Çocukların bazı şeyleri öğrenmesi için çok acele etmemek gerekir. Ancak belli yaş aralığına geldiğinde de ondan beklenen bazı kurallara uyması için çaba harcayabilirsiniz.
Bebeğinizin sofra kurallarını öğrenmeye başlaması için 2 yaş civarında bir başlangıç yapılması normaldir. Ancak birden bire her şeyi öğrenmesini beklemek doğru olmaz. Sonuca ulaşmak istiyorsanız çocuğunuzu sürekli cesaretlendirmelisiniz.
Yiyeceklerle oynamak, yiyecekleri etrafa saçmak hemen hemen bütün çocukların yapmaktan keyif aldığı bir oyun gibidir.
Yere attıkları bir şeyin kaybolduğunu görmek ve sonrasında birinin ona yeniden verdiğinde ortaya çıkmasını seyretmek bebeklerin çok hoşuna gider. Aslında bu gelişimleri için de çok önemlidir.
Bebeğiniz bir şeyi attığı zaman görüş alanından çıksa bile aslında varlığını sürdürüyor ve tekrardan geri gelebiliyor.
Yemeklerle oynamak renkleri, ısısı, tatları açısından da çocuklar için çok caziptir. Çocuğunuzun bunları keşfetmesi için bir kaç hafta oynamasına izin verebilirsiniz.
Ancak bir süre sonra özellikle de ikinci doğumgününden önce limit koymanızda fayda vardır.
Her yaşta yemek yerken kazalar olması tolere edilebilir ancak bebeğinizin yiyeceklerle ortalığı batırmasına izin vermek hata olur. Yapılacak en doğru şey yemeği biter bitmez yiyecekleri çocuğunuzun önünden almak olacaktır.
Eğer tüm aile yemeğini yerken sizinle birlikte oturmasını istiyorsanız meşgul olması için sevdiği bir oyuncağını verebilirsiniz.
Sık sık çocuğunuza yemek oynamak için değildir, kaşık, çatal kullanmalısın, elinle yemek doğru olmaz şeklinde hatırlatmalarda bulunmanızda fayda vardır.
Sizin istediğiniz şekilde kaşık ve çatalla yemeğe başladığında da onu takdir ederek bu akşam yemeğini kaşıkla yemeği başardın diyerek onu övebilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki çocuğunuzun sofrada isteklerinize uygun davranmasını sağlamak istiyorsanız siz de ona örnek olmalısınız. Çocuğunuz yapmasını istediğiniz davranışları sizde göremezse bunları uygulamak istememekte haklı olacaktır.