Uzay aracı Cassini, Satürn’ün uydusu Titan’ın yüzeyinde gerçekleştirdiği radar taramalarından elde etmiş olduğu verileri geri gönderdiğinde karşılaşılan sonuçlar akıllara durgunluk vericiydi. Taramalar, devasa sıvı metan göl ya da denizlerini, bu devasa denizlerdeki dalgasızlığı ve adalar şeklinde coğrafi şekilleri ortaya çıkardı. Bilim adamlarından oluşan ekip, bunların atmosferde oluşan, göllerde toplanan ve etrafta dolaşan organik molekül damlacıkları olabileceğini düşünüyor.

Neredeyse averaj bir otobüs büyüklüğündeki uzay sondası Cassini, Ekim 1997’de fırlatıldı. Seyahat, Temmuz 2004’te hedefine varmadan ilkin Dünya’dan, sonrasında Venüs’ten (iki kez) ve son olarak olarak Jüpiter’den yerçekimsel sapmaları kullanarak 3.5 milyar km yol kat etti.

Uzay aracı Cassini verilerine dayanan düzmece renkli bir görüntü Titan’daki Ligeia Mare adlı golü gösteriyor. Görsel: Howard Zebker / Stanford

Satürn’deki vazife toplamda 14 yıl sürerken Cassini, Satürn’ün atmosferine 15 Eylül 2017’de dalmıştı. Satürn’ün çevresinde toplam 290 kez tur attı, uydularının çoğunu keşfederken yedi tane daha yeni uyduyu gün yüzüne çıkardı. Görevin en ilgi çekici kısımlarından biri de Titan’a gitmek suretiyle yol üstünde Cassini’ye adeta otostop çekerek atlayan Huygens sondası olmuştu.

Titan, Satürn’ün en büyük uydusu. Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydu ve Ay ile Merkür gezegeninden bile daha büyük. Hem de Titan, yoğun bir atmosfere ve yüzeyinde büyük, durağan(durgun) su kütlelerine haiz olduğu malum tek uydu.

Titan’daki ‘Büyülü Adalar’ın sırrı: Organik bileşikler…

Söz mevzusu dev uydunun garip bir özelliği bulunuyor; Titan’ın atmosferi muhteviyatında bol miktarda bulunan metan ve nitrojen şeklinde gazları organik bileşiklere dönüştürüyor.

Texas Üniversitesi’nden Xinting Yu liderliğindeki ekip, bu bileşiklere uydunun yüzeyine ulaştıklarında ne işe yaradığını inceledi. Şaşırtıcı bir halde bileşiklerin göllerde bile yüzeye katı maddeler halinde ulaştığını buldular. Bu oldukça ilgi çekici bir netice olarak değerlendirilmekte.

Zira eğer bahse mevzu yapı, sünger şeklinde çoğunlukla “boşluktan” ibaret bir şeyse göl üstünde yüzüyor olmalı sadece eğer tamamen katı maddelerden söz ediyorsak yüzebilmekle beraber dibe de batabilirler.

Titan’daki göllerin gizemli özelliği radara takılan geçici parlak noktalarla gün yüzüne çıktı. Bunlara geçici parlaklıkları sebebiyle “Büyülü Adalar” deniyordu. Ekibe nazaran bu “gizemli adacıklara” ilişkin tek makul izahat “yüzeye ve talih eseri kimi zaman göllere inen bu katı maddenin kendisine yüzme kabiliyeti veren gözenekli bir yapıya haiz olması” şeklinde aktarılıyor…


Kaynak: Science Alert / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 6, Bugün: 1 )