Üretken suni zekâ, şirketlere işlerini daha verimli ve üretken hale getirme şansı sunuyor sadece bununla beraber birçok riski de bünyesinde barındırıyor. 2023’ün sonuna geldik ve bu risk kazanç dengesi aşikar artık. Netice olarak bazı firmalar, bazı riskleri azaltırken yeni araçlardan en iyi şekilde yararlanmayı umarak üretken suni zekânın işyerinde kullanımına ilişkin kurallar oluşturdu. İşte bu kurallardan bazılarına bir bakış.

Önyargılara karşı dikkatli olun

Firmalar, halka açık veri kümeleri ve bilgiler üstünde eğitilen üretken suni zekâ modellerinin, bu materyaldeki demografik önyargıları yansıtabileceğinin bilincinde olmalı. Bu tür önyargılar daima açıkça görülmez. Georgetown Üniversitesi McDonough İşletme Fakültesi’nde kurumsal yönetim eğitimi veren Doç. Dr. Jason Schloetzer, YZ tarafınca üretilen materyal üstünde insan muhakemesi kullanılmasının önyargı riskinin bir kısmını hafifletmeye destek olabileceğini söylüyor.

Firmanın tüm insan kaynağının materyalin arkasında durabilmesini sağlamak için üretken suni zekâ yardımıyla üretilen her şeyin incelemiş olduğu bir süreç uygulanabilir.

Duyarlı detayları her insana açık programlarla paylaşmayın

Bir çok üretken suni zekâ programı, programa girilen konuşmaları ve istemleri saklar ve verileri modellerini eğitmek için kullanır; bu da, başka birinin aramasına cevap olarak bu bilgilerin tekrardan ortaya çıkma riskinin artmasına niçin olur. Bu şekilde ifşa edilebilecek bilgilere örnek olarak; yazılım kodları, satın alan detayları, şirket toplantılarının yada e-posta alışverişlerinin transkriptleri ve firmanın mali yada satış verileri verilebilir.

Şirketlere yönelik teknoloji girişimlerinde uzmanlaşmış danışmanlık şirketi Fifty Five’ın genel müdürü Alicia Arnold, “Sisteme ne girdiğiniz mevzusunda oldukça net olmanız gerek” diyor. Bazı firmalar, duyarlı hususi bilgilerin sızdırılması olasılığına ilişkin endişeler sebebiyle kamuya açık üretken YZ programlarının kullanımını kısıtladı yada çalışanların bir çok için bu tarz şeyleri yasakladı.

Hangi YZ programını kullandığınız mevzusunda seçici olun

Kamuya açık YZ programlarının güvenli alternatifleri mevcut. Bir danışmanlık firmasında YZ odaklı bir analist olan Arun Chandrasekaran, şirketlerin mümkün olduğunca halka açık versiyonların aksine kurumsal düzeydeki modelleri kullanımı icap ettiğini söylüyor. Gartner’ın. ChatGPT Enterprise benzer biçimde programlar ve MicrosoftBing Chat Enterprise, şirketlerin verilerini gizli saklı tutma sözü veriyor.

Chandrasekaran, bir üretken suni zekâ programı seçerken şirketlerin programlara veri girişinin iyi mi depolanacağını ve bu verilere kimlerin erişebileceğini tam olarak anladıklarından güvenilir olmaları icap ettiğini söylüyor.

YZ sonuçlarının doğru olduğuna tam olarak güvenmeyin

Uzmanlar, üretken YZ’nin “halüsinasyonlarına” karşı dikkatli olunması icap ettiğini söylüyor. Halüsinasyonlar YZ tarafınca oluşturulan, şirket içinde yada haricinde gören herkesi yanıltabilecek yanlış yada hatalı bilgiler içeren yanıtlara verilen ad. Chandrasekaran, “Yanlış data itimatı zedeleyebilir” diyor ve “Halüsinasyonlar kimi zaman fark edilmeyecek kadar meşru görünebilir” diye ekliyor. YZ tarafınca oluşturulan içinde ne olduğu kullanmadan ilkin bilgilerin nereden geldiğini denetlemek, hataların azaltılmasına destek olabilir.

Yada bir adım daha ileri gitmek gerekirse firmalar; suni zekâyı yalnızca şirket tarafınca sağlanan bir veri tabanında eğitmek için üretken YZ tedarikçileriyle hususi olarak görüşme edebilmeli. Dışarıdan potansiyel olarak yanlış bilgilerin girilmesinin önüne geçmenin etkili bir yolu bu olabilir.

Bazı firmalar, çalışanların üretken YZ’yi daha güvenli kullanmalarına olanak sağlamak için kendi hususi programlarını da geliştirmeye yöneldi. Schloetzer, işyerinde üretken suni zekânın kullanımını teşvik eden, danıştığı şirketlerin çoğunun, verileri korumak için bazı hususi programlara haiz bulunduğunu yada geliştirmekte bulunduğunu söylüyor.

Ally Financial’ın veri ve enformasyondan görevli üst düzey yöneticisi Sathish Muthukrishnan şirketinin ürünü Ally.ai’dan söz ediyor ve söz mevzusu aracın şirket detayları ile harici suni zekâ programları içinde bir köprü görevi gördüğünü söylüyor. Muthukrishnan köprüyü daima “ortasında bir insan” bulunan destek bir teknoloji olarak tanımlıyor.

Suni zekâ tarafınca oluşturulan içinde ne olduğu açıkça belirtmeden kullanmayın

Schloetzer, suni zekanın herhangi bir içerik oluşturmak için ne vakit kullanıldığını açıklamanın şeffaflığın korunması açısından oldukça mühim bulunduğunu ve bilhassa müşteriyle karşı karşıya çalışanlar için daha da mühim bulunduğunu dile getiriyor.

Yanlış yada uygunsuz suni zekâ tarafınca oluşturulan içeriğin getirebileceği yükümlülükler sebebiyle müşterilerin, aldıkları yada kullandıkları malzemenin kısmen suni zekâ tarafınca oluşturulduğunu evvelinde bilmeleri gerekir.

Telif hakkı ihlaline karşı dikkatli olun

Suni zekâ tarafınca oluşturulan bazı içerikler, bir sanatçının yada yazarın telif hakkıyla korunan çalışmasına karşı koyabilir ve bu durum yasal sorunlara yol açabilir. İlk davalarda telif hakkı ihlalleri iddiaları reddedildi ve ABD Telif Hakkı Bürosu, suni zekâ tarafınca üretilen sanata ilişkin telif hakkı taleplerini onlarca kere reddetti, sadece OpenAI’a karşı bir grup tarafınca oluşturulan toplu dava da dahil olmak suretiyle yazarların açmış olduğu oldukça sayıda dava hemen hemen karara bağlanmadı.

Telif hakkı ihlali iddiasında bulunan yazarların sayısı hâlâ San Francisco bölge mahkemesinde görülüyor. (Bir OpenAI sözcüsü, OpenAI’ın devam eden dava hakkında yorum yapamayacağını söylemiş oldu.)

Telif Hakkı Bürosu ağustos ayından bu yana bir suni zekâ emek vermesi yürütüyor. Federal Tecim Komisyonu bu mevzuyu incelemekle ilgilendiğini ifade ederek, emek harcama hakkında “izinsiz olarak kamuya açık web sitelerinden yaratı kazıyan” programlarla ilgili telif hakkı endişelerini belirten bir yorum yayınladı. Sadece suni zekânın telif hakkıyla korunan materyalleri kullanımına ilişkin hemen hemen net kurallar yok.

Bu tür kurallar yürürlüğe girene kadar bazı uzmanlar, şirketlerin hukuk ekiplerinin YZ tarafınca üretilen herhangi bir materyali ihtimaller içinde telif hakkı problemlerine karşı tarama mevzusunda proaktif olması icap ettiğini öne sürüyor.

Uzmanlar, şirketlerin bununla beraber üretken suni zekâ programlarının sağlayıcılarından yasal tazminat almayı da düşünmeleri icap ettiğini söylüyor. Google kısa sürede Adobe üretken suni zeka ürünleri için yasal tazminat planları sunma mevzusunda Microsoft’a katıldı.


Kaynak: The Wall Street Journal / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )