkish Global Network’ün (TGN) İstanbul’daki 3. toplantısı Six Senses Kocatas Mansions’taki TORO Latin-Gastro’da gerçekleşti.
Söz mevzusu toplantı hakkında Türk Çin Kültür Derneği bünyesindeki Lotus News’e data veren TGN İstanbul Lideri Metehan Özbenim, bu buluşmada TABA-AmCham Başkanı Süleyman Ecevit Şanlı’nın bir konuşma, yeni kurulan Supply Bridge CEO’su Baran Gümüşel’in ise bir sunum yaptığını söylemiş oldu.
Supply Bridge CEO’su Baran Gümüşel’in sunumunda Türkiye’nin otomotiv sektörü OEM’lerinin (Orijinal Ekipman Üreticisi) karşısına mühim bir fırsat çıktığının vurgulandığını hatırlatan Özbenim, “Supply Bridge kurucusu Baran Gümüşel uzun seneler Bosch, Volkwagen, BMW, Stratasys, Daimler Trucks ve Çinli bir EV Startup’ta çalışıp sektör mevzusunda ciddi bir birikime haiz olduğu” dedikten sonrasında şu şekilde devam etti: “Supply Bridge’in merkezi ABD’nin San Fransisco kentinde. Melek yatırımcıları içinde benle beraber DHL’den Zafer Engin’in de olduğu firmanın ‘A’ takımında Türkiye, Çin, ABD, Almanya, Hindistan ve Japonya benzer biçimde otomotiv pazarının mühim ülkelerinden deneyimli dostlar var. Yönetim kurulunda BMW China eski CEO’su Dr. Johann Wieland ile Kearney eski Küresel Otomotiv yöneticisi Niko Soellner benzer biçimde adlar bulunuyor. Supply Bridge olarak geçenlerde ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES’e de katıldık.”
“Uzmanlar Tedarik Köprüsü Kurdu”
Bundan sonraki TGN toplantılarına alanında uzman kişileri çağrı edip, data ve birikimlerinden yararlanmak istediklerini belirten Özbenim “Bu mevzuda ilk adımı, kurucuları dünyanın tedarik merkezi Asya’da çalışıp burada ciddi tecrübe kazanan Supply Bridge yöneticileriyle attık. Firmanın yöneticileri global pazarın önde gelen oyuncularından oluşan geniş bir network’e haiz. Global otomotiv sektörü ve ihtiyacın ne işe yaradığını iyi bilen uzmanların, kurduğu bu tedarik köprüsünün Türk şirketlerine neler sağlayacağını bir sunumla anlatmalarını istedik” diye ekliyor.
Günümüzde otomotiv yan sanayinde yeşil üretime bakılırsa sertifikasyon ve güvenlik gereksinimlerinin had safhaya ulaştığına dikkat çeken Özbenim mevzuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Suni zekânın ortalığı kasıp kavurduğu bir ortamda işletmelerin hedeflerine erişmesi giderek zorlaşıyor. Bu aşamada gereksinimleri bilen, hususi çözümler sunan ve otomotiv OEM taraflarını tıpkı Amazon yada Alibaba benzer biçimde dijital ortamda buluşturacak bir platforma gerek vardı. Supply Bridge yöneticileri de bunu yapıyor. Onlar, OEM parça arayan ile bu parçayı üretenler içinde bir köprü kurup, Türk OEM’leri ve tedarikçilerimize küresel ortama erişme imkanı sunuyor. Bu platform, tedarik zinciri, üretim, büyük veri, suni zekâ, blok zincir, tedarikçi ön değerlendirmesi, maliyet pozitif yanları kontrolü, prototipleme yedek parça, lojistik-nakliye, üçüncü parti teslim süreleri, sürdürülebilirlik ve Ar-Ge kıyaslamaları benzer biçimde mevzularda geniş detayları içeriyor. Endüstriye özgü yenilikçi dikey entegre, uçtan uca yönetim çözümleri sunan platform, tedarikçilere stratejik danışmanlık ve finans alanlarında Blockchain bazlı çözümler de sunuyor. Supply Bridge platformunda OEM profilleri, veri tabanı, emtia kategorizasyonu ve tedarikçi sıralaması da bulunuyor. Tüm bu bilgilerin de dünyaya açılmak isteyen Türk firmalarının işini oldukça kolaylaştıracağına inanıyorum.”